Ananas – niezwykły owoc
Ananas obok wspaniałego smaku wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Spora obecność enzymów trawiennych, które prowadzą do rozkładu białek i węglowodanów, bromelainy o silnych właściwościach przeciwzapalnych, a także w manganu, czyni ten owoc wyjątkowym.
Owoce świeże mają zdecydowanie więcej walorów zdrowotnych ( z uwagi na większą zawartość składników odżywczych i mniejszą zawartość energii) niż owoce z syropu.
Ananas na zapalnie zatok
W początkowej fazie leczenia zapalenia zatok o podłożu wirusowym i alergicznym z reguły nie występuje konieczność stosowania antybiotyków, o ile lekarz nie zdecyduje inaczej. Można wówczas wspomagać się płukaniem jamy nosa roztworem soli fizjologicznej oraz fitoterapią. Bromelaina – enzym proteolityczny otrzymywany z ananasa wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, a także spowalnia syntezę prozapalnych prostaglandyn.
Ananas wspomaga odporność
Ananas jest dobrym źródłem wielu witamin, w tym także witaminy C, która wykazuje silne działanie antyoksydacyjne regenerując i wzmacniając siły obronne organizmu. Również zawartość błonnika pokarmowego sprzyja prawidłowej mikroflorze jelitowej mającej istotne znaczenie dla odporności naszego organizmu.
Ananas wspomaga trawienie
Zawarty w ananasie błonnik pokarmowy wspomaga pracę przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom i wywierając korzystny wpływ na mikroflorę jelitową. Sok z ananasa wykazuje działanie biostatyczne, ograniczające rozwój pałeczek jelitowych E.Coli i Salmonelli.
Ananas – układ sercowo-naczyniowy
Bromelaina będąca składnikiem ananasa wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a także poprawia mikrokrążenie, wykazując tym samym korzystny wpływ na układ sercowo naczyniowy.
Ananas w profilaktyce nowotworów
Składniki bioaktywne ananasa wpływają na jego antynowotworową aktywność. Ananas działa odtruwająco na organizm.
Ananas świeży czy w syropie
Ananas świeży ma zdecydowaną przewagę nad ananasem w syropie – wykazuje niższą wartość energetyczną i wyższe wartości witamin i składników mineralnych. Przy wyborze ananasa w sklepie należy zwracać uwagę na brak uszkodzeń, wgłębień, miękkich powierzchni i wagę produktu. Im owoc jest cięższy tym większa szansa, że będzie soczysty.
Poniżej zestawienie wartości odżywczych ananasa świeżego i w syropie.
Ananas w kuchni
Ananas ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Wykorzystywany jest zarówno do dań mięsnych, zwiększając kruchość potraw mięsnych i wzbogacając ich wachlarz smakowy, stanowi też doskonały dodatek do deserów, sałatek.
Przykładowa sałatka 3 składnikowa:
1 mała pierś z kurczaka
1 łodyga selera naciowego
¼-1/5 ananasa
1/3 puszki kukurydzy
1 łyżka majonezu
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy ( curry, kurkumą, pieprzem, solą) i obsmażamy do zarumienienia na odrobinie oliwy z oliwek.
Ananasa kroimy w kostkę, łodygę selera w drobne paseczki. Składniki mieszamy, dodajemy usmażonego kurczaka, odsączoną kukurydzę i 1 łyżkę majonezu.
Nazwa składnika | ANANAS ŚWIEŻY (100g) | ANANAS W SYROPIE (100g) | |
Energia | kcal | 54,0 | 84,0 |
Woda | g | 85,5 | 78,1 |
Białko ogółem | g | 0,4 | 0,4 |
Białko zwierzęce | g | 0,0 | 0,0 |
Białko roślinne | g | 0,4 | 0,4 |
Tłuszcz | g | 0,2 | 0,1 |
Węglowodany ogółem | g | 13,6 | 21,0 |
Popiół | g | 0,3 | 0,4 |
Sód | mg | 1,0 | 1,0 |
Potas | mg | 220,0 | 105,0 |
Wapń | mg | 17,0 | 14,0 |
Fosfor | mg | 12,0 | 7,0 |
Magnez | mg | 15,0 | 11,0 |
Żelazo | mg | 0,3 | 0,2 |
Cynk | mg | 0,2 | 0,1 |
Miedź | mg | 0,1 | 0,0 |
Mangan | mg | 0,5 | 0,5 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | µg | 7,0 | 3,0 |
Retinol | µg | 0,0 | 0,0 |
Beta-karoten | µg | 42,0 | 18,0 |
Witamina E (ekwiw. alfa-tokoferolu) | mg | 0,1 | 0,1 |
Tiamina | mg | 0,1 | 0,1 |
Ryboflawina | mg | 0,0 | 0,0 |
Niacyna | mg | 0,4 | 0,3 |
Witamina B6 | mg | 0,1 | 0,1 |
Witamina C | mg | 15,0 | 8,0 |
Cholesterol | mg | 0,0 | 0,0 |
Izoleucyna | mg | 18,0 | 18,0 |
Leucyna | mg | 30,0 | 30,0 |
Lizyna | mg | 43,0 | 44,0 |
Metionina | mg | 3,0 | 3,0 |
Cystyna | mg | 2,0 | 2,0 |
Fenyloalanina | mg | 19,0 | 19,0 |
Tyrozyna | mg | 11,0 | 11,0 |
Treonina | mg | 20,0 | 20,0 |
Tryptofan | mg | 6,0 | 6,0 |
Walina | mg | 11,0 | 11,0 |
Arginina | mg | 29,0 | 29,0 |
Histydyna | mg | 9,0 | 9,0 |
Alanina | mg | 13,0 | 13,0 |
Kwas asparaginowy | mg | 53,0 | 54,0 |
Kwas glutaminowy | mg | 42,0 | 42,0 |
Glicyna | mg | 45,0 | 45,0 |
Prolina | mg | 20,0 | 20,0 |
Seryna | mg | 25,0 | 23,0 |
Sacharoza | g | 7,8 | 16,5 |
Laktoza | g | 0,0 | 0,0 |
Skrobia | g | 0,0 | 0,0 |
Błonnik pokarmowy | g | 1,2 | 1,0 |
Alkohol | g | 0,0 | 0,0 |
Foliany (ekwiw. diety) | µg | 11,0 | 5,0 |
witamina B12 | µg | 0,0 | 0,0 |
witamina D | µg | 0,0 | 0,0 |
Jod | µg | 0,2 | 1,4 |
Długołańc.wielonienas.kwasy tłuszcz | g | 0,0 | 0,0 |
Węglowodany przyswajalne | g | 12,4 | 20,0 |
Kwas nikotynowy | mg | 0,0 | 0,0 |
Nikotynamid | mg | 0,0 | 0,0 |
Kofeina | mg | 0,0 | 0,0 |
Tauryna | mg | 0,0 | 0,0 |
L-karnityna | mg | 0,0 | 0,0 |
Kwas foliowy | µg | 0,0 | 0,0 |
Procent energii z białka | % | 3,0 | 2,0 |
Procent energii z tłuszczu | % | 3,0 | 1,0 |
Procent energii z węglowodanów | % | 94,0 | 97,0 |
Procent energii z alkoholu | % | 0,0 | 0,0 |
Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania i polub nas 🙂
Tekst ma charakter informacyjny, a po właściwą poradę należy udać się osobiście do specjalisty.
Zapraszam do skorzystania z usługi on-line.
Napisz lub odpowiedz: