Czarny bez – niezwykłe właściwości

Czarny bez- powrót do natury

W ostatnich latach coraz większą uwagę przypisuje się znaczeniu związków zawartych w pożywieniu w profilaktyce wielu chorób, a także w ich leczeniu. Pojawiające się skutki uboczne, które wynikają ze stosowania wielu leków skłaniają nas do poszukiwania metod leczenia zarówno bardziej skutecznych, jak i nie niosących przykrych dolegliwości. Zwrot w kierunku natury, która obdarzyła nas w liczne substancje o znaczeniu prozdrowotnym jest nieunikniony w dobie żywności coraz bardziej przetworzonej, coraz mniej wartościowej i skażonej chemicznymi substancjami. Wiele roślin budzi nadzieję chorych na wspomożenie procesu leczenia.  Coraz więcej badań naukowych również podąża tym kierunkiem….

Czarny bez- naturalne antyoksydanty

Naturalne antyoksydanty zawarte w warzywach, owocach i ziołach pełnią ogromną rolę ochronną w prewencji, a także leczeniu wielu  chorób. Wśród antyoksydantów ważną grupę zajmują antocyjany, które są czerwonymi barwnikami występującymi w owocach i warzywach. Czarny bez jest bogaty w flawonoidy o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych: kemferol, kwercetynę, rutozyd, a także kwasy: kawowy, chlorogenowy, olejki eteryczne itd. Wszystkie te związki nadają mu właściwości lecznicze – odtruwające, wzmacniające, przeciwwirusowe.

Czarny bez –  kwercetyna

Kwercetyna – związek występujący w czarnym bzie, o silnym działaniu immunostymulującym, czyli podnoszącym siły obronne organizmu, antyoksydacyjnym,  prozdrowotnym, wykorzystywanym w  w profilaktyce chorób układu krążenia, a także chorób nowotworowych dzięki zapobieganiu karcynogenezie.

Czarny bez- bomba witamin

Wyróżnia go wysoka zawartość witaminy C, a także witamin z grupy B, żelaza, magnezu, wapnia i potasu. Odrobina soku wystarczy, by w naturalny sposób uzupełnić niedobory tych substancji.

Czarny bez reguluje procesy trawienne i wspomaga pracę układu nerwowego.

Czarny bez – w kosmetologii

Związki pozyskiwane z czarnego bzu są chętnie wykorzystywane przez przemysł kosmetyczny jako dodatek do kremów, maseczek i maści. Czarny bez dzięki ogromnej ilości związków bioaktywnych i antyoksydacyjnych, wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, wybielające i zmiękczające. Napar z czarnego bzu może być wykorzystywany do oczyszczających parówek.

Czarny bez- dodatkowe uwagi

Czarny bez zawiera również glikozydy cyjanogenne, które w większych ilościach wykazują działanie trujące. Wysoka temperatura ( gotowanie, smażenie) w pewnym stopniu dezaktywuje ich działanie. Czarny bez powinien być również spożywany z dużą ostrożnością przez osoby biorące leki, ponieważ może wchodzić w interakcje z nimi. Ważne jest, by zawsze poinformować lekarza o dodatkowej suplementacji produktami z bzu, zwłaszcza jeśli spożywamy go w większych ilościach i systematycznie.

 

Czarny bez- gdzie dostać

Jeśli nie wiesz jak samemu przygotować przetwory z czarnego bzu lub po prostu nie masz na to czasu, możesz kupć gotowe soki lub inne produkty na działach ze zdrową żywnością lub w specjalistycznych sklepach.

 

 


Indywidualna dieta on-line
Kontakt

Bożena Czabaj Brauntsch – ZnanyLekarz.pl

 


  • Informacje zawarte w tekście nie stanowią indywidualnej porady, mają charakter wyłącznie informacyjny. Po właściwą poradę należy zawsze udać się bezpośrednio do specjalisty.

 

 

 

 

Napisz lub odpowiedz: