Czekolada – wspaniały smak i dobroczynny wpływ na zdrowie.

Czekolada…

Historia czekolady sięga czasów starożytnych.  Niektóre źródła podają, że pierwsze wzmianki na temat czekolady sięgają czasów kultur Majów i Azteków.

Nasiona kakaowca były tak cenne, że stanowiły środek płatniczy, a wyroby z nasion kakaowca cieszyły się powodzeniem wśród najbogatszych i wykorzystywane były jako afrodyzjaki.

Do niedawna czekolada budziła wyłączne skojarzenia z  niepowtarzalnym smakiem i dużą ilością kalorii. Dziś naukowcy podkreślają, że umiarkowane spożycie czekolady nie tylko nie szkodzi zdrowiu, a wręcz pomaga w jego utrzymaniu. Aktualna wiedza na temat czekolady jest dużo większa niż przed laty – wiadomo już, że czekolada poza sporą dawką energii, jest również źródłem aktywnych biologicznie substancji, takich jak flawonoidy, alkaloidy, aminy biogenne, a korzyści płynących z jej spożywania odkrywanych jest z każdym rokiem coraz więcej.

Najdietetyk_czekoladalepsza z czekolad – CZEKOLADA GORZKA.

Najzdrowszą ze wszystkich czekolad jest czekolada gorzka, która nie tylko posiada niepowtarzalny smak, wpływa korzystnie na nasz nastrój, ale także wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, chroni naszą pamięć zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym.

Czekolada gorzka a choroby układu sercowo- naczyniowego.

Spożycie gorzkiej czekolady wiąże się z poprawą funkcji śródbłonka, zmniejszonym utlenianiem LDL i spadkiem agregacji płytek, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe zmniejszając ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Czy każda czekolada gorzka ma działanie prozdrowotne…

Im wyższa zawartość nasion kakaowca, tym większe działanie prozdrowotne czekolady. Dobra czekolada powinna zawierać przynajmniej 70% kakao i nie powinna zawierać syropu glukozowo- fruktozowego, który jest coraz częściej dodawany  przez producentów do słodyczy jako tańszy zamiennik cukru.

Czekolada a nastrój.

Gorzka czekolada wpływa na  zwiększenie poziomu serotoniny oraz endorfin, a te z kolei poprawiają nasz nastrój, zapobiegając stanom przygnębienia i depresji.

Czekolada a dieta odchudzająca.czekolada_dieta-4u2

Z uwagi na liczne właściwości zdrowotne, nawet podczas diety odchudzającej nie powinniśmy zupełnie rezygnować ze spożywania gorzkiej czekolady. Ponadto, gorzka czekolada jest bardzo sycąca, zatem pomimo sporej wartości energetycznej zaspokaja głód na długi czas.

Uwaga: Należy podkreślić, iż przyrost masy ciała będący konsekwencją długotrwałego  i nieumiarkowanego spożywania czekolady może niweczyć jej korzystny wpływ.

Czekolada a wino.

Wg niektórych badań filiżanka gorącej czekolady ( 18g kakao) lub 30g czekolady posiada aktywność przeciwutleniającą odpowiadającą 100ml czerwonego wina.

Ile kalorii i innych składników jest w kostce czekolady.

Czekolada gorzka [5g] – ok. 1 kostka
Energia [kcal] 27,7000
Białko ogółem [g] 0,3350
Tłuszcz [g] 1,7150
Węglowodany ogółem [g] 2,8300
Sód [mg] 0,2000
Potas [mg] 29,0500
Wapń [mg] 2,1000
Fosfor [mg] 12,2000
Magnez [mg] 8,2500
Żelazo [mg] 0,1050
Witamina C [mg] 0,0000
Witamina A [mikro g] 0,2000
Witamina E [mg] 0,0120
Witamina B6 [mg] 0,0020
witamina D [mikro g] 0,0000
Błonnik pokarmowy [g] 0,0850
Cholesterol [mg] 0,0000
Witamina B1 (tiamina) [mg] 0,0022
Witamina B2 (ryboflawina) [mg] 0,0007

 

Zapraszam do przeczytania - wpływ diety na przeciwdziałanie starzeniu się skóry - http://www.dieta-4u.pl/uroda/

uroda_dieta-4u_dietetyk

Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania i polub nas 🙂


Źródła: 

  • Wsółdziałanie antyoksydamtów egzogennych i endogennych w organizmie człowieka –  Gryszczyńska, Iskra
  • The European Cardiologist 24/05/10 wersja polska
  • Posumowanie wartości odżywczych na podstawie dieta5

  • Poradnictwo dietetyczne
  • Dietetyk Katowice- ul. Staromiejska 6
  • Dietetyk Pszczyna – ul. Katowicka 55 ( gabinet partnerski)

Napisz lub odpowiedz: