CEBULA i CZOSNEK

CZOSNEK I CEBULA – niezwykłe właściwości zdrowotne.

Zarówno czosnek jak i cebula zawierają S-allilocynę , związki siarkowe , a także kwercetynę. Są to substancje o aktywności biologicznej i korzystnym działaniu prewencyjnym wielu chorób, w tym chorób nowotworowych.  Są naturalnymi antybiotykami, które właściwie nie mają skutków ubocznych.

CEBULA

Cebula od wieków uważana jest za lekarstwo na niemal wszystkie choroby.  Właściwości cebuli do dziś dnia nie są w pełni poznane, więc cebula nadal pozostaje przedmiotem wielu badań. Uważa się, że dzięki związkom siarki sok z cebuli może zapobiegać lub łagodzić objawy infekcji.

PROSTY SYROP Z CEBULI

Nie trzeba biegać do apteki, ponieważ bardzo łatwo i szybko przygotujemy taki syrop w domu.

Cebulę kroimy w plastry, które następnie wkładamy do szklanego naczynia (może być kubek) zasypując naprzemienne cukrem lub miodem. Następnie całość przykrywamy i odstawiamy w miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Po kilku godzinach syrop jest gotowy i……w pełni naturalny i zdrowy.

CZOSNEK

Czosnek uważany przez zielarzy i zwolenników naturalnego sposobu odżywiania za cud  natury.

Jego przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne właściwości zostały potwierdzone na drodze wielu badań. Wykazuje działanie antybiotyczne lub wspomagające przy konieczności leczenia antybiotykami. Spożywany raz w tygodniu znacznie obniża ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i innych nowotworów.

Najlepszy jest czosnek świeży, a spożywanie takiego nie zawsze jest możliwe, gdy przebywamy wśród innych osób. W internecie można znaleźć różne metody walki z nieprzyjemnym zapachem np. zjedzenie pietruszki po spożyciu czosnku. Niestety żadna z tych metod nie jest w pełni skuteczna. Proponuję, by wspólnie z innymi domownikami przed wolnym od pracy dniem,  zaplanować sobie kolację z czosnkiem w roli „głównej”, wtedy nikt z otoczenia nie będzie sobie wzajemnie przeszkadzał. 🙂

Nie dla każdego.

Czosnek i cebula nie należą do produktów lekkostrawnych, dlatego  osoby z problemami żołądkowo- jelitowymi powinny z ostrożnością podejść do ich spożywania.

ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW W 5G CZOSNKU I CEBULI   (baza rynkowa)

Nazwa składnika Jednostka CEBULA CZOSNEK
Energia kJ 5,6 26,6
Energia kcal 1,3 6,4
Woda g 4,0 2,6
Białko ogółem g 0,1 0,3
Białko zwierzęce g 0,0 0,0
Białko roślinne g 0,1 0,3
Tłuszcz g 0,0 0,0
Węglowodany ogółem g 0,3 1,4
Popiół g 0,0 0,1
Sód mg 0,3 0,7
Potas mg 5,3 17,4
Wapń mg 1,1 1,8
Fosfor mg 0,6 6,7
Magnez mg 0,4 1,1
Żelazo mg 0,0 0,1
Cynk mg 0,0 0,0
Miedź mg 0,0 0,0
Mangan mg 0,0 0,0
Witamina A (ekwiw. retinolu) µg 0,1 0,0
Retinol µg 0,0 0,0
Beta-karoten µg 0,5 0,0
Witamina E (ekwiw. alfa-tokoferolu) mg 0,0 0,0
Tiamina mg 0,0 0,0
Ryboflawina mg 0,0 0,0
Niacyna mg 0,0 0,0
Witamina B6 mg 0,0 0,0
Witamina C mg 0,3 1,3
Kwasy tłuszczowe:  4:0 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe:  6:0 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe:  8:0 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 10:0 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 12:0 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 14:0 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 15:0 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 16:0 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 17:0 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 18:0 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 20:0 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: ogółem nasycone g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 14:1 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 15:1 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 16:1 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 17:1 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 18:1 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 20:1 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 22:1 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: ogółem jednonien. g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 18:2 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 18:3 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 18:4 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 20:3 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 20:4 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 20:5 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 22:5 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: 22:6 g 0,0 0,0
Kwasy tłuszczowe: ogółem wielonien. g 0,0 0,0
Cholesterol mg 0,0 0,0
Izoleucyna mg 1,5 14,0
Leucyna mg 2,9 19,7
Lizyna mg 4,0 17,1
Metionina mg 1,1 4,8
Cystyna mg 1,3 4,1
Fenyloalanina mg 2,7 11,7
Tyrozyna mg 2,0 5,1
Treonina mg 1,5 10,1
Tryptofan mg 1,3 4,2
Walina mg 1,7 18,4
Arginina mg 10,7 40,0
Histydyna mg 0,9 7,3
Alanina mg 3,9 8,3
Kwas asparaginowy mg 4,7 31,1
Kwas glutaminowy mg 14,7 51,4
Glicyna mg 2,7 12,7
Prolina mg 2,0 6,4
Seryna mg 1,8 12,0
Sacharoza g 0,1 0,0
Laktoza g 0,0 0,0
Skrobia g 0,0 0,6
Błonnik pokarmowy g 0,1 0,2
Alkohol g 0,0 0,0
Foliany (ekwiw. diety) µg 0,7 0,2
witamina B12 µg 0,0 0,0
witamina D µg 0,0 0,0
Jod µg 0,1 0,1
Długołańc.wielonienas.kwasy tłuszcz g 0,0 0,0
Węglowodany przyswajalne g 0,2 1,2
Kwas nikotynowy mg 0,0 0,0
Nikotynamid mg 0,0 0,0
Kofeina mg 0,0 0,0
Tauryna mg 0,0 0,0
L-karnityna mg 0,0 0,0
Kwas foliowy µg 0,0 0,0

 

  • tabela wartości odżywczych sporządzona na podstawie dieta5

Napisz lub odpowiedz: