Grzyby- walory zdrowotne

Posted In: Warzywa

Tagi: ,

Choć znane są od tysięcy lat, a przez Greków zwane były pokarmem bogów do dziś dnia nie są w pełni poznane ich właściwości…

Grzyby jadalne poza wieloma walorami smakowymi są źródłem biologicznie czynnych substancji wpływających na nasze zdrowie. Poprzez stymulację układu odpornościowego obniżają ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne takie jak: choroby układu krążenia i nowotworowe,  które stanowią obecnie główną przedwczesną przyczyny zgonów.

Właściwości prozdrowotne grzybów wiążą się z obecnością B-glukanów i polisacharydów.  Wartość odżywcza grzybów zależy od ich gatunku. Białko pochodzące z grzybów charakteryzuję się stosunkowo wysoką przyswajalnością.

Grzyby przeciw chorobom nowotworowym i chorobom układu krążenia

Grzyby charakteryzuje wysoka zawartość włókna pokarmowego, zwłaszcza B-glukanu, któremu w główniej mierze zawdzięczają przeciwnowotworowe właściwości, natomiast  zawarta w grzybach lowastatyna wpływa na obniżenie cholesterolu zapobiegając chorobom układu krążenia.

 

 

Grzyby stanowią doskonałe urozmaicenie potraw nadając im niezastąpiony smak i aromat. Są prawdziwym przysmakiem, a podczas kolacji wigilijnej stanowią dodatek do wielu potraw. Można je spożywać jako oddzielny posiłek, a także stosować jako dodatek do wielu dań zarówno  w postaci smażonej, duszonej, marynowanej, a także kiszonej.

 

UWAGA: Nigdy nie spożywaj grzybów, których pochodzenia i nazwy nie znasz. Każdego roku w Polsce pojawiają się kolejne śmiertelne zatrucia grzybami. Małe dzieci i osoby w podeszłym wieku nie powinny spożywać grzybów.

 


Tekst ma wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpi bezpośredniej porady specjalisty.

 


Indywidualna dieta on-line

 

Kontakt

Bożena Czabaj Brauntsch – ZnanyLekarz.pl

 

 

 

 

Napisz lub odpowiedz: