Hashimoto 1 – możliwe przyczyny

Posted In: Porady

Tagi: ,

Jednoznaczne wskazanie przyczyn zachorowania na Hashimoto jest na dzień dzisiejszy niemożliwe. Jednak istnieje wiele wspólnych czynników, które być może stanowią przyczynę zachorowania. Faktem jest, że w każdym kolejnym roku coraz więcej osób diagnozowanych jest na tą jednostkę chorobową. Niestety warunki w jakich żyjemy, środowisko naturalne i tryb życia sprzyja zachorowaniom.

 

Hashimoto

 

Niektóre źródła podają, że potrzeba trzech głównych czynników, by wywołać chorobę autoimmunologiczną ( Hashimoto). Są to:

 

  1. Predyspozycja genetyczna.
  2. Czynniki wyzwalające chorobę –  uruchamiające ekspresję genów
  3. Zespół nieszczelnego jelita.

 

Możliwe czynniki wywołujące Hashimoto

 

Często czynnikami wyzwalającymi chorobę są:

 

  • bardzo silne przeżycia, silny, przewlekły stres,
  • stany zapalne (  przebyte infekcje np. Helicobacter Pyroli, opryszczka herpeswirus, toksoplazmoza, infekcje zatok, częste infekcje jamy ustnej i gardła, borelioza, itd.)
  • przebyte zabiegi operacyjne,
  • długotrwały lub silny kontakt z toksynami
    • chemia w kosmetykach upiększających, kosmetykach do higieny, produktach antybakteryjnych,
    • chemia w produktach żywnościowych: plastikowe butelki, woreczki, puszki.
    • zanieczyszczenie środowiska, smog,
    • nieczyszczone klimatyzatory w budynkach i samochodach,
  • kontakt z pleśnią:
    • stęchły zapach w domach, piwnicach może świadczyć o zawilgoceniu i pleśni,
    • zawilgotniałe tereny parków, lasów ( nadgnite liście, trawy).

 

Im więcej wymienionych czynników, tym większe ryzyko ich wpływu na funkcjonowanie układu odpornościowego i hormonalnego.

 

Hashimoto – zespół nieszczelnego jelita

 

Przez nieszczelne jelita następuje przenikanie toksyn i innych niepożądanych  substancji do krwioobiegu. Czynniki sprzyjające pojawieniu się zwiększonej przepuszczalności jelit:

 

  • Alkohol,
  • Palenie papierosów,
  • Cukier,
  • Dieta oparta na produktach wysokoprzetworzonych,
  • Nieprawidłowa mikroflora jelit,
  • Choroby jelit – infekcje,
  • Nadwrażliwość na niektóre pokarmy ( np. gluten),
  • Niedobory enzymów,
  • Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne (NLPZ)
  • Przewlekły stres i traumatyczne przeżycia,
  • Częste zapalenia zatok,
  • Substancje toksyczne.

 

Prawidłowa mikroflora jelit: znaczenie - czytaj więcej

Więcej o toksynach

 

 

  1. Plastikowe butelki, woreczki i  pojemniki mogą zawierać ksenoestrogeny , które mogą podwyższać poziom TSH i Bisfenol A, który blokuje receptory T3i zaburza funkcje układu immunologicznego.
  2. Mydła antybakteryjne, żele antybakteryjne, pasty do zębów mogą zawierać tryklosan, który wykazuje toksyczne działanie na tarczycę.
  3. Materace, pianki meblowe mogą zawierać brom, powiązany ze zwiększoną zachorowalnością na Hashimoto.
  4. Nadmiar fluoru ( składnik past do zębów) również może osłabiać funkcje tarczycy.
  5. Kosmetyki i środki higieny ( lakiery do paznokci, zmywacze do paznokci, szminki, błyszczyki do ust, lakiery do włosów, żele,  kredki do powiek, mleczka do demakijażu, balsamy do ciała…) – szkodliwe substancje przez skórę wchłaniają się do naszego organizmu obniżając jego odporność,
  6. Środki czystości – produkty do mycia szyb, podłóg, naczyń – to również źródła toksyn, które obciążają układ immunologiczny.

 

Hashimoto – gluten

 

 

Niektóre badania wskazują na silny związek pomiędzy  spożywaniem glutenu a chorobami o podłożu autoimmunizacyjnym ( Hashimoto), jednak jak dotąd nie ma wskazań do rutynowego stosowania diety bezglutenowej u wszystkich pacjentów z chorobą Hashimoto, choć na pewno należy ją wziąć pod rozwagę.

Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, jęczmieniu, życie, a także poniekąd w owsie. Produkty z  glutenem mogą wywołać u osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne rozszczelnienie jelit i przenikanie toksyn do organizmu.

 

Niedobory składników odżywczych a Hashimoto

 

U wielu osób chorujących na chorobę Hashimoto diagnozuje się niedobory niektórych witamin. U większości osób chorych stwierdza się nieprawidłowe wartości witaminy D, cynku, selenu i jodu.

 


 

Wykrycie przeciwciał antyTPO  jest oznaką zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego.

 

 


Indywidualna dieta on-line
Kontakt

Bożena Czabaj Brauntsch – ZnanyLekarz.pl

 


  • Informacje zawarte w tekście nie stanowią indywidualnej porady, mają charakter wyłącznie informacyjny. Po właściwą poradę należy zawsze udać się bezpośrednio do specjalisty.

 

 

 

 

Napisz lub odpowiedz: