Herbata z cytryną – czy szkodzi….

Posted In: Porady

Tagi: ,

Aluminium – herbata z cytryną

 

Ostatnio dużo mówi się o szkodliwości picia herbaty z cytryną. Problemem jest glin (Al), który zawarty w liściach herbaty i w saszetkach, z których zrobione są torebki herbaciane może przechodzić do naparu i kumulować się w naszym organizmie.

Glin uważany jest za czynnik zwiększający ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, a jego toksyczność nie jest jeszcze do końca poznana.

Kwaśna herbata wpływa na zwiększenie przechodzenia glinu do naparu. Jeśli nie pijemy wielu filiżanek herbaty dziennie nie stanowi to problemu, ponieważ ilość glinu pochodzącego z herbaty nie jest na tyle znacząca. Jeśli jednak lubimy herbatę z cytryną i to w sporych ilościach, pilnujmy odpowiedniego jej zaparzania: najpierw wyjmijmy saszetkę herbaty, a dopiero potem dodajmy do naparu cytrynę. Nie ma konieczności rezygnowania z niej w codziennej diecie.

 

Czy,  i jak można unikać glinu w diecie?

Unikać można, wyeliminować się nie da.

By ograniczyć spożycie glinu należy:

  • unikać przygotowywania posiłków w garnkach i patelniach aluminiowych,
  • starać się nie używać folii aluminiowej do pieczenia,
  • ograniczyć lub wyeliminować używanie opakowań z aluminium,
  • unikać kupowania napojów w puszkach aluminiowych,
  • nie kupować mąki wybielanej związkami glinu,
  • nie spożywać pieczywa i wyrobów piekarniczych upieczonych na mące wybielanej glinem.

 

Musimy wiedzieć, że glin wchodzi w skład bardzo wielu antyperspirantów i innych kosmetyków. Związki glinu znajdziemy również w składzie leków zobojętniających kwasy żołądkowe stosowanych powszechnie w nadkwaśności.

 

 



Tekst ma charakter wyłącznie informacyjny i nie służy za osobistą poradę.

Napisz lub odpowiedz: