Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych bardzo negatywnie wpływają na stan naszego. Poziom spożycia kwasów tłuszczowych jest mniej istotny dla naszego zdrowia niż ich rodzaj.
Jak powstają izomery trans
Izomery trans powstają w procesie utwardzania olejów roślinnych np. w produkcji margaryn. Zmiany zachodzące w czasie tego procesu sprawiają, że kwasy tracą właściwości kwasów nienasyconych , co prowadzi do utraty ich aktywności biologicznej.
Dlaczego izomery trans są szkodliwe
- Powodują wzrost stężenia cholesterolu frakcji LDL ( tzw. złego cholesterolu),
- Obniżają stężenie cholesterolu frakcji HDL ( dobrego cholesterolu),
- Podnoszą zawartość lipoproteiny (a).
Podsumowując, izomery trans zwiększają ryzyko zachorowań na choroby układu sercowo- naczyniowego i wiele innych, w tym choroby nowotworowe. Izomery trans w odróżnieniu od kwasów nasyconych, uważanych powszechnie za bardzo szkodliwe, dodatkowo zmniejszają stężenie dobrego cholesterolu HDL, pod tym względem wykazują więc bardziej szkodliwe działanie.
- Wykazują bardzo silne działanie prozapalne,
- Przyczyniają się do wzrostu ilości wolnych rodników,
- Upośledzają funkcje układu odpornościowego
Tym samym obniżają odporność organizmu i zwiększają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe, neurodegeneracyjne, a także choroby skóry.
- wpływają na rozwój otyłości, zwłaszcza u dzieci,
- powstawanie zespołu metabolicznego,
- zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 ( zmniejszają wrażliwość komórek na insulinę).
Gdzie znajdziemy izomery trans
Duże ilości izomerów trans występują w przemysłowo przetwarzanych olejach roślinnych, w margarynach – zwłaszcza margarynach twardych, tłuszczach smażalniczych, a także w tłuszczu wykorzystywanym w cukiernictwie i przy wyrobie żywności typu fast- food (spore ilości tych kwasów znajdziemy w ciastkach, tortach, czekoladach, batonach, wafelkach, kremach, a także w pizzy, frytkach, hamburgerach, sosach).
Izomery trans znajdziemy w produktach słodkich, wygodnych i szybkich.
Dozwolona ilość izomerów trans – im mniej tym lepiej!
Spożycie produktów zawierających izomery trans powinno być ograniczone do minimum – przynajmniej mniej niż 1 % tłuszczów na dobę.
Pierwszym państwem, które wprowadziło obowiązek zamieszczania na etykietach informacji o zawartości izomerów trans była Kanada. W Polsce na dzień dzisiejszy taki obowiązek nie istnieje, dlatego, by zminimalizować potencjalne spożycie izomerów trans należy unikać produktów wysoko przetworzonych.
Światowej sławy ekspert w dziedzinie zdrowia i żywienia Walter Willett określił izomery trans mianem „największej katastrofy przetwórstwa spożywczego wszechczasów”
Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania i polub nas 🙂
Zapraszam do skorzystania z usługi on-line
Tekst na stronie ma charakter informacyjny. Po właściwą poradę należy udać się do specjalisty.
Napisz lub odpowiedz: