Wolne rodniki – dlaczego są niebezpieczne?
Wolne rodniki każdego dnia atakują nasz organizm. Wiele roślin wykazuje działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że posiada zdolność wychwytywania wolnych rodników, które w nadmiarze stanowią istotne zagrożenie chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych.
Niemal wszystkie warzywa i owoce posiadają w swym składnie antyoksydanty, jednak niektóre z nich zawierają ich dużo więcej od innych.
Czarne jagody – bogactwo anyoksydantów.
W medycynie ludowej stosowane są od niepamiętnych czasów, a nasze babcie obowiązkowo trzymały je w domowych apteczkach. Z uwagi na walory smakowe nie trzeba zachęcać do ich jedzenia, jednak warto pamiętać, że ich prawdziwa wartość nie ogranicza się do smaku i wyglądu.
Jagody z uwagi na bardzo wysoką aktywność antyoksydacyjną powinny stanowić ważny element codziennej diety, jako czynnik stanowiący działanie prewencyjne wielu poważnych chorób .
Antyoksydanty, takie jak antocyjany, występują w dużych ilościach w owocach jagodowych nadając im charakterystyczną barwę i liczne właściwości prozdrowotne. Im większa zawartość antocyjanów, tym wyższa aktywność antyoksydacyjna.
Czarna jagoda należy do czołówki owoców o wysokiej zawartości antocyjanów.
Warto dodać, że czarne jagody mają większy potencjał przeciwutleniający niż borówka amerykańska.
Czarne jagody z racji swych wysokich właściwości antyoksydacyjnych znalazły się na liście ORAC opracowanej przez Departament Rolnictwa USA – liście produktów o wysokim stopniu ochrony organizmu przed reaktywnymi formami tlenu.
Powody, dla których warto jak najczęściej sięgać po czarne jagody.
- Tradycyjnie czarne jagody znalazły zastosowanie jako lek przeciwbiegunkowy,
- Dzięki dużej zawartości witaminy C zapobiegają wielu chorobom infekcyjnym,
- Wspomagają leczenie chorób oczu: zaćmy, pomagają w niedowidzeniu zmierzchowym, w degeneracji plamki żółtej, w retinopatii cukrzycowej
- Wzmacniają naczynia krwionośne,
- Posiadając silne działanie antyoksydacyjne zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby: nowotworowe, sercowo- naczyniowe i degeneracyjne,
- Wykazują działanie przeciwzapalne, zwłaszcza w zapaleniu śluzówki jamy ustnej i gardła,
- Posiadają właściwości immunostymulujące ( wzmacniają odporność organizmu),
- Opóźniają procesy starzenia,
- Są niskokaloryczne ( 45kcal w 100g), dlatego wskazane są w dietach odchudzających.
Podsumowanie wartości odżywczych czarnej jagody (100g):
Jak każde owoce jagody powinny być spożywane na surowo. W wyniku obróbki termicznej tracą wiele swoich właściwości zdrowotnych.
Energia [kcal] 45,0000
Białko ogółem [g] 0,8000
Tłuszcz [g] 0,6000
Węglowodany ogółem [g] 12,2000
Sód [mg] 1,0000
Potas [mg] 62,0000
Wapń [mg] 15,0000
Fosfor [mg] 14,0000
Magnez [mg] 2,0000
Żelazo [mg] 0,7000
Witamina C [mg] 14,7000
Witamina A [mikro g] 6,0000
Witamina E [mg] 1,8800
Witamina B6 [mg] 0,0600
witamina D [mikro g] 0,0000
Błonnik pokarmowy [g] 3,2000
Cholesterol [mg] 0,0000
Witamina B1 (tiamina) [mg] 0,0180
Witamina B2 (ryboflawina) [mg] 0,0180
Zapraszam do przeczytania kilku słów o: wiśniach i czereśniach.
Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania i polub nas 🙂
- Na podstawie:
- Podsumowanie na podstawie dieta-5
- Drozd, Anuszewska Czarna jagoda – perspektywy zastosowań w profilaktyce i wspomagani leczenia chorób cywilizacyjnych
- PuzanowskaTarasiewicz , Kuźmicka, Tarasiewicz, Antyoksydanty reaktywne formy tlenu.
Napisz lub odpowiedz: