Jajka

Posted In: Porady

Tagi:

Jaja –  skarb pod skorupką!

 

Co jajko zawiera?

 

Chyba krócej byłoby opisać, czego nie zawiera, ponieważ jajko jest bogactwem aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować,  a także witamin, składników mineralnych i wielu substancji bioaktywnych.

Warto dodać, że białko jajka kurzego i mleka kobiecego mają skład aminokwasów najbardziej zbliżony do składu białek ustrojowych człowieka i są przez niego najlepiej wykorzystywane.

 

Bioaktywne składniki jaj:

 

Luteina i zeaksantyna, które zapobiegają degeneracji plamki żółtej.

Immunoglobuliny żółtka, które wykazują działanie wirusobójcze, przeciwbiegunkowe.

Cholina

Kwas sialowy o działaniu antywirusowym.

Lizozym, który posiada właściwości bakteriobójcze.

Cystatyna – zapobiega parodontozie.

Witaminy: witamina  B12, witamina A, witamina B2, witamina E, witamina B6, witamina D.

Składniki mineralne: selen, żelazo, cyk, fosfor

 

Oznakowanie jajek np. 3/PL/24061304

 

Pierwsza cyfra:

0 – produkcja ekologiczna

1 – chów na wolnym wybiegu

2 – chów ściółkowy

3 – chów klatkowy

 

PL – oznaczenie kraju

 

Kolejne cyfry:

24 – kod województwa

06 – kod powiatu

13 – kod zakresu działalności

04 – kod fermy w powiecie

 

Klasyfikacja jajek ( wartości zbliżone):

 

XL – jajka bardzo duże o wadze powyżej 70 g

L – jajka duże o wadze powyżej 60 do 70g

M – jajka średnie o wadze powyżej 50 do 60g

S–  jajka małe poniżej wagi 50 g

 

Ważne uwagi:

Jaj nie powinny się myć po zakupie, a miejsce ich przechowywania powinno być chłodne z dala od produktów bezpośrednich do spożycia. Okres przechowywania powinien być zgodny z terminem ważności do spożycia i nie powinien przekraczać 3  tygodni, chyba, że wskazania są inne.

 

 

 

Jajko całe – 60g w części jadalnej
Nazwa składnika Jednostka Spożycie 24h – S
Energia kcal 83,4
Woda g 45,7
Białko g 7,5
Tłuszcz g 5,8
Węglowodany g 0,4
Sód mg 84,6
Potas mg 79,8
Wapń mg 28,2
Fosfor mg 122,4
Magnez mg 7,2
Żelazo mg 1,3
Cynk mg 1,1
Witamina A µg 163,2
Retinol µg 162,0
Beta-karoten µg 7,8
Witamina E mg 0,4
Ryboflawina mg 0,3
Niacyna mg 0,0
Witamina B6 mg 0,1
Witamina C mg 0,0
Cholesterol mg 216,0
Izoleucyna mg 441,6
Leucyna mg 639,6
Lizyna mg 471,6
Metionina mg 253,2
Cystyna mg 165,6
Fenyloalanina mg 416,4
Tyrozyna mg 304,2
Treonina mg 354,0
Tryptofan mg 111,6
Walina mg 519,0
Arginina mg 460,8
Histydyna mg 171,6
Alanina mg 440,4
Kwas asparaginowy mg 642,0
Kwas glutaminowy mg 988,8
Glicyna mg 258,0
Prolina mg 289,2
Seryna mg 570,6
Foliany (ekwiw. diety) µg 39,0
witamina B12 µg 1,0
witamina D µg 1,0
Jod µg 5,7

Kontakt

Bożena Czabaj Brauntsch – ZnanyLekarz.pl

 


  • Informacje zawarte w tekście nie stanowią indywidualnej porady, mają charakter wyłącznie informacyjny. Po właściwą poradę należy zawsze udać się bezpośrednio do specjalisty.

 

Napisz lub odpowiedz: