Jarmuż

Jarmuż – niepozorny a taki zdrowy

 

Prozdrowotne właściwości jarmużu były już znane i  cenione w czasach starożytnych. W Polsce jarmuż wciąż jest niedoceniany i rzadko gości na naszych stołach…

 

Jarmuż jest bogatym źródłem substancji biologicznie aktywnych, związków o właściwościach przeciwutleniających, beta-karotenu, witaminy C i składników mineralnych. Jarmuż należy do grupy warzyw o największej zdolności wiązania rodników wodorotlenowych, gdzie wraz z brukselką zajmuje czołowe miejsce.

 

 

Jarmuż – jak jeść?

 

Jarmuż ma szerokie zastosowanie. Można go jeść na surowo, zblanszowany, podsmażony, ugotowany, duszony. Wzbogaci smak sałatek, kanapki, można go przyrządzić podobnie jak szpinak.

 

 

 

                                                                   Kanapki z jarmużem

 

 

Propozycja – chipsy z jarmużu

 

Składniki

 

  • 200g jarmużu
  • 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • odrobina soli ( najlepiej morskiej)

 

Temperaturę w piekarniku ustaw na 80 stopni. Jarmuż umyj i osusz. Jeśli masz duże liście porwij je na kawałki, następnie natrzyj oliwą i oprósz solą. Rozłóż na blasze i na 40 minut wstaw do piekarnika (można przy deliaktnie uchylonych drzwiczkach). Wyjmij, gdy chipsy będą chrupiące.

 

 

 

 

Jajecznica z jarmużem

 

 

 

Osoby z chorobami tarczycy powinny sięgać po jarmuż z umiarem lub poddawać go obróbce termicznej, która częściowo dezaktywuje działanie goitrogenów, które uwalniają się pod wpływem temperatury.

 

Wartości odżywcze w 100g  jarmużu

 

 

 

 

Nazwa składnika Jednostka Zawartość
Energia kJ 121,0
Energia kcal 29,0
Woda g 88,4
Białko ogółem g 3,3
Białko zwierzęce g 0,0
Białko roślinne g 3,3
Tłuszcz g 0,7
Węglowodany ogółem g 6,1
Popiół g 1,5
Sód mg 12,0
Potas mg 530,0
Wapń mg 157,0
Fosfor mg 56,0
Magnez mg 30,0
Żelazo mg 1,7
Cynk mg 0,4
Miedź mg 0,1
Mangan mg 0,6
Witamina A (ekwiw. retinolu) 🙂  µg 892,0
Retinol µg 0,0
Beta-karoten 🙂  µg 5 350,0
Witamina E (ekwiw. alfa-tokoferolu) mg 1,7
Tiamina mg 0,1
Ryboflawina mg 0,2
Niacyna mg 1,6
Witamina B6 mg 0,3
Witamina C mg 120,0
Cholesterol mg 0,0
Izoleucyna mg 223,0
Leucyna mg 256,0
Lizyna mg 223,0
Metionina mg 33,0
Cystyna mg 50,0
Fenyloalanina mg 190,0
Tyrozyna mg 134,0
Treonina mg 167,0
Tryptofan mg 45,0
Walina mg 201,0
Arginina mg 206,0
Histydyna mg 78,0
Alanina mg 190,0
Kwas asparaginowy mg 334,0
Kwas glutaminowy mg 413,0
Glicyna mg 178,0
Prolina mg 223,0
Seryna mg 156,0
Sacharoza g 1,0
Laktoza g 0,0
Skrobia g 0,1
Błonnik pokarmowy g 3,8
Alkohol g 0,0
Foliany (ekwiw. diety) µg 120,0
witamina B12 µg 0,0
witamina D µg 0,0
Jod µg 4,5
Długołańc.wielonienas.kwasy tłuszcz g 0,0
Węglowodany przyswajalne g 2,3
Kwas nikotynowy mg 0,0
Nikotynamid mg 0,0
Kofeina mg 0,0
Tauryna mg 0,0
L-karnityna mg 0,0
Kwas foliowy µg 0,0

 


Zapraszam do skorzystania z usługi on-line

 


 

 

Podsumowanie wartości odżywczych na podstawie dieta – 5

 

 

 

 

Poradnictwo dietetyczne Dieta-4u.pl

Napisz lub odpowiedz: