Jarzębina jest prawdziwym bogactwem witaminy C, beta-karotenu, a także wielu kwasów organicznych i polifenoli. Jej owoce wykazują działanie prooksydacyjne.
Z uwagi na bogaty skład witamin ( C, E, B, PP) i składników mineralnych ( magnez, potas, sód, wapń, miedź) jej owoce nazywane są eliksirem młodości.
Jarzębina dla zdrowia
W medycynie ludowej ceniona jest z uwagi na liczne prozdrowotne właściwości. Wykorzystywana jest jako środek przeciwzapalny, oczyszczający, wzmacniający odporność, przeciwmiażdżycowy, pomocny w przeziębieniach, przy niedokrwistości i wielu innych schorzeniach.
Jarzębina dla urody
Kosmetyki z jej zawartością wykazują działanie antybakteryjne, oczyszczające i ściągające.
Domowa maseczka z jarzębiny
Owoce jarzębiny można rozgnieść widelcem lub zmiksować. Tak przygotowaną masę należy nałożyć na kilka minut na skórę twarzy. Do maseczki można dodać kilka kropel oliwy z oliwek, odrobinę jogurtu lub kefiru.
Maseczka ma działanie antyseptyczne, zwiększające elastyczność skóry, uszczelniające naczynia krwionośne.
Domowy tonik z jarzębiny
Owoce jarzębiny należy ugotować i odcedzić. Tak przygotowany płyn doskonale zastąpi tonik bogaty w witaminy antyoksydacyjne i inne związki aktywne zalecane zwłaszcza w chorobach zapalnych skóry i w trądziku.
Jarzębina w kuchni
Owoce jarzębiny doskonale nadają się na przetwory, do naparów z herbaty, a także jako dodatki do sosów i mięs. Z suszonej jarzębiny można przygotować soki, dżemy, konfitury, marmoladę. Ale uwaga, surowe owoce są niejadalne, mają gorzki smak i zawierają substancje szkodliwe dla zdrowia – kwas parasorbinowy, który może wywołać nudności, wymioty, biegunki. Jeśli nie wiesz jak przygotować przetwory z owoców jarzębiny, możesz je zakupić w sklepach ze zdrową żywnością.
- Informacje zawarte w tekście nie stanowią indywidualnej porady, mają charakter wyłącznie informacyjny.
Indywidualna dieta on-line
Kontakt
Napisz lub odpowiedz: