Jarzębina

Posted In: Owoce, Zioła

Tagi: , , ,

 

Jarzębina jest prawdziwym bogactwem witaminy C,  beta-karotenu, a także wielu kwasów organicznych i polifenoli. Jej owoce wykazują działanie prooksydacyjne.

Z uwagi na bogaty skład witamin ( C, E, B, PP)  i składników mineralnych ( magnez, potas, sód, wapń, miedź) jej owoce nazywane są eliksirem młodości.

Jarzębina dla zdrowia

 

W medycynie ludowej ceniona jest z uwagi na liczne prozdrowotne właściwości. Wykorzystywana jest jako środek przeciwzapalny, oczyszczający, wzmacniający odporność, przeciwmiażdżycowy, pomocny w przeziębieniach, przy niedokrwistości i wielu innych schorzeniach.

 

Jarzębina dla urody

 

Kosmetyki z jej zawartością wykazują działanie antybakteryjne, oczyszczające i ściągające.

 

Domowa maseczka z jarzębiny

 

Owoce jarzębiny można rozgnieść widelcem lub zmiksować. Tak przygotowaną masę należy nałożyć na kilka minut na skórę twarzy. Do maseczki można dodać kilka kropel oliwy z oliwek, odrobinę jogurtu lub kefiru.

Maseczka ma działanie antyseptyczne, zwiększające elastyczność skóry, uszczelniające naczynia krwionośne.

 

Domowy tonik z jarzębiny

 

Owoce jarzębiny  należy ugotować i odcedzić.  Tak przygotowany płyn doskonale zastąpi tonik bogaty w witaminy antyoksydacyjne i inne związki aktywne zalecane zwłaszcza w chorobach zapalnych skóry i w trądziku.

 

Jarzębina w kuchni

 

Owoce jarzębiny doskonale nadają się na przetwory, do naparów z herbaty, a także  jako dodatki do sosów i  mięs.  Z suszonej jarzębiny można przygotować soki, dżemy, konfitury, marmoladę. Ale uwaga, surowe owoce są niejadalne, mają gorzki smak i zawierają substancje szkodliwe dla zdrowia – kwas parasorbinowy, który może wywołać nudności, wymioty, biegunki. Jeśli nie wiesz jak przygotować przetwory z owoców jarzębiny, możesz je zakupić w sklepach ze zdrową żywnością.

 

 


  • Informacje zawarte w tekście nie stanowią indywidualnej porady, mają charakter wyłącznie informacyjny.

 


Indywidualna dieta on-line
Kontakt

Napisz lub odpowiedz: