JEŻYNY – SKARB NATURY

Jeżyny – sezonowe dobro

 

 

Na obszarze Polski rośnie blisko 50 gatunków krzewów jeżyny, z których wiele znalazło zastosowanie lecznicze. Krzak jeżyny swoim wyglądem przypomina krzak malin. Zasadniczą różnicą między tymi krzakami są dłuższe, łukowato wygięte i kolczaste pędy w krzewie jeżyny. Dojrzałe owoce jeżyn przybierają kolor ciemnofioletowy lub granatowy. Na potrzeby zielarskie zbiera się zarówno liście jak i owoce:  

 

 

  • Liście jeżyny zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, składniki mineralne oraz witaminę C.
  • Owoce są źródłem kwasów organicznych, antocyjanów, fitoestrogenów, pektyn, składników mineralnych ( potasu, magnezu i wapnia), witaminy C, witamin z grupy B, prowitaminy A i  błonnika pokarmowego.

 

JEŻYNY – WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE

  Dzięki wymienionym związkom wykazują działanie:  

  • przeciwnowotworowe,
  • wspomagają pracę układu krążenia,
  • zapobiegają chorobom oczu,
  • łagodzą skutki menopauzy oraz zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
  • wykazują silne działanie przeciwzapalne.

 

JEŻYNY  NA LIŚCIE ORAC

 

  Ze względu na dużą zawartość związków o działaniu przeciwutleniającym  jeżyny uplasowały się bardzo wysoko w rankingu najlepszych antyoksydantów, dzięki czemu  zostały umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w bardzo wysokim stopniu chronią  przed  wpływem wolnych rodników.  

 

JEŻYNY W KUCHNI

 

  Jeżyny najsmaczniejsze są świeżo zerwane z krzaczka. Świeże owoce stanowią doskonały dodatek do  deserów, koktajli i ciast, przetworzone,  w formie dżemów, konfitur doskonale nadają się do pieczywa, twarożku i  jogurtu.    

 

   

 

Przeczytaj, jeśli masz chwilę……

 

 

Czarny bez – niezwykłe właściwości

Maliny

Czereśnie.

 

 


 

 

Zapraszam do kontaktu.  

Bożena Czabaj-Brauntsch

dietetyk kliniczny

 

 


Bożena Czabaj Brauntsch – ZnanyLekarz.pl

 

Zmotywuj nas do działania i polub nas na FB

 

  • Informacje zawarte w tekście nie stanowią indywidualnej porady, mają charakter wyłącznie informacyjny. Po właściwą poradę należy zawsze udać się bezpośrednio do specjalisty.

Napisz lub odpowiedz: