Jeżyny – sezonowe dobro
Na obszarze Polski rośnie blisko 50 gatunków krzewów jeżyny, z których wiele znalazło zastosowanie lecznicze. Krzak jeżyny swoim wyglądem przypomina krzak malin. Zasadniczą różnicą między tymi krzakami są dłuższe, łukowato wygięte i kolczaste pędy w krzewie jeżyny. Dojrzałe owoce jeżyn przybierają kolor ciemnofioletowy lub granatowy. Na potrzeby zielarskie zbiera się zarówno liście jak i owoce:
- Liście jeżyny zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, składniki mineralne oraz witaminę C.
- Owoce są źródłem kwasów organicznych, antocyjanów, fitoestrogenów, pektyn, składników mineralnych ( potasu, magnezu i wapnia), witaminy C, witamin z grupy B, prowitaminy A i błonnika pokarmowego.
JEŻYNY – WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE
Dzięki wymienionym związkom wykazują działanie:
- przeciwnowotworowe,
- wspomagają pracę układu krążenia,
- zapobiegają chorobom oczu,
- łagodzą skutki menopauzy oraz zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
- wykazują silne działanie przeciwzapalne.
JEŻYNY NA LIŚCIE ORAC
Ze względu na dużą zawartość związków o działaniu przeciwutleniającym jeżyny uplasowały się bardzo wysoko w rankingu najlepszych antyoksydantów, dzięki czemu zostały umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w bardzo wysokim stopniu chronią przed wpływem wolnych rodników.
JEŻYNY W KUCHNI
Jeżyny najsmaczniejsze są świeżo zerwane z krzaczka. Świeże owoce stanowią doskonały dodatek do deserów, koktajli i ciast, przetworzone, w formie dżemów, konfitur doskonale nadają się do pieczywa, twarożku i jogurtu.
Przeczytaj, jeśli masz chwilę……
Czarny bez – niezwykłe właściwości
Zapraszam do kontaktu.
Bożena Czabaj-Brauntsch
dietetyk kliniczny
Bożena Czabaj Brauntsch – ZnanyLekarz.pl
Zmotywuj nas do działania i polub nas na FB
- Informacje zawarte w tekście nie stanowią indywidualnej porady, mają charakter wyłącznie informacyjny. Po właściwą poradę należy zawsze udać się bezpośrednio do specjalisty.
Napisz lub odpowiedz: