Karotenoidy – naturalne antyoksydanty
Karotenoidy to niezwykle silne antyutleniacze, które występują głównie w produktach roślinnych. Do grupy karotenoidów o najsilniejszych właściwościach antyoksydacyjnych i niezwykle dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie należą: astaksantyna, likopen, luteina i beta- karoten.
Pozyskiwane naturalnie z pożywienia nie wykazują żadnych skutków ubocznych, nie stwarzają ryzyka przedawkowania ( co może mieć miejsce w przypadku sztucznej suplementacji) i w odróżnieniu od postaci sztucznej, charakteryzują się dużą biodostępnością.
Karotenoidy w istocie są barwnikami, które nadają roślinom barwę od żółtej do czerwonej, a dzięki swym właściwościom przeciwutleniającym stanowią cenne źródło składników o udowodnionym naukowo wpływie na zdrowie człowieka.
.
KAROTENOIDY | Beta-karoten | papryka, marchewka, zielonolistne warzywa |
Likopen | pomidory i ich przetwory, czerwone grejpfruty | |
Luteina | szpinak, sałata, brokuły |
.
Karotenoidy dzięki właściwościom antyoksydacyjnym:
.
- zmniejszają ryzyko pojawienia się zmian miażdżycowych ( a w dalszej konsekwencji zawałom, udarom mózgu, nadciśnieniu),
- zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych ( chorobie Parkinsona, Alzheimera, SM),
- obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe,
- zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na infekcje wirusowe, grzybicze,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- choroby układu pokarmowego ( wrzody żołądka, dwunastnicy),
- alergie,
- stany zapalne,
- choroby skórne ( łuszczyca, przedwczesne starzenie się skóry, suchość skóry),
- schorzenia autoimmunologiczne.
Karotenoidy – gdzie występują…
Przede wszystkim znajdziemy je w roślinach żółtych, pomarańczowych, czerwonych, a nawet w zielonych ( gdzie są zamaskowane innym barwnikiem – chlorofilem). Duże ich ilości zawiera: marchewka, czerwona papryka, czerwona kapusta, pomidor i jego przetwory, ale także jarmuż, szpinak, brokuły, brukselka, kalafior itd…
Prowitamina A
Najbardziej przebadana pod kątem właściwości zdrowotnych jest zawarta w karotenoidach prowitamina A.
β- karoten
Charakteryzuje go żółty kolor. Królową β- karotenu jest marchewka – aż 9938 µg/100g, dalej….
- morele suszone – 7842 µg/100g
- natka pietruszki – 5410 µg/100g
- szpinak – 4243 µg/100g
- papryka czerwona – 3165 µg/100g
- szczypiorek – 3400µg/100g
- pomidor – już tylko 640 µg/100g
- kalarepa – 200µg/100g.
Likopen
Likopen charakteryzuje się czerwoną barwą i jest składnikiem pomidorów, a zwłaszcza przetworów pomidorowych ( soków, koncentratów, przecierów) i czerwonych grejfrutów. Jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem, a liczne badania wskazują na jego prewencyjne działanie w zakresie wielu chorób nowotworowych.
Luteina
Znajdziemy ją w żółtych i pomarańczowych owocach i warzywach, a także w zielonych liściach niektórych warzyw, gdzie jej kolor będzie zdominowany innym – zielonym barwnikiem ( chlorofilem). Luteina wraz z zeaksantyną zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej w oku i katarakcie.
Astaksantyna
Nowo odkryty bioaktywny składnik diety o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Barwa astaksantyny jest bliższa czerwieni i fioletowi. Niektóre źródła podają, że jej właściwości antyoksydacyjne są silniejsze od witaminy E, beta-karotenu i witaminy C.
.
.
Należy pamiętać, że wchłanianie karotenoidów zależne jest od obecności w pożywieniu tłuszczu. Dlatego dobrze, gdy produkty bogate w β- karoten łączymy z odrobiną tłuszczu np. do soku z marchwi lub surówek dodamy kilka kropel oliwy z oliwek.
.
.
Pamiętajmy, że nadmiar witamin jest toksyczny dla naszego organizmu. Dlatego bez wskazań lekarskich unikajmy sztucznej suplementacji, a zapotrzebowanie pokrywajmy z naturalnych źródeł. Najzdrowsza dieta = urozmaicona dieta, która obfituje w warzywa i owoce.
Zapraszam do polubienia nas na FB 🙂
Dieta on-line
Kontakt
Tekst ma charakter wyłącznie informacyjny i nie służy jako porada lekarza lub specjalisty.
Napisz lub odpowiedz: