KURKUMA MA MOC

KURKUMA w kuchni i w medycynie

 

Przyprawa doceniana głównie w kuchni azjatyckiej nadaje potrawom niepowtarzalny orientalny smak i intensywną żółtą barwę. Są źródła, które podają, że już trzy tysiące lat temu wymieniana była w pismach medycznych jako roślina o działaniu leczniczym. Kurkuma spośród wszystkich przypraw wykazuje najsilniejsze właściwości przeciwzapalne.

 

Kurkuma zawiera kurkuminę która jest obecnie przedmiotem wielu badań naukowych z uwagi na liczne właściwości prozdrowotne. Jej niezwykle silne działanie przeciwzapalne wykorzystywane jest  w profilaktyce wielu chorób, w tym chorób nowotworowych. Kurkuma sama w sobie jest trudno przyswajalna, ale w połączeniu z pieprzem i z oliwą znacznie zwiększa biodostępność.

Kurkumina dla zdrowia

Wiele badań wskazuje na jej  aktywność przeciwzapalną, przeciwwirusową, przeciwutleniającą, przeciwmiażdżycową, antynowotworową, ochronną na naczynia krwionośne i przewód pokarmowy, a także przeciwgrzybiczą. Z uwagi na te właściwości wykorzystywana jest w leczeniu wielu chorób, a także w ich prewencji. Szczególne znaczenie wykazuje w prewencji chorób nowotworowych ze względu na hamowanie procesu nowotworowego na etapie inicjacji. Pojawiają się już badania stwierdzające znaczenie kurkuminy w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych ( Alzheimera).

Kurkumina w kuchni

Zastosowanie kurkumy w kuchni może być bardzo szerokie, ograniczone wyłącznie naszymi preferencjami smakowymi i wyobraźnią. Kurkuma dodana w trakcie gotowania  do ryżu, kasz, makaronów  zabarwi je na głęboki, żółty kolor, podniesie walory smakowe, a przede wszystkim będzie profitem zdrowotnym. Można ją również dodać do sosów sałatkowych, zup, sosów mięsnych i do samego mięsa – doskonale komponuje się z mięsem drobiowym.

 

Kurkumina naturalny barwnik spożywczy

 

Kurkumina w przemyśle spożywczym wykorzystywana jest jako naturalny barwnik nadający produktom silne, żółte zabarwienie. Barwienie żywności w ten sposób jest korzystne dla naszego zdrowia, nie tylko nie niesie za sobą szkodliwych skutków ubocznych, ale wykazuje działanie sprzyjające zdrowiu.

 

Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania –  polub nas na FB 🙂

 

Zapraszam do skorzystania z usługi on-line

Tekst ma charakter wyłącznie informacyjny, a po właściwą poradę należy udać się do specjalisty. 

Napisz lub odpowiedz: