Choroby serca CVD c.d.

Posted In: Porady

Tagi: , ,

Choroby układu sercowo-naczyniowego to główna przyczyna przedwczesnej umieralności na świecie i w Polsce.

 

Choroby układu sercowo- naczyniowego w tym choroba dieta-4u.pl_dietetykniedokrwienna serca. miażdżyca, udar mózgu są pierwszą przyczyną przedwczesnej umieralności w krajach wysoko rozwiniętych, w tym w Polsce.

Podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL są ważnym i modyfikowalnym w zakresie stylu życia czynnikiem ryzyka chorób sercowo- naczyniowych.

 

 

 

dietetyk_katowice_dieta-4u

 

 

dobry_dietetyk

 

 

dieta-4u_dietetyk_dobry

 

 

Zgodnie z wytycznymi towarzystw kardiologicznych u wszystkich osób zaleca się zdrową dietę, jako podstawę prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego.

 

Fitosterole roślinne a choroby układu krążenia

Fitosterole, które naturalnie występują w olejach roślinnych,  w mniejszych ilościach w warzywach i owocach wykazują działanie prewencyjne w chorobach układu sercowo – naczyniowego, a ich mechanizm działania polega na rywalizacji z cholesterolem o wchłanianie jelitowe, wpływając w ten sposób na stężenie cholesterolu całkowitego.

Do produktów będących bogatym źródłem steroli roślinnych zaliczamy:

  • otręby ryżowe,
  • oleje: kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy,
  • orzechy,
  • rośliny strączkowe.

Efekt terapeutyczny uzyskuje się po spożyciu około 2g steroli/stanoli roślinnych dziennie, a dietoterapia powinna trwać przynajmniej 3 tygodnie. Nadmierne spożycie steroli roślinnych może skutkować obniżeniem stężenia karotenoidów.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe

Dieta bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe poprawia insulinowrażliwość, a także obniża stężenie TG, zwłaszcza w okresach poposiłkowych.

Dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych są:

  • oliwa z oliwek,
  • orzechy- pistacjowe, laskowe, migdały,
  • orzeszki ziemne,
  • awokado.

Ważna jest nie tyle ilość spożywanych tłuszczów, co ich rodzaj.

  • Nasycone kwasy tłuszczowe powinny stanowić mniej niż 10% całkowitej energii zawartej w pożywieniu ( w szczególnych przypadkach <7%).
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans powinny stanowiść mniej niż 1 %, a najlepiej, gdyby mogły  w ogóle być wykluczone z diety.  Są one szczególnie szkodliwe z powodu niekorzystnego wpływu na stężenie cholesterolu całkowitego ( wzrost) i frakcji HDL ( spadek).

Kwasy omega- 3 Łosos_dietetyk_dieta-4u

Głównym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie. Aby osiągnąć efekt protekcyjny, należy spożywać ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu.

Zachęcam do przeczytania kilku słów na temat – Łosoś – jeść czy nie…

Orzechy.

Wiele źródeł podaje, że spożycie już kilku orzechów dziennie powoduje obniżenie ryzyka chorób CVD ( nawet o 30%). Nie można jednak zapomniać o wysokiej gęstości energetycznej orzechów.

Redukcja masy ciała a choroby serca

Nawet niewielka redukcja masy ciała ( 5-10% masy wyjściowej), u osób z nadwagą lub otyłością poprawia zaburzenia lipidowe i pozytywnie wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.  Regularne ćwiczenia o umiarkowanym nasileniu wraz z redukcją masy ciała są skuteczne w prewencji cukrzycy typu 2 i poprawie nieprawidłowości metabolicznych.

 

 

Więcej informacji na tematy chorób sercowo-naczyniowych znajdziesz T U T A J.

dieta-4u.pl_dietetyk (2)

 


Podwyższone ryzyko chorób układu krążenia, CVD.

  Podwyższone ryzyko na CVD
1 Osoby o niskich dochodach
2 Prowadzące siedzący tryb życia
3 Otyłość, zwłaszcza otyłość brzuszna
4 Cukrzyca ( u kobiet wrasta ryzyko 5 krotnie, u mężczyzn 3 krotnie)
5 Niskie stężenie cholesterolu HDL
6 Upośledzona czynność nerek

 

Przeciwne znaczenie ma bardzo wysokie stężenie cholesterolu HDL i długowieczność w wywiadzie rodzinnym. Prawidłowe wartości HDL dla kobiet >=45mg/dl, u mężczyzn >=40mg/dl.

 

Szczególne wskazania do wykonania badania profilu lipidowego.

 

  WYKONANIE PROFILU LIPIDOWEGO WSKAZANY JEST U OSÓB Z:
1 Cukrzycą typu 2
2 Rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniową
3 Nadciśnieniem tętniczym
4 Paleniem papierosów
5 Otyłością, a zwłaszcza otyłością brzuszną
6 Obciążonym wywiadem rodzinnym
7 Przewlekłą chorobą nerek i chorobą zapalną

 

Wpływ stylu życia na profil lipidowy.

 

  WPŁYW OKREŚLONYCH CZYNNIKÓW STYLU ŻYCIA NA PROFIL LIPIDOWY
1 Zmniejszenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych
2 Zmniejszenie spożycia izomerów trans
3 Redukcja masy ciała ( u osób z nadwagą i otyłością)
4 Zmniejszenie spożycia węglowodanów łatwo przyswajalnych
5 Zmniejszenie podaży soli kuchennej w codziennej diecie
6 Zaprzestanie palenia papierosów
7 Zwiększenie regularnej aktywności fizycznej
8 Zwiększenie w diecie udziału kwasów omega – 3 ( tłuste ryby morskie)
9 Zwiększenie w diecie udziału jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
10 Zastosowanie żywności bogatej w sterole/stanole roślinne
11 Zwiększenie spożycia żywności bogatej w błonnik ( zwłaszcza frakcji rozpuszczalnej)
12 Włączenie do diety czosnku ( 1-2 ząbki dziennie)

 

Do oszacowania ryzyka sercowo- naczyniowego zostały stworzone tablice  SCORE (Pol- SCORE), które oszacowują 10- letnie ryzyko wystąpienia zgonu z powodu choroby sercowo- naczyniowej.

 


  • Tekst ma charakter wyłącznie informacyjny. Ważne jest indywidualne podejście, dlatego po właściwą poradę należy udać się osobiście do specjalisty.

 

  • Źródła: Na podstawie materiałów i wytycznych PTK, a także standardów post. dietetycznego w kardiologii PTD

 

  • Poradnictwo dietetyczne
  • Dietetyk Katowice
  • ul. Staromiejska

 

  • Dietetyk Pszczyna
  • ul. Katowicka 55

 

  • Dietetyk Tychy

 

  • Dieta-on line

Napisz lub odpowiedz: