Łuszczyca
Łuszczyca to wieloczynnikowa, przewlekła choroba zapalna, na którą wpływ mają uwarunkowania genetyczne i czynniki środowiskowe.
U większości chorych rozpoczyna się w młodości znacząco obniżając ich jakość życia. Chorzy z ciężką postacią łuszczycy są bardziej narażeni na zwiększoną zachorowalność na inne schorzenia, w tym choroby układu sercowo-naczyniowego, a choroby współistniejące z łuszczycą to między innymi, zespół metaboliczny, depresja, choroba Crohna. W patogenezie łuszczycy kluczową rolę odgrywają limfocyty T. Wydzielane przez nie cytokiny i czynniki wzrostu pobudzają aktywację keratynocytów.
Problemy skórne w łuszczycy najczęściej obejmują owłosioną skórę głowy, skórę łokci, kolan, ale również mogą pojawić się w okolicach miejsc intymnych i odbytnicy.
Łuszczyca a otyłość
Tkanka tłuszczowa jest aktywnym metabolicznie narządem, który bierze udział w regulacji metabolizmu węglowodanów i lipidów, a także w procesach odpornościowych organizmu. Istnieją badania wskazujące na zależność większego ryzyka rozwoju łuszczycy u osób otyłych.
Dieta osób otyłych wykazuje dodatni bilans energetyczny. Dodatkowo spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów prostych, produktów wysoko tłuszczowych – często smażonych, grillowanych czy wędzonych, a także dieta uboga w błonnik pokarmowy oraz warzywa i owoce, dodatkowo sprzyja procesom zapalnym w organizmie i osłabia funkcje układu odpornościowego.
Czynniki prowokujące zmiany łuszczycowe
Oprócz czynników genetycznych, również czynniki środowiskowe, w tym: urazy, infekcje, niektóre leki, znacząco wpływają na pojawienie się choroby. Znaczenie prowokujące mogą mieć również tatuaże, otarcia, ukąszenia, oparzenia chemiczne i słoneczne. Warto również zwrócić uwagę na znaczenie stresu psychicznego, który może być czynnikiem wyzwalającym, jak i nasilającym łuszczycę.
Witamina D a łuszczyca
Znaczenie witaminy D jako formy leczenia miejscowego łuszczycy potwierdza Polskie Towarzystwo Dermatologiczne. Witamina D hamuje proces zapalny oraz proliferację keratynocytów. Suplementacja czy zastosowanie na skórę witaminą D powinno być zawsze ustalone na konsultacji lekarskiej i często po wcześniejszym ustaleniu stężenia witaminy D w surowicy krwi.
Witamina A a łuszczyca
Witamina A i jej pochodne również mają znaczenie przeciwzapalne i pozytywnie wpływają na stan naszej skóry. Dawkowanie i ewentualna suplementacja powinna być ustalona wyłącznie przez lekarza prowadzącego. W okresie ciąży i karmienia piersią suplementacja witaminą A jest przeciwwskazana ze względu na jej teratogenność.
Znaczenie diety w leczeniu łuszczycy
Istnieją badania, które wskazują na zależność między łuszczycą a spożywaniem dużych ilości kawy, herbaty, pieprzu, wędzonych, grillowanych potraw, glutaminianu sodu ( który jest środkiem wzmacniającym smak w wielu wysoko przetworzonych produktach typu: zupy instant, gotowe sosy, przyprawy do zup). Wyeliminowanie tych produktów przez okres 2 lat miał korzystny wpływ na łuszczycę u ponad 80% chorujących.
Dieta o prawidłowej ilości kalorii lub niskokaloryczna u osób otyłych, ograniczenie spożycia alkoholu, a także w niektórych wypadkach wprowadzenie diety bezglutenowej wykazywały korzystny wpływ na przebieg terapii.
Zalecenia dietetyczne w łuszczycy
- Zalecana jest dieta oparta na założeniach diety śródziemnomorskiej, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i stosowana jest w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, a jej korzystny wpływ na zmniejszenie zmian łuszczycowych jest potwierdzony.
- W codziennej diecie bardzo ważny jest odpowiedni stosunek kwasów omega- 6 ( o znaczeniu prozapalnym) do omega- 3 ( o działaniu przeciwzapalnym). Więcej na temat znaczenia kwasów omega-3 znajdziesz tutaj.
3. Ważne jest ograniczenie do minimum izomerów trans kwasów tłuszczowych, a jeśli to możliwe całkowite ich wykluczenie. Izomery trans nie wykazują żadnego pozytywnego wpływu na zdrowie. Więcej w temacie izomerów ( gdzie występują, jak ich unikać) znajdziesz – tutaj
4. Odpowiednie spożycie witaminy D, która wykazuje wielokierunkowy wpływ na zdrowie.
5. Dieta bogata w warzywa i owoce oraz produkty gruboziarniste, które są niezastąpionym źródłem witamin, błonnika pokarmowego, polifenoli i innych związków o znaczeniu prozdrowotnym i przeciwutleniającym.
Przeciwwskazania w łuszczycy
- Wskazane jest unikanie potraw doprawianych pieprzem.
- Kofeina, teina ( kawa, herbata, kakao).
- Palenie papierosów.
- Produkty grillowane i wędzone.
- Alkohol.
- Słodycze, białe pieczywo, produkty wysoko przetworzone.
Prawidłowo skomponowana dieta ma działanie wspomagające i uzupełniające w procesie leczenia, może zapobiec wywołaniu choroby, złagodzić jej przebieg i ograniczyć nawroty choroby.
Przeczytaj również: wpływ diety na stan skóry
Ciekawostki
Indywidualna dieta on-line
Pełna oferta
Kontakt
- Opracowane na podstawie – A B C łuszczycy pod red. R Nowickiego
- Tekst ma charakter wyłącznie informacyjny, a po właściwą poradę należy udać się osobiście do specjalisty
Napisz lub odpowiedz: