Łuszczyca w aspekcie dietetycznym

Posted In: Porady

Tagi:

Łuszczyca

Łuszczyca to wieloczynnikowa, przewlekła choroba zapalna, na którą wpływ mają uwarunkowania genetyczne i czynniki środowiskowe.

U większości chorych rozpoczyna się w młodości znacząco obniżając ich jakość życia. Chorzy z ciężką postacią łuszczycy są bardziej narażeni na zwiększoną zachorowalność na inne schorzenia, w tym choroby układu sercowo-naczyniowego, a choroby współistniejące z łuszczycą to między innymi, zespół metaboliczny, depresja, choroba Crohna. W patogenezie łuszczycy kluczową rolę odgrywają limfocyty T. Wydzielane przez nie cytokiny i czynniki wzrostu pobudzają aktywację keratynocytów.

Problemy skórne w łuszczycy najczęściej obejmują owłosioną skórę głowy, skórę łokci, kolan, ale również mogą pojawić się w okolicach miejsc intymnych i odbytnicy.

Łuszczyca a otyłość

 

Tkanka tłuszczowa jest aktywnym metabolicznie narządem, który bierze udział w regulacji metabolizmu węglowodanów i lipidów, a także w procesach odpornościowych organizmu. Istnieją badania wskazujące na zależność większego ryzyka rozwoju łuszczycy u osób otyłych.

Dieta osób otyłych wykazuje dodatni bilans energetyczny. Dodatkowo spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów prostych,  produktów wysoko tłuszczowych  – często smażonych, grillowanych czy wędzonych, a także dieta uboga w błonnik pokarmowy oraz warzywa i owoce,  dodatkowo sprzyja procesom zapalnym w organizmie i osłabia funkcje układu odpornościowego.

 

Czynniki prowokujące zmiany łuszczycowe

 

Oprócz czynników genetycznych,  również czynniki środowiskowe, w tym:  urazy, infekcje, niektóre leki, znacząco wpływają na pojawienie się choroby. Znaczenie prowokujące mogą mieć również tatuaże, otarcia, ukąszenia, oparzenia chemiczne i słoneczne. Warto również zwrócić uwagę  na znaczenie stresu psychicznego, który może być czynnikiem wyzwalającym,  jak i nasilającym łuszczycę.

Witamina D a łuszczyca

Znaczenie witaminy D jako formy leczenia miejscowego łuszczycy  potwierdza  Polskie Towarzystwo Dermatologiczne. Witamina D hamuje proces zapalny oraz proliferację keratynocytów. Suplementacja czy zastosowanie na skórę witaminą D powinno być zawsze ustalone na konsultacji lekarskiej i często po wcześniejszym ustaleniu stężenia witaminy D w surowicy krwi.

 

Witamina A a łuszczyca

Witamina A i jej pochodne również mają znaczenie przeciwzapalne i pozytywnie wpływają na stan naszej skóry. Dawkowanie i ewentualna suplementacja powinna być ustalona wyłącznie przez lekarza prowadzącego.  W okresie ciąży i karmienia piersią suplementacja witaminą A jest przeciwwskazana ze względu na jej teratogenność.

 

Znaczenie diety w leczeniu łuszczycy

Istnieją badania, które wskazują na zależność między łuszczycą a  spożywaniem dużych ilości kawy, herbaty, pieprzu, wędzonych, grillowanych potraw, glutaminianu sodu ( który jest środkiem wzmacniającym smak w wielu wysoko przetworzonych produktach typu: zupy instant, gotowe sosy, przyprawy do zup). Wyeliminowanie tych produktów przez okres 2 lat miał korzystny wpływ na łuszczycę u ponad 80% chorujących.

Dieta o prawidłowej ilości kalorii lub niskokaloryczna u osób otyłych, ograniczenie spożycia alkoholu, a także w niektórych wypadkach wprowadzenie diety bezglutenowej wykazywały korzystny wpływ na przebieg terapii.

 

Zalecenia dietetyczne w łuszczycy

 

  1. Zalecana jest dieta oparta na założeniach diety śródziemnomorskiej, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i stosowana jest w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, a jej korzystny wpływ na zmniejszenie zmian łuszczycowych jest potwierdzony.
  2. W codziennej diecie bardzo ważny jest odpowiedni stosunek kwasów omega- 6 ( o znaczeniu prozapalnym)  do omega- 3 ( o działaniu przeciwzapalnym). Więcej na temat znaczenia kwasów omega-3 znajdziesz tutaj. 

 

 

3. Ważne jest ograniczenie do minimum izomerów trans kwasów tłuszczowych, a jeśli to możliwe całkowite ich wykluczenie. Izomery trans nie wykazują żadnego pozytywnego wpływu na zdrowie. Więcej w temacie izomerów ( gdzie występują, jak ich unikać) znajdziesz – tutaj

4. Odpowiednie spożycie witaminy D, która wykazuje wielokierunkowy wpływ na zdrowie.

5. Dieta bogata w warzywa i owoce oraz produkty gruboziarniste, które są niezastąpionym źródłem witamin, błonnika pokarmowego, polifenoli  i innych związków o znaczeniu prozdrowotnym i  przeciwutleniającym.

 

 

Przeciwwskazania w łuszczycy

 

  1. Wskazane jest unikanie potraw doprawianych pieprzem.
  2. Kofeina, teina ( kawa, herbata, kakao).
  3. Palenie papierosów.
  4. Produkty grillowane i wędzone.
  5. Alkohol.
  6. Słodycze, białe pieczywo, produkty wysoko przetworzone.

 

Prawidłowo skomponowana dieta ma działanie wspomagające i uzupełniające w procesie leczenia, może zapobiec wywołaniu choroby, złagodzić jej przebieg i ograniczyć nawroty choroby.

 


Przeczytaj również: wpływ diety na stan skóry
Ciekawostki
Indywidualna dieta on-line
Pełna oferta
Kontakt

  • Opracowane na podstawie – A B C  łuszczycy pod red. R Nowickiego
  • Tekst ma charakter wyłącznie informacyjny, a po właściwą poradę należy udać się osobiście do specjalisty

Napisz lub odpowiedz: