Maliny…
Wśród owoców maliny są szczególnie bogatym źródłem związków bioaktywnych, których działanie na zdrowie do dziś dnia nie zostało w pełni poznane i nadal stanowi przestrzeń badań wielu naukowców z dziedziny żywienia.
Maliny to bogactwo tanin, kwasów fenolowych, flawonoidów, antocyjanów, pektyn, licznych witamin i minerałów. W Starożytności nie znano jeszcze poszczególnych składników charakteryzujących właściwości malin, ale już zdawano sobie sprawę z ich silnego oddziaływania na zdrowie. Maliny od lat cenione były również w medycynie ludowej, jednak dopiero badania z ostatnich lat ugruntowały ich pozycję w świecie żywności o szczególnym znaczeniu dla zdrowia. Stało się tak głównie za przyczyną kwasu elagenowego, któremu przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a nawet wspomagające proces odchudzania.
dobre przy grypie i przeziębieniach
Maliny wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, napotne i przeciwgorączkowe – stąd zalecane są wspomagająco przy infekcjach grypowych i przeziębieniach. Są bogactwem witaminy C i nie wywołują działań niepożądanych.
na oporność
Maliny są źródłem wielu witamin ( witaminy E, beta-karotenu, folianów, witamin z grupy B), a także witaminy C, która bardzo silnie stymuluje pracę układu odpornościowego.
w profilaktyce chorób nowotworowych
Maliny są źródłem wielu składników o znaczeniu bioaktywnym, które wykazują niezwykle silne działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym.
w prewencji chorób serca
Malin jako źródło antyoksydantów, a także witamin, potasu, magnezu i innych składników mineralnych wpływają uszczelniająco na naczynia krwionośne i tonizująco na pracę serca. Potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową naszego organizmu. Maliny i pozyskiwany z nich ekstrakt hamuje utlenianie cholesterolu LDL, wykazuje własności wiążące wolne rodniki, które wpływają na przedwczesne starzenie komórek organizmu, ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne.
Maliny – 100g | ||
Energia | kcal | 29,00 |
Potas | mg | 203,00 |
Wapń | mg | 35,00 |
Fosfor | mg | 33,00 |
Magnez | mg | 20,00 |
Żelazo | mg | 0,80 |
Cynk | mg | 0,36 |
Miedź | mg | 0,19 |
Mangan | mg | 0,32 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | µg | 3,00 |
Retinol | µg | 0,00 |
Beta-karoten | µg | 16,00 |
Witamina E (ekwiw. alfa-tokoferolu) | mg | 0,48 |
Tiamina | mg | 0,02 |
Ryboflawina | mg | 0,06 |
Niacyna | mg | 0,26 |
Witamina B6 | mg | 0,06 |
Witamina C | mg | 31,40 |
Kwas asparaginowy | mg | 304,00 |
Kwas glutaminowy | mg | 195,00 |
Błonnik pokarmowy | g | 6,70 |
Alkohol | g | 0,00 |
Foliany (ekwiw. diety) | µg | 30,00 |
witamina B12 | µg | 0,00 |
witamina D | µg | 0,00 |
Jod | µg | 3,00 |
- Informacje zawarte w tekście nie stanowią indywidualnej porady, mają charakter wyłącznie informacyjny.
Indywidualna dieta on-line
Kontakt
Bożena Czabaj Brauntsch – ZnanyLekarz.pl
Napisz lub odpowiedz: