menu na odporność

Zwiększenie odporności

 

Dni są coraz krótsze i chłodniejsze. Słońce coraz rzadziej gości za oknem, a kąt padania jego promieni i ubranie zakrywające niemal całe nasze ciała nie sprzyjają syntezie skórnej witaminy D. Pomimo niesprzyjających warunków na zewnątrz nie powinnyśmy  rezygnować z ruchu na świeżym powietrzu, który pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i zahartuje nasz organizm. W czasie jesiennych i zimowych spacerów należy unikać miejsc z niską emisją gazów ( komunikacyjnych, z przydomowych kotłowni i pieców grzewczych).

 

Menu na zwiększenie odporności

 

  1. Nie rezygnuj ze śniadania. Pamiętaj, że jest to najważniejszy posiłek dnia, który powinieneś spożyć do 1/2 godziny od wstania z łóżka. W chłodne dni znakomitym śniadaniem jest ciepły posiłek. Doskonałą propozycją jest np. zupa mleczna z płatkami owsianymi, suszonymi lub świeżymi owocami, orzechami i wieloma innymi, zdrowymi dodatkami ( nasionami słonecznika, nasionami lnu, sezamu). Takie śniadanie jest sycące, bogate w składniki mineralne, witaminy i błonnik pokarmowy. Inną propozycją są tradycyjne kanapki na pełnoziarnistym pieczywie, posmarowane masłem, na które nałożymy warzywa zielonolistne ( sałatę, rukolę, liście szpinaku), ser żółty, dobrą wędlinę i inne warzywa np. czerwoną paprykę – prawdziwe bogactwo witaminy C.  Kanapki + gorąca herbatka owocowa z dodatkiem imbiru również będzie wartościową propozycją.
  2. Pamiętaj o regularności spożywania posiłków, a każdy posiłek niech obfituje w warzywa i owoce, będące źródłem kolejnych dawek witamin, zwłaszcza witaminy C – królowej odporności.
  3. Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu. Napoje z dodatkiem startego imbiru, soku z malin, soku z cytryny, limonki, herbaty owocowe: z aronii, hibiskusa, z malin – z pewnością znakomicie rozgrzeją i dostarczą związków o znaczeniu immunostymulującym.
  4. Spożywaj jak najwięcej produktów o charakterze bakteriobójczym (czosnek, cebula, chrzan), bogatych w witaminę C ( natka pietruszki, czerwona papryka), zwierających bakterie probiotyczne ( jogurty naturalne, kwaśne mleko, kefiry, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, buraki kiszone). 
  5. Do potraw dodawaj przyprawy, ale wyłącznie naturalne i zioła ( kurkuma, sproszkowany czosnek, chilli, tymianek, pietruszka , papryka, itd…)
  6. Spożywaj tłuste morskie ryby ( z dużych akwenów wodnych), które zawierają kwasy omega-3 o silnym działaniu przeciwzapalnym i w pewnym stopniu uzupełniają witaminę D.  Do innych źródeł kwasów omega-3 należą olej lniany tłoczony na zimno, olej rzepakowy, awokado.
  7. Dbaj, by twoja codzienna dieta była bogata w produkty dostarczające korzystnych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Więcej na ten temat znajdziesz t u t a j

 

PROSTY PRZEPIS NA ROZGRZEWAJĄCY NAPÓJ

 

 

 

 

 

  1.  Kawałek startego imbiru,
  2. Plasterek cytryny lub sok z malin,
  3. 1 łyżeczka miodu.

 

Imbir zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut do zaparzenia, a następnie dosładzamy miodem i dodajemy soku z cytryny.

 

 

 

Przeczytaj więcej w temacie:

 

ZDROWE JELITA  = zdrowie
KURKUMA
CZOSNEK I CEBULA

 

 

 

Tekst pełni wyłącznie rolę informacyjną, a po właściwą poradę należy udać się osobiście do specjalisty.

 


Indywidualna dieta on-line
Kontakt

Zmotywuj nas do działania i polub nas na FB

Bożena Czabaj Brauntsch – ZnanyLekarz.pl

Napisz lub odpowiedz: