(nie)zwyczajna PIETRUSZKA

Niepozorna pietruszka

 

O walorach smakowych pietruszki nie ma sensu pisać. Albo należy się do grupy szczęśliwców i jej zwolenników albo też do grupy zagorzałych przeciwników, którym jeden listek pietruszki zepsuje smak całego dania. Warto jednak wiedzieć, że pietruszka oprócz walorów smakowych wykazuje niezwykle wiele właściwości prozdrowotnych.

 

 

Oto kilka z nich:

  • sok z natki pietruszki działa wyciszająco i uspokajająco, jest polecany przy walce z codziennym stresem,
  • oczyszcza krew i zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów,
  • pobudza trawienie, zapobiega i pomaga przy dolegliwościach żołądka i jelit,
  • działa moczopędnie, przeciwdziała schorzeniom nerek i dróg moczowych,
  • może być wykorzystywana w terapii kamicy nerkowej, posiada właściwości rozpuszczania niektórych złogów,
  • działa tonizująco,
  • poprawia wygląd skóry ( z uwagi na sporą zawartość beta-karotenu),
  • bogata w witaminy antyoksydacyjne,
  • wykazuje działanie antyseptyczne.

 

Mimo, że witaminę C utożsamiamy z kwaśnymi produktami warto zaznaczyć, że to właśnie pietruszka jest jej prawdziwym bogactwem.

 

Wartość odżywcza natki pietruszki w 100g:

  • wartość energetyczna -49 kcal
  • witamina C -177,7 mg
  • błonnik – 4,2
  • potas- 695 mg
  • wapń – 193 mg
  • magnez- 69 mg
  • żelazo – 5,3 mg
  • beta- karoten – 5410 µg

 

Pietruszka jest zawsze dostępna, tania i powszechnie stosowana w kuchni.  Powinna gościć na naszych stołach każdego dnia.

Napisz lub odpowiedz: