Papryka – bogactwo witaminy C
Czy wiesz, że papryka jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Papryka czerwona zawiera jej aż 144 mg na 100g, a dla porównania cytryna – zaledwie 50mg/100g.
.
Ale to nie wszystko na temat papryki…
Papryka to również niezwykle bogate źródło:
- Potasu, składnika, który ma niezwykle korzystny wpływ na pracę mięśnia sercowego, reguluje gospodarkę wodną, decyduje o kurczeniu się mięśni ( w papryce czerwonej- 255mg/100g, w zielonej- 176mg/100g)
- B- karotenu – antyutleniacza chroniącego nas przed wolnymi rodnikami ( papryka czerwona aż – 3165µg/100g, papryka zielona – 193gµ/100g),
- Witamin z grupy B,
- Witaminy młodości – E,
- Składników mineralnych – wapnia, magnezu, żelaza,
- Kapsaicyny (występującej w ostrych odmianach papryki), która wg ostatnich badań działa niszcząco na komórki nowotworowe. Kapsaicyna odpowiedzialna za odczuwanie bólu i piekącego smaku. Zewnętrznie stosowana jest jako środek rozgrzewający stawy i mięśnie ( jako składnik maści i plastrów pozyskiwany najczęściej z ekstraktu z papryczki chilli). Obecne badania naukowe dowodzą, że kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do apoptozy. Jest również składnikiem aerozoli i gazu pieprzowego.
- Wartość energetyczna papryki jest niewysoka: papryka czerwona ma 24kcal/100g,
.
Czy wiesz, że papryka….
- Jeszcze 30 lat temu papryka była w Polsce warzywem mało znanym i trudno dostępnym, a obecnie mamy swoje polskie zagłębie paprykowe w okolicach Radomia, skąd pochodzi ponad 80% krajowej uprawy papryki.
- Nasiona papryki zawierają olej, który ma działanie lecznicze.
- Papryka występuje w dwóch odmianach: słodkiej i ostrej. Substancja odpowiedzialna za ostry smak papryki to kapsaicyna, która pobudza komórki nowotworowe do apoptozy.
- Ma działanie tonizujące, przeciwzapalne, antyseptyczne, pobudzające apetyt.
- Z racji swoich wartości odżywczych na Węgrzech nazywana jest czerwonym złotem.
.
Podsumowanie wartości odżywczych średniej wielkości papryki czerwonej:
Energia [kcal] zaledwie 47,6000 w 200g
Białko ogółem [g] 2,2100
Węglowodany ogółem [g] 11,2200
Sód [mg] 5,1000
Potas [mg] 433,5000
Wapń [mg] 22,1000
Fosfor [mg] 52,7000
Magnez [mg] 18,7000
Żelazo [mg] 1,0200
Witamina C [mg] 244,8000
Witamina A [mikro g] 897,6000
Witamina E [mg] 4,9300
Witamina B6 [mg] 0,7650
witamina D [mikro g] 0,0000
Błonnik pokarmowy [g] 3,4000
Witamina B1 (tiamina) [mg] 0,0680
Witamina B2 (ryboflawina) [mg] 0,2040
- na podstawie dieta5
Przeczytaj więcej w temacie:
ZDROWE JELITA = zdrowie
KURKUMA
CZOSNEK I CEBULA
Tekst pełni wyłącznie rolę informacyjną, a po właściwą poradę należy udać się osobiście do specjalisty.
Indywidualna dieta on-line
Kontakt
Bożena Czabaj Brauntsch – ZnanyLekarz.pl
Napisz lub odpowiedz: