Truskawki

Dział: Owoce

Tagi:

Truskawki –  sezonowe dobro Truskawki i 10 powodów, dla których warto je jeść   Pomimo tego, że truskawki są  bardzo słodkie ich kaloryczność jest naprawdę niewielka.  100g truskawek  zawiera zaledwie około 28 kcal, czyli w jednym kilogramie jest  tylko 280 kcal. Dzięki niskiej kaloryczności i sporej objętości szybko zapewniają uczucie sytości. Dlatego spokojnie mogą się […]

Czytaj więcej

Czy już przestałeś wierzyć, że schudniesz…

Dział: Porady

Tagi: ,

Wiele razy się odchudzałeś, a mimo to wróciłeś do punku wyjścia…     Czy jesteś w gronie osób, które już wielokrotnie się odchudzały, ale nadal nie osiągnęły celu. Czy często zakładasz, że do wakacji, do Sylwestra, do ślubu schudniesz, a potem odpuszczasz w trakcie lub zaraz po zakończeniu diety. Czy przestałeś już wierzyć, że kiedykolwiek […]

Czytaj więcej

Ziemniaki

Ziemniaki w roli głównej     Ile kalorii ma dość duży ziemniak ( 250g)  –  [kcal]  192 Ile potasu zawiera dość duży ziemniak –  [mg]  1107 Ile witaminy C zawiera dość duży ziemniak –  [mg]  35   Zapraszam na tani i niezwykle prosty posiłek.   Pieczony ziemniak – w paseczkach   2 duże ziemniaki  1/3 cebuli pokrojonej […]

Czytaj więcej

Grill, Pieczonki, Prażone…

Dział: Porady

Sezon grillowania …   Dłuższe dni, więcej słońca, cieplejsze popołudnia i wieczory…. To idealne warunki do spożywania posiłków na świeżym powietrzu. Jeśli dodatkowo grillujemy w pięknym miejscu ( w otoczeniu nie tylko istot ludzkich ;-)) , to nawet najbardziej zwyczajna kiełbasa nabiera wyjątkowego smaku.       Zdrowe grillowanie   Do rozpałki nie używaj podpałki, […]

Czytaj więcej

Łuszczyca w aspekcie dietetycznym

Dział: Porady

Tagi:

Łuszczyca Łuszczyca to wieloczynnikowa, przewlekła choroba zapalna, na którą wpływ mają uwarunkowania genetyczne i czynniki środowiskowe. U większości chorych rozpoczyna się w młodości znacząco obniżając ich jakość życia. Chorzy z ciężką postacią łuszczycy są bardziej narażeni na zwiększoną zachorowalność na inne schorzenia, w tym choroby układu sercowo-naczyniowego, a choroby współistniejące z łuszczycą to między innymi, […]

Czytaj więcej

Zdrowa przekąska

Dział: Porady

Tagi:

Lubimy podjadać   Najczęściej podjadamy wykonując monotonne czynności, które nie do końca nas absorbują. Podjadamy w pracy, przy komputerze, czytając książkę, gazety, oglądając filmy i wiadomości, prowadząc samochód, czy jadąc w autobusie. Praktycznie nie ma chwili, w której nie moglibyśmy podjadać.   Podjadanie jest zgubne   Tracimy kontrolę nad ilością zjedzonych porcji. Jeśli rano w pracy […]

Czytaj więcej

Boczniaki

Dział: proste PRZEPISY, Warzywa

Tagi:

Grzyby, w tym również boczniaki to  źródło czynnych biologicznie związków o działaniu: przeciwnowotworowym, obniżającym ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego i wzmacniającym nasz system immunologiczny.   Właściwości zdrowotne grzybów znane są od wielu lat. Grecy nazywali grzyby pokarmem bogów,  a Egipcjanie podawali je wyłącznie faraonom, jako produkt zbyt cenny dla zwykłych śmiertelników. Wartość odżywcza grzybów […]

Czytaj więcej

Ryby – źródło omega 3, witaminy D

Dział: Porady

Tagi: ,

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 nie są syntezowane przez organizm ludzki, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem. Podstawowe kwasy z rodziny omega- 3 to:  alfa- linolenowy (ALA)  będący prekursorem kwasów dokozaheksaenowego (DHA) oraz eikozapentaenowego (EPA).   Ryby – najlepsze źródło omega-3   Najodpowiedniejszymi źródłami tych kwasów są tłuste ryby morskie, jednak z uwagi na […]

Czytaj więcej

Rzeżucha

Dział: Warzywa, Zioła

Tagi:

Rzeżucha nie tylko na wiosnę Rzeżucha ( pieprzyca siewna) w wielu domach jest tradycyjną ozdobą świątecznych stołów.  Warto jednak dodać, że jej znaczenie nie powinno ograniczać się do wiosennego akcentu o znaczeniu dekoracyjnym. Z racji łatwej domowej „uprawy”, z uwagi na jej specyficzny i  mocny aromat  podnoszący walory smakowe potraw,  a także źródło cennych związków o […]

Czytaj więcej

Bataty

Bataty, inaczej ziemniaki o słodszym smaku i o wartościach odżywczych przewyższających zwykłe ziemniaki   Bataty – korzyści lecznicze Z uwagi na bogate źródło cennych składników odżywczych bataty to bardzo wartościowe warzywa, które mimo tak dobrego składu nadal nie są powszechnym produktem w naszych sklepach i w na naszych stołach. Dzięki bogactwu witamin i związków mineralnych […]

Czytaj więcej