PUŁAPKI DIETETYCZNEGO MYŚLENIA

Pułapka dietetyczna nr 1 – JESTEM NA DIECIE / Jeśli będziesz postrzegał zmianę sposobu odżywiania ( dietę) wyłącznie jako sposób na szybkie osiągnięcie celu np. schudnięcie lub poprawę stanu zdrowia,  to tylko kwestia czasu,  jak cała praca pójdzie na marne. Po osiągnięciu celu prawdopodobnie uznasz, że zdobyłeś trudny cel i w końcu nadeszła pora na […]

Czytaj więcej

Pestki dyni

Prozdrowotne działanie pestek dyni   Pestki dyni charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Są bogate w błonnik pokarmowy, białko, kwas linolowy, a także w związki bioaktywne,  witaminy  i składniki mineralne. Znalazły pomocnice zastosowanie   w leczeniu chorób układu moczowego, nadciśnienia a także w leczeniu chorób pasożytniczych.   Przypisuje im się działanie: Hipotensyjne, Hipolipemiczne Hipoglikemiczne, Przeciwutleniające.   Wartościowe […]

Czytaj więcej

Jajka

Dział: Porady

Tagi:

Jaja –  skarb pod skorupką!   Co jajko zawiera?   Chyba krócej byłoby opisać, czego nie zawiera, ponieważ jajko jest bogactwem aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować,  a także witamin, składników mineralnych i wielu substancji bioaktywnych. Warto dodać, że białko jajka kurzego i mleka kobiecego mają skład aminokwasów najbardziej zbliżony […]

Czytaj więcej

Hashimoto 1 – możliwe przyczyny

Dział: Porady

Tagi: ,

Jednoznaczne wskazanie przyczyn zachorowania na Hashimoto jest na dzień dzisiejszy niemożliwe. Jednak istnieje wiele wspólnych czynników, które być może stanowią przyczynę zachorowania. Faktem jest, że w każdym kolejnym roku coraz więcej osób diagnozowanych jest na tą jednostkę chorobową. Niestety warunki w jakich żyjemy, środowisko naturalne i tryb życia sprzyja zachorowaniom.   Hashimoto   Niektóre źródła […]

Czytaj więcej

Czarny bez – niezwykłe właściwości

Czarny bez- powrót do natury W ostatnich latach coraz większą uwagę przypisuje się znaczeniu związków zawartych w pożywieniu w profilaktyce wielu chorób, a także w ich leczeniu. Pojawiające się skutki uboczne, które wynikają ze stosowania wielu leków skłaniają nas do poszukiwania metod leczenia zarówno bardziej skutecznych, jak i nie niosących przykrych dolegliwości. Zwrot w kierunku […]

Czytaj więcej

Orzechy włoskie

Najbardziej „polskie” orzechy włoskie …to chyba najpopularniejsze orzechy w Polsce.   Orzechy włoskie mają w swym składzie sporą ilość antyoksydantów i innych związków o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Stanowią idealną przekąskę. Polecane przez PTD w prewencji chorób układu krążenia, a ponadto w profilaktyce chorób nowotworowych, osteoporozy, cukrzycy i choroby Alzheimera. Mimo sporej zawartości kalorii nie powinno […]

Czytaj więcej

menu na odporność

Zwiększenie odporności   Dni są coraz krótsze i chłodniejsze. Słońce coraz rzadziej gości za oknem, a kąt padania jego promieni i ubranie zakrywające niemal całe nasze ciała nie sprzyjają syntezie skórnej witaminy D. Pomimo niesprzyjających warunków na zewnątrz nie powinnyśmy  rezygnować z ruchu na świeżym powietrzu, który pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i zahartuje nasz […]

Czytaj więcej

Beta-karoten

Dział: Porady, Warzywa

Tagi:

Beta-karoten   Karotenoidy ( Prowitamina A) znajdują się w produktach roślinnych.  Spośród kilkuset karotenoidów jedną z największych aktywności biologicznych, a może nawet największą aktywność wykazuje beta-karoten. W organizmie człowieka następuje przemiana karotenów w witaminę A.  By skutecznie doszło do takiej przemiany wymagana jest obecność wielu związków, w tym duże znaczenie odgrywa cynk.  Zarówno wchłanianie w […]

Czytaj więcej

Grzyby- walory zdrowotne

Dział: Warzywa

Tagi: ,

Choć znane są od tysięcy lat, a przez Greków zwane były pokarmem bogów do dziś dnia nie są w pełni poznane ich właściwości… Grzyby jadalne poza wieloma walorami smakowymi są źródłem biologicznie czynnych substancji wpływających na nasze zdrowie. Poprzez stymulację układu odpornościowego obniżają ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne takie jak: choroby układu krążenia i nowotworowe,  […]

Czytaj więcej

zdrowe jelita

Zdrowe jelita to fundament zdrowia   Łączna długość jelita cienkiego to 3-5 metrów. Całą powierzchnię jelita cienkiego pokrywa niezwykle silnie pofałdowana błona śluzowa pokryta kosmkami jelitowymi, które z kolei pokryte są mikrokosmkami. Pofałdowanie błony śluzowej i obecność kosmków zwiększa powierzchnię jelit (czyli powierzchnię wchłaniania), którą można nawet porównać do wielkości boiska sportowego. Jeśli jelita nie […]

Czytaj więcej