Rzeżucha

Posted In: Warzywa, Zioła

Tagi:

Rzeżucha nie tylko na wiosnę

Rzeżucha ( pieprzyca siewna) w wielu domach jest tradycyjną ozdobą świątecznych stołów.  Warto jednak dodać, że jej znaczenie nie powinno ograniczać się do wiosennego akcentu o znaczeniu dekoracyjnym. Z racji łatwej domowej „uprawy”, z uwagi na jej specyficzny i  mocny aromat  podnoszący walory smakowe potraw,  a także źródło cennych związków o znaczeniu prozdrowotnym, rzeżucha powinna gościć na naszych stołach przez cały rok.

 

Rzeżucha to źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych

 

 

 

Witaminy: A, B, K, PP, kwas foliowy.

Składniki mineralne: żelazo, cynk, wapń, jod, potas.

 

Rzeżucha jako źródło wapnia i witaminy K jest zalecana osobom ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na osteoporozę. W niedoczynności tarczycy stanowi źródło jodu. Działa profilaktycznie na schorzenia siatkówki oka z uwagi na zawartość luteiny i zeaksantyny.  Spora zawartość witaminy C, która jest silnym antyutleniaczem sprawia, że jej systematyczne spożywanie chroni przed infekcjami, przedwczesnym starzeniem, paradontozą i wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Wskazana jest w diecie cukrzyków oraz chorujących na anemię.  Zawarte w niej związki siarki poprawiają stan włosów i paznokci.

 

 

Domowa uprawa rzeżuchy

 

Kup nasiona rzeżuchy. Przygotuj talerz lub płaską miseczkę,  wyłóż ją zamoczoną uprzednio w wodzie dość grubą warstwą waty lub ligniny, którą następnie obsyp równomiernie nasionkami. Tak przygotowany „wysiew” postaw przy oknie ( na parapecie) i  czekaj na plon. Zadbaj tylko, by wata, na której są nasionka była stale mocno wilgotna. Kiełkowanie rzeżuchy trwa około 3 dni, a po około 5 dniach rzeżucha jest już gotowa do ścięcia i spożycia.

 

 

 

Rzeżucha w kuchni

Rzeżucha nadaje się do kanapek, zup – kremów, sosów, sałatek, a także do masła (wraz z którym tworzy smaczną pastę).

 

PASTA JAJECZNA Z RZEŻUCHĄ ( 3 składniki)

Potrzebujesz:
2-3 jajka
1 łyżkę majonezu
rzeżuchę

przyprawy – wg uznania, proponuję: sól, pieprz czarny i odrobinę kurkumy

Ugotowane na twardo i ostudzone jajka przetrzyj na grubych oczkach tarki. Do jajek dodaj łyżkę majonezu, rzeżuchę i przyprawy.

Smacznego!

Wersja wzbogacona:

Do pasty można dodać starty żółty ser i cebulkę.

 

Wszystko z umiarem

Nadmiar rzeżuchy nie jest wskazany w diecie ( może na przykład działać moczopędnie).  Dlatego rzeżucha powinna być spożywana w miarę systematycznie, ale z umiarem.

 

 


Zapraszam do skorzystania z usługi on-line ( Poradnictwo dietetyczne)

 

Kontakt

 

 

 

 

Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania i polub nas 🙂

 

Zapraszam do skorzystania z usługi on-line

 

 


Tekst ma charakter informacyjny, a po właściwą poradę należy udać się osobiście do specjalisty.

 

Napisz lub odpowiedz: