Rzeżucha nie tylko na wiosnę
Rzeżucha ( pieprzyca siewna) w wielu domach jest tradycyjną ozdobą świątecznych stołów. Warto jednak dodać, że jej znaczenie nie powinno ograniczać się do wiosennego akcentu o znaczeniu dekoracyjnym. Z racji łatwej domowej „uprawy”, z uwagi na jej specyficzny i mocny aromat podnoszący walory smakowe potraw, a także źródło cennych związków o znaczeniu prozdrowotnym, rzeżucha powinna gościć na naszych stołach przez cały rok.
Rzeżucha to źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych
Witaminy: A, B, K, PP, kwas foliowy.
Składniki mineralne: żelazo, cynk, wapń, jod, potas.
Rzeżucha jako źródło wapnia i witaminy K jest zalecana osobom ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na osteoporozę. W niedoczynności tarczycy stanowi źródło jodu. Działa profilaktycznie na schorzenia siatkówki oka z uwagi na zawartość luteiny i zeaksantyny. Spora zawartość witaminy C, która jest silnym antyutleniaczem sprawia, że jej systematyczne spożywanie chroni przed infekcjami, przedwczesnym starzeniem, paradontozą i wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Wskazana jest w diecie cukrzyków oraz chorujących na anemię. Zawarte w niej związki siarki poprawiają stan włosów i paznokci.
Domowa uprawa rzeżuchy
Kup nasiona rzeżuchy. Przygotuj talerz lub płaską miseczkę, wyłóż ją zamoczoną uprzednio w wodzie dość grubą warstwą waty lub ligniny, którą następnie obsyp równomiernie nasionkami. Tak przygotowany „wysiew” postaw przy oknie ( na parapecie) i czekaj na plon. Zadbaj tylko, by wata, na której są nasionka była stale mocno wilgotna. Kiełkowanie rzeżuchy trwa około 3 dni, a po około 5 dniach rzeżucha jest już gotowa do ścięcia i spożycia.
Rzeżucha w kuchni
Rzeżucha nadaje się do kanapek, zup – kremów, sosów, sałatek, a także do masła (wraz z którym tworzy smaczną pastę).
PASTA JAJECZNA Z RZEŻUCHĄ ( 3 składniki)
Potrzebujesz:
2-3 jajka
1 łyżkę majonezu
rzeżuchę
przyprawy – wg uznania, proponuję: sól, pieprz czarny i odrobinę kurkumy
Ugotowane na twardo i ostudzone jajka przetrzyj na grubych oczkach tarki. Do jajek dodaj łyżkę majonezu, rzeżuchę i przyprawy.
Smacznego!
Wersja wzbogacona:
Wszystko z umiarem
Nadmiar rzeżuchy nie jest wskazany w diecie ( może na przykład działać moczopędnie). Dlatego rzeżucha powinna być spożywana w miarę systematycznie, ale z umiarem.
Indywidualna dieta on-line
Kontakt
Bożena Czabaj Brauntsch – ZnanyLekarz.pl
- Informacje zawarte w tekście nie stanowią indywidualnej porady, mają charakter wyłącznie informacyjny. Po właściwą poradę należy zawsze udać się bezpośrednio do specjalisty.
Napisz lub odpowiedz: