Ile soli…
Od lat mówi się o szkodliwym wpływie soli na zdrowie człowieka i namawia do ograniczenia jej spożycia do maksymalnie 5 g dziennie ( czyli jednej, małej, płaskiej łyżeczki ). Osoby z nadciśnieniem powinny jeszcze bardziej ograniczyć spożycie soli.
Często myśląc o soli mamy na myśli jej sproszkowaną, białą postać, zapominając, że produkty gotowe prawie zawsze zawierają jej dodatek.
Sól ukryta.
Niestety statystyki wskazują, ze spożycie soli jest 2 a nawet 3 razy większe od bezpiecznego poziomu. Do spożycia należy wliczyć nie tylko sól, którą sami dosypujemy do potraw, ale również tzw. sól ukrytą, którą znajdziemy w gotowych produktach spożywczych. Najwięcej soli ukrytej, czyli takiej której nie widzimy gołym okiem jest w produktach kiszonych, konserwach rybnych i mięsnych, przyprawach warzywnych, serach topionych, serach typu feta, podpuszczkowych, wędlinach, rybach wędzonych, gotowych półproduktach: sosach, zupkach, a także chipsach, paluszkach. Niektóre źródła podają, że w około 60% sodu pochodzi z soli kuchennej, a około 40 % z produktów przetworzonych.
Producenci żywności mają obowiązek umieszczania na opakowaniach zawartość soli lub sodu, warto więc wiedzieć, że 1g sodu to 2,5g soli.
Nadmierne spożycie soli – ryzyko zdrowotne.
Nadmierne spozycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób takich jak
- Nadciśnienie tętnicze,
- Zawał serca,
- Udar mózgu,
- Nowotwory żołądka,
- Kamica nerkowa,
- Osteoporoza.
Ostatnie doniesienia naukowe wskazują również na zależność pomiędzy nadmiernym spożyciem soli, a rozwojem nadwagi i otyłości ,a także zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób degeneracyjnych układu nerwowego, w tym demencji.
Zastąp sól naturalnymi przyprawami ziołowymi. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj.
Sól kamienna czy sól morska.
Zawartość chlorku sodu zarówno w soli kamiennej i soli morskiej jest porównywalna, dlatego nie ma aprobaty do bezkrytycznego stosowania soli morskiej Często też granulki soli morskiej są większe od kamiennej, i przyprawianie nią potraw może zwiększyć spożycie sodu
Czy można żyć bez soli?
Sód jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest pierwiastkiem niezbędnym do życia, stanowi jeden z głównych elektrolitów, reguluje zawartość wody w organizmie i wpływa na równowagę kwasowo-zasadową – działa alkalizująco. Bierze udział w prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego, a jego niedobór prowadzi do szybkiego odwodnienia.
Sól do kąpieli
Zapewnia relaks i regeneracje organizmu. Bogata w składniki mineralne wpływa na poprawę kondycji naszej skóry.
Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania i polub nas 🙂
- opracowane na podstawie ” Uważajmy na sól ukrytą w produktach spożywczych ” IŻŻ
- Poradnictwo Dietetyczne
- Dietetyk Pszczyna – ul. Katowicka 55 (gabinet partnerski)
- Dietetyk Katowice – ul. Staromiejska 6
Napisz lub odpowiedz: