Sól

Posted In: Porady

Tagi: ,

Ile soli…

Od lat mówi się o szkodliwym wpływie soli na zdrowie człowieka i namawia do ograniczenia  jej spożycia  do maksymalnie 5 g dziennie  ( czyli jednej, małej, płaskiej  łyżeczki ). Osoby z nadciśnieniem powinny jeszcze bardziej ograniczyć spożycie soli.

Często myśląc o soli mamy na myśli  jej sproszkowaną, białą postać, zapominając, że produkty gotowe prawie zawsze zawierają jej dodatek.

Sól ukryta.

Niestety statystyki wskazują, ze spożycie soli jest 2 a nawet 3 razy większe od bezpiecznego poziomu. Do spożycia należy wliczyć nie tylko sól, którą sami dosypujemy do potraw, ale również tzw. sól ukrytą, którą znajdziemy w gotowych produktach spożywczych. Najwięcej soli ukrytej, czyli takiej której nie widzimy gołym okiem jest w produktach kiszonych, konserwach rybnych i mięsnych, przyprawach warzywnych, serach topionych, serach typu feta, podpuszczkowych, wędlinach, rybach wędzonych, gotowych półproduktach: sosach, zupkach, a także chipsach, paluszkach.  Niektóre źródła podają, że w około 60% sodu pochodzi z soli kuchennej,  a około 40 % z produktów przetworzonych.

Producenci żywności mają obowiązek umieszczania na opakowaniach zawartość soli lub sodu, warto więc wiedzieć, że 1g sodu to 2,5g soli.

Nadmierne spożycie soli – ryzyko zdrowotne.

Nadmierne spozycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób takich jak

  • Nadciśnienie tętnicze,
  • Zawał serca,
  • Udar mózgu,
  • Nowotwory żołądka,
  • Kamica nerkowa,
  • Osteoporoza.

Ostatnie doniesienia naukowe wskazują również  na zależność pomiędzy nadmiernym spożyciem soli,  a rozwojem nadwagi i otyłości ,a także zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób degeneracyjnych układu nerwowego, w tym demencji.

Zastąp sól naturalnymi  przyprawami ziołowymi. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj.

dietetyk_przyprawy_dieta-4u.pl

Sól kamienna czy sól morska.

 

Zawartość chlorku sodu zarówno w soli kamiennej i soli morskiej jest porównywalna, dlatego nie ma aprobaty do bezkrytycznego stosowania soli morskiej Często też granulki soli morskiej są większe od kamiennej, i przyprawianie nią potraw może zwiększyć spożycie sodu

 

Czy można żyć bez soli?

Sód jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest pierwiastkiem niezbędnym do życia, stanowi jeden z głównych elektrolitów, reguluje zawartość wody w organizmie i wpływa na równowagę kwasowo-zasadową – działa alkalizująco. Bierze udział w prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego, a jego niedobór prowadzi do szybkiego odwodnienia.

Sól do kąpieli

Zapewnia relaks i regeneracje organizmu. Bogata w składniki mineralne wpływa na poprawę kondycji naszej skóry.

 

Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania i polub nas 🙂

 

  • opracowane na podstawie ”  Uważajmy na sól ukrytą w produktach spożywczych ”  IŻŻ

  • Poradnictwo Dietetyczne
  • Dietetyk Pszczyna – ul. Katowicka 55 (gabinet partnerski)
  • Dietetyk Katowice – ul. Staromiejska 6

Napisz lub odpowiedz: