SUSHI za i przeciw.

Posted In: Porady

Tagi:

Popularność konsumpcyjna sushi stale rośnie, a dzieje się tak z uwagi na liczne walory smakowe, wizualne, jak i wartości odżywcze. Jego spożywanie niesie jednak pewne zagrożenia …..

Sushi – tradycyjne, japońskie danie, którego popularność konsumpcyjna stale rośnie, z uwagi na walory sensoryczne, wizualne, ale też ze względu na wartościową kompozycję pod względem odżywczym.

Składa się głównie z ryżu oraz dodatków, najczęściej w postaci surowych kawałków ryb, owoców morza, wodorostów, warzyw, grzybów. Podawane z chrzanem wasabi i marynowanym imbirem, popijane zieloną, japońską herbatą stanowią przyjemność dla naszego podniebienia i oczu.

+ Wartość odżywcza sushi jest wysoka, zależna od udziału składników użytych do jego przygotowania. Sushi z zawartością łososia lub innych ryb czy owoców morza, charakteryzuje wysoka zawartość białka o korzystnym dla naszego organizmu składzie aminokwasów i tłuszczów ( z uwagi na ich morskie pochodzenie).

– Potencjalne zagrożenie związane ze spożywaniem sushi z surowymi kawałkami ryb wiąże się z obecnością pasożytów i niewiadomą jakością mikrobiologiczną. Zagrożenie mikrobiologiczne mogą stanowić: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, a pasożytnicze: tasiemce, glisty, przywry.

Mając na uwadze zagrożenia, dobrze jest znać źródło pochodzenia surowców do przygotowania sushi i mieć pewność, że były odpowiednio transportowane, przechowywane i przygotowywane. Poddanie ich odpowiedniej obróbce termicznej, również niweluje zagrożenia, których mimo wszystko powinniśmy być świadomi. Sushi to danie bardzo nietrwałe, dlatego należy je spożyć w dniu przygotowania.

Ważne: Surowe dania na bazie produktów mięsnych szczególnie niewskazane są dla kobiet w ciąży, z uwagi na liczne zagrożenia dla przebiegu ciąży i rozwoju dziecka.

Napisz lub odpowiedz: