Truskawki

Posted In: Owoce

Tagi:

Truskawki –  sezonowe dobro

Truskawki i 10 powodów, dla których warto je jeść

 

  1. Pomimo tego, że truskawki są  bardzo słodkie ich kaloryczność jest naprawdę niewielka.  100g truskawek  zawiera zaledwie około 28 kcal, czyli w jednym kilogramie jest  tylko 280 kcal. Dzięki niskiej kaloryczności i sporej objętości szybko zapewniają uczucie sytości. Dlatego spokojnie mogą się znaleźć w diecie osób odchudzających się.
  2. W upalne dni są źródłem wody, której w 100g  truskawek jest aż 91 ml. Warto po nie sięgać w gorące dni, by zdrowo nawodnić organizm.
  3. Truskawki wzmacniają odporność naszego organizmu, są dobrym źródłem witaminy C. W 100g jest aż 66mg witaminy C, co oznacza, że jeśli zjemy tylko trochę ponad  100g – w pełni  zaspokoimy  zapotrzebowanie na witaminę C.
  4. Truskawki są źródłem  błonnika frakcji rozpuszczalnej i potasu,  który korzystnie wpływa na pracę serca. Same też, swym wyglądem i kształtem przypominają serce.
  5. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego wspomagają pracę przewodu pokarmowego, a zawarte w nich pesteczki wpływają na perystaltykę jelit  – działają jak małe szczoteczki wymiatające resztki treści pokarmowej.
  6. Truskawki odmładzają – dzięki zawartości antyoksydantów spowalniają procesy starzenia organizmu i pozytywnie wpływają na urodę.
  7. Zawierają jod, który reguluje pracę tarczycy.
  8. Posiadają stosunkowo niski IG indeks glikemiczny.
  9. Można je spożywać świeżo zebrane, ale stanowią również doskonałą bazę do przetworów i wielu zdrowych deserów.
  10.  I najważniejsze  – wspaniale smakują!

Czego nie lubią truskawki…

  • moczenia,
  • przechowywania,
  • wysokich temperatur.

 

 

 


Indywidualna dieta on-line
Kontakt

 

 

Zawartość w 100g truskawek – opracowane na podstawie Dieta-5

 

Nazwa składnika
Energia 28,0 kcal
Woda 90,9 g
Sód 1,0 mg
Potas 133,0 mg
Wapń 26,0 mg
Fosfor 25,0 mg
Magnez 10,0 mg
Żelazo 0,7 mg
Cynk 0,1 mg
Miedź 0,1 mg
Mangan 0,2 mg
Retinol 0,0 µg
Beta-karoten 14,0 µg
Witamina E (ekwiw. alfa-tokoferolu) 0,1 mg
Niacyna 0,3 mg
Witamina B6 0,1 mg
Witamina C 66,0 mg
Izoleucyna 19,0 mg
Leucyna 42,0 mg
Lizyna 33,0 mg
Metionina 1,0 mg
Cystyna 7,0 mg
Fenyloalanina 24,0 mg
Tyrozyna 28,0 mg
Treonina 25,0 mg
Tryptofan 9,0 mg
Walina 24,0 mg
Arginina 35,0 mg
Histydyna 15,0 mg
Alanina 42,0 mg
Kwas asparaginowy 184,0 mg
Kwas glutaminowy 121,0 mg
Glicyna 33,0 mg
Prolina 26,0 mg
Seryna 32,0 mg
Sacharoza 1,4 g
Błonnik pokarmowy 1,8 g
Foliany (ekwiw. diety) 17,0 µg
Jod 2,7 µg

 

 

Znajdziesz nas po hasłach: dietetyk Katowice, dietetyk Tychy, dietetyk Pszczyna, dieta online, i innych

Napisz lub odpowiedz: