Woda źródlana, mineralna, lecznicza.

Posted In: Porady

Tagi:

Woda źródlana, mineralna, lecznicza….?

Woda w naszym organizmie – warto wiedzieć.

Woda jest najważniejszym związkiem organicznym organizmu, niezbędnym do życia. Stanowi 60-70% całej masy ciała.  Ilość wody w naszym  organizmie zależy od wieku, płci i zawartości tłuszczu. W organizmach niemowląt, dzieci i młodych osób jest więcej wody niż u osób otyłych, starszych i u  kobiet. Ubytek wody do 20% prowadzi do zgonu.

Rola wody.

  • dobry rozpuszczalnik dla większości związków chemicznych,
  • transporter składników organicznych i nieorganicznych po całym ciele,
  • usuwa z organizmu toksyny,
  • reguluje temperaturę ciała – poprzez pot,
  • uczestniczy w trawieniu i przesuwa masy kałowe.

 

Woda pitna powinna być bezpieczna dla naszego zdrowia, o korzystnym składzie minerałów, , czysta mikrobilogicznie i bez chemicznych zanieczyszczeń.

Dobowe zapotrzebowanie.

Dla osoby zdrowej to około 2,5 litra na dobę. Zapotrzebowanie jest zależne od wieku, temperatury otoczenia, klimatu, wysiłku fizycznego, stanu fizjologicznego i innych czynników.

Woda mineralna.

Woda mineralna to woda podziemna różniąca się od zwykłej wody pierwotną czystością pod względem mikrobiologicznym i chemicznym oraz stabilnym składem mineralnym. W określonych przypadkach wykazuje korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzkie.

W zależności od stopnia mineralizacji wyróżniamy kilka kategorii wód mineralnych:

  1. Wody bardzo niskozmineralizowane – ogólna wartość soli mineralnych – do 50mg/l,
  2. Wody niskozmineralizowane – ogólna wartość soli mineralnych – do 500mg/l
  3. Wody średniozmineralizowane – od 501mg/l do 1500mg/l,
  4. Wody wysokozmineralizowane – >1500mg/l .

 

Najlepiej wybierać wody średnio i wysokozmineralizowane, ponieważ  mogą wykazywać korzystne działanie na zdrowie. Wody niskozmineralizowane nie zawierają odpowiedniej ilości składników mineralnych, które kwalifikowałyby je do wód o znaczeniu fizjologicznym, czyli zdrowotnym.

Najbardziej pożądane składniki, które występują w wodach mineralnych to:

  • Magnezdietetyk_woda_dieta-4u.pl
  • Wapń,
  • Sód,
  • Fluor,
  • Żelazo,
  • Chlorki,
  • Siarczany,
  • Wodorowęglany.

Od ilość tych składników i ich wzajemnych proporcji zależny jest wpływ wody na zdrowie.

Magnez

Bierze udział aż 300 reakcjach enzymatycznych, korzystnie wpływa na układ sercowo- naczyniowy, pracę serca, spowalnia starzenie się organizmu, konieczny do budowy kości i zębów, działa przeciwstresowo.

Wapń

Podstawowy składnik układu kostnego,  jego niedobór  prowadzi do rozwoju wielu chorób, między innymi  osteoporozy, krzywicy.

Fluor

Fluor bierze udział w mineralizacji zębów i kości.

Żelazo

Konieczne do transportu tlenu w organizmie, jego niedobór prowadzi do niedokrwistości, osłabienia, obniżeniem odporności.

Sód i chlorki

Mają znaczenie dla osób wykonujących wyczerpującą pracę fizyczną, uprawiających intensywne treningi, dla sportowców, w czasie dużych upałów, kiedy traci się duże ilości soli wraz z potem. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym ilość sodu w diecie powinna być ograniczona.

Woda lecznicza.

Woda lecznicza to naturalna woda mineralna, która zawiera większą ilość składników stałych w odpowiednich proporcjach i o  specyficznych właściwościach  farmakodynamicznych. Wody lecznicze pite systematycznie i zgodnie z zaleceniami wykazują korzystny wpływ na organizm ludzki, wspomagają leczenie lub eliminują określone schorzenia. By wody zostały sklasyfikowany do grupy wód leczniczych, wymagane są badania kliniczne lub długoletnie obserwacje potwierdzające ich leczniczy wpływ na zdrowie. Ponieważ mają silne działanie farmakodynamiczne powinny być stosowane według wskazań lekarza – specjalisty.

Najpopularniejsze wody lecznicze:

  • Woda Jan – woda moczopędna, idealna przy kamicy nerkowej, pomocna w miażdżcy i cukrzycy.
  • Woda Zuber – choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, przy dolegliwościach wątroby i dróg żółciowych, przy nadkwasocie, obniża poziom cukru i cholesterolu,
  • Woda Franciszek – nieżyt żołądka i dwunastnicy, choroba wrzodowa, przy zaparciach,
  • Wielka Pieniawa – doskonale uzupełnia niedobór minerałów, ma korzystny wpływ na ukł. nerwowy – koi nerwy
  • Woda Józef -przy stanach zapalnych dróg moczowych, kamicy nerkowej, korzystne działanie przy dolegliwościach urulogicznych,
  • Woda Słotwinka – działa przeciwalergicznie, usuwa metale ciężkie.

 

Woda źródlana.

Woda źródlana – to woda niskozmineralizowana, o delikatniejszym smaku,  często wykorzystywana  do parzenia herbaty lub kawy, bez szczególnych ograniczeń dotyczącej ilości wypijanej wody.

 

UWAGA:

Wybierając wodę kieruj się nie tylko walorami smakowymi, ale również korzyściami zdrowotnymi i indywidualnymi potrzebami. Nie zapominaj jednak, że wody o bardzo wysokiej zawartości minerałów nie zawsze są korzystne do systematycznego zaspokajania pragnienia.  Powiedzenie – „Im więcej, tym lepiej” – nie ma tu zastosowania.


  • Tekst ma charakter informacyjny, a wszelkie dolegliwości powinny być omówione osobiście ze specjalistą.
  • Na podstawie portalu – Woda dla zdrowia
  • Dietetyka- żywienie zdrowego i chorego człowieka – Ciborowska

Napisz lub odpowiedz: