Problemy dzisiejszych dni są wielopłaszczyznowe, stąd można je rozpatrywać w wielu aspektach. Jako dietetyka, interesuje mnie aspekt dietetyczny zarówno pod kątem wzmocnienia organizmu jak również pod kątem powiązań emocji z jedzeniem ( wielu z nas jedzeniem rozładowuje napięcie związane z lękiem, stresem czy nudą).
Dziś zajmę się odpornością ….
————————————————————————————————————————————-
WARTO TO POWTARZAĆ – PRAWIDŁOWA DIETA WZMACNIA ORGANIZM
Nie istnieje żadna dieta, która może uchronić nas przed zakażeniem wirusami. Nie istnieje też żaden cudowny „ specyfik” – suplement, zioło, witamina o takim działaniu. Nie oznacza to, że nasza dieta nie ma dziś znaczenia w kontekście naszego zdrowia. Ma, i to ogromne!
Na początku napiszę, że nie ma jednego składnika żywności lepszego od drugiego. Każdy jest nam potrzebny. Zarówno makroskładniki ( białko, tłuszcze, węglowodany) jak i mikroskładniki ( witaminy, minerały). Niedobór jednego składnika wywoła reakcję łańcuchową, która rozreguluje nasz organizm i w konsekwencji obniży znacząco odporność.
Spośród składników diety o znaczeniu immunologicznym na szczególną uwagę zasługują:
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe ( omega-3),
- Witaminy, zwłaszcza witaminy antyoksydacyjne,
- Składniki mineralne,
- Substancje bioaktywne w surowcach pochodzenia roślinnego i roślinach zielarskich.
Woda – źródło życia i zdrowia
Bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie! Woda to główny składnik naszego organizmu! Niestety o tym zapominają zwłaszcza starsze osoby, które najbardziej narażone są na skutki zakażenia. Pijmy wielokrotnie w ciągu dnia, nie tylko wtedy, gdy odczuwamy pragnienie. Woda jest środowiskiem dla wszystkich naszych procesów życiowych. Bez niej nie możemy żyć, a gdy dostarczamy jej za mało, po prostu osłabiamy nasz organizm i naszą odporność. Odwodnienie nawet w granicach 2-3 % masy ciała obniża wydolność fizyczną organizmu, a niedobór 20 % może prowadzić do śmierci.
Najlepsza do picia jest woda. Zachęcam również do herbatek – do herbaty zielonej, herbaty z dzikiej róży, z hibiskusa, z czarnego bzu i lipy( o ile nie ma przeciwwskazań z uwagi na interakcje z przyjmowanymi lekami). Nie pij płynów bardzo gorących ani bardzo zimnych. Zrezygnuj z alkoholu, ograniczyć napoje zawierające kofeinę i teinę.
Racjonalna dieta
Zachowaj zasady prawidłowego żywienia. Brzmi prozaicznie, ale tak po prostu jest. Szukanie cudownych diet opierających się dla przykładu wyłącznie na warzywach i owocach niezmiernie osłabi nasz organizm, który potrzebuje wszystkich, podkreślam wszystkich składników odżywczych we właściwych proporcjach. Kontynuując temat diety warzywno-owocowej należy wskazać na wiele niedoborów, na które narażamy się przy jej stosowaniu – przede wszystkim są to niedobory białka, ale też tłuszczów i węglowodanów pochodzących z produktów zbożowych. A przecież białko to główny budulec naszego organizmu, niedobór białka to niższa odporność. Zdrowe tłuszcze mają wartość przeciwzapalną, są nośnikiem smaku, ale też czynnikiem wpływającym na przyswajalność witamin w nim rozpuszczalnych – A, D, E i K. Witamin, które również biorą udział w procesach wspomagających odporność organizmu.
Warto przypomnieć sobie Piramidę Zdrowego Żywienia IŻŻ. To ona zawiera większość wskazówek w zakresie tego, co jeść, a ponadto obrazuje w jakich ilościach. U podstawy piramidy są produkty, których w naszym codziennym menu powinno być najwięcej – są to warzywa i owoce.
Warzywa i owoce
Ilości warzyw w diecie właściwie nie musimy kontrolować. Jedzmy ich po prostu dużo. To właśnie warzywa powinny być głównym źródłem witamin, również antyoksydacyjnych. Uważajmy tylko na warzywa wysokoskrobiowe i awokado – dużo kalorii. Warzywa powinny być różnokolorowe, spożywane najlepiej w postaci surowej. Jeśli chodzi o owoce, tutaj już są ograniczenia, zwłaszcza dla osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową. Owoce warto łączyć z jogurtem naturalnym lub przed ich spożyciem zjeść 2-3 orzechy. Warzywa i owoce powinny być bardzo dokładnie umyte lub nawet sparzone.
Wiele składników żywności posiada właściwości immunostymulujące. Długo by o tym pisać, ale na pewno warto poszukać w sieci informacji o skali/ liście ORAC. Przez ponad dwie dekady była ona opracowywana przez naukowców pracujących w National Institutes of Health (NIH) i USDA. Produkty z opisanej listy zapobiegają szeregowi chorób spowodowanych przez utlenianie cząsteczek
Wybrane witaminy i składniki mineralne:
- Witamina D – Jeśli masz niedobory witaminy D konieczne jest dodatkowe jej uzupełnienie w formie Musisz wiedzieć, że ze źródeł pożywienia nie uzupełnisz jej niedoborów. Witamina D w 80 % syntezuje się poprzez naszą skórę. Jeśli dysponujesz tarasem, balkonem wykorzystaj promienie słoneczne i przynajmniej kilkanaście minut dziennie uśmiechnij się do słońca.
- Witamina A – jej niedobór powoduje zaburzenia funkcji układu odpornościowego, a w konsekwencji zwiększoną zachorowalność na choroby zakaźne. Źródłami witaminy A powinna być żywność, ponieważ wówczas nie narażamy się na jej przedawkowanie, które jest szczególnie niebezpieczne u kobiet w ciąży ( masło, sery, tłuste mleko, oleje rybne, podroby)
- Witamina E – silny antyutleniacz ( oleje roślinne, orzechy nasionka pesteczki)
- Witamina C – działa silnie immunostymulująco ( warzywa, owoce)
- Selen – ważny składnik, około 20 enzymów, jego niedobór powoduje osłabienie odpowiedzi immunologicznej na infekcję bakteryjną i wirusową. Uwaga – nadmiar selenu tłumi odpowiedź immunologiczną organizmu. ( orzechy brazylijskie).
- Cynk – kofaktor ponad 300 enzymów, znacząco wpływa na układ immunologiczny ( pestki dyni, zarodki pszenne, sezam, pestki dyni)
- Żelazo – niedobór żelaza zwiększa ryzyko infekcji ( mięso a zwłaszcza podroby; warzywa, jednak żelazo w nich zawarte ma niższą biodostępność)
Źródłem witamin i składników mineralnych powinna być żywność. Tylko w sytuacji niedoborów można sięgnąć po suplementy, ale tutaj niech decyduje lekarz.
Sfermentowane produkty mleczne i kiszonki to bardzo zalecane i dostępne źródło bakterii kwasu mlekowego, wzmacniają prawidłową mikroflorę jelitową, która aż w 70-80% ( zależnie od źródeł) odpowiada za naszą odporność.
Drogo nie znaczy zdrowo
Jedz tanio . Co to znaczy?
Produkty nieprzetworzone są na ogół tańsze niż wysokoprzetworzone. Produkty wysokoprzetworzone zawierają wiele dodatków, które obciążają nasz system immunologiczny. Są to: sztuczne barwniki, konserwanty, dodatki smakowe, zagęszczacze itp.
Produkty „ tanie ” zawierają ich zdecydowanie mniej. Mam na myśli świeże warzywa, kasze, ryż, mięso i ryby w czystej postaci, jogurty naturalne, twaróg ….
Dbajmy o siebie i o bliskich. Dużo zdrowia!
Zapraszam do skorzystania z diety online - kliknij
Jeśli chcesz więcej w temacie odporności:
- Czarny bez – niezwykłe właściwości
- KURKUMA MA MOC
- Jagody nasz skarb. Bogactwo antyoksydantów.
- Bomba witamin.
———————————————————————————————————————————-
- tekst ma charakter wyłącznie informacyjny i nie może być traktowany jako wytyczne do ewentualnego leczenia
Napisz lub odpowiedz: