DZIKA RÓŻA TO ŹRÓDŁO WIELU CENNYCH SUBSTANCJI AKTYWNYCH.
Dzika róża to cenione już w Starożytności, a obecnie trochę zapomniane na rzecz sztucznych suplementów, źródło niezwykle cennych substancji aktywnych i łatwo przyswajalnej witaminy C.
.
.
Herbata z dzikiej róży czy inna…
Herbata z dzikiej róży obok herbatki z hibiskusa charakteryzuje się najwyższą zawartością związków fenolowych, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne spowalniając procesy starzenia.
W badaniach naparów herbat pod kątem właściwości antyoksydacyjnych to właśnie herbata z dzikiej róży zajęła czołową pozycję, przed aronią, hibiskusem, maliną i czarnym bzem.
.
.
.
.
Przyswajalność witaminy C z owoców róży jest nieporównywalnie większa niż ze sztucznych suplementów.
Występująca w dzikiej róży witamina C jest lepiej przyswajalna i 3-5 krotnie bardziej aktywna w porównaniu ze sztucznym związkiem,¹a obecność innych związków aktywnych: flawonoidów i karotenoidów dodatkowo wzmacnia jej działanie.
Zawartość witaminy C w owocach róży jest 10 razy większa niż w owocach czarnej porzeczki, a 100 razy większa niż w jabłkach. ² Jedna z najbardziej wartościowych odmian ( odmiana – Konstancin) zawiera aż 3000-35000 mg witaminy C w 100g świeżej masy.
.
.
W owocach róży można wyróżnić aż 130 związków korzystnych dla naszego zdrowia:
- karotenoidy ( beta-karoten, likopen, ksantofile),
- związki z grupy flawonoidów,
- witaminy K oraz B1, B2, B3,
- składniki mineralne: potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk,
- warto również dodać, że dzika róża posiada w swym składzie aktywny związek GOPO – galaktolipid odpowiedzialny za działanie przeciwzapalne. ³
Ze względów zdrowotnych, ale również sensorycznych, powinniśmy jak najczęściej sięgać po produkty z dzikie róży takie jak: soki, syropy, herbatki, dżemy, marmolady i konfitury, które polecane są szczególnie w stanach rekonwalescencji, osłabienia, zmęczenia, a także w anemii ( witamina C podnosi wchłanialność żelaza).
Naturalne przeciwutleniacze zawarte owocach dzikiej róży odrywają istotną rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, również cywilizacyjnych. Duża zawartość witaminy C o znakomitej przyswajalności powoduje, że szczególnie w okresie o zwiększonej zachorowalności na infekcje wirusowe powinna codziennie gościć na naszych stołach.
Witamina C spożywana w formie naturalnej praktycznie nie niesie ryzyka przedawkowania. Takie ryzyko istnieje, gdy suplementujemy witaminy w formie sztucznych preparatów.
.
.
Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania i polub nas 🙂
kontakt
dieta on-line
-
Teks ma charakter wyłącznie charakter informacyjny. Po właściwą poradę należy udac się osobiście do specjalisty.
- Źródło:1,2,3 Właściwości i zastosowanie owoców róży w przetwórstwie spożywczym – A. Cendrowki, S. Kalisz, M. Mitek
- Na podstawie: Właściwości przeciwutleniające herbatek owocowych, Szlachta M, Małecka
Napisz lub odpowiedz: