Czereśnie to prawdziwy dar lata.
Poza walorami smakowymi, których niewątpliwie nam dostarczają, zwierają liczne związki prozdrowotne należące do grupy polifenoli: flawonole, kwercetyna, kampferol. Ogromna różnorodność tych związków pod względem budowy i wpływu na organizm powoduje, że ich usystematyzowanie jest trudne i do końca jeszcze niepoznane. Substancje te wykazują bardzo istotne znaczenie w prewencji wielu schorzeń, co wiąże się z silnym działaniem antyoksydacyjnym. Ponieważ nie kumulują się w naszym organizmie należy dostarczać ich w formie naturalnej każdego dnia. Największą zawartość tych związków znajdziemy w surowych owocach, zwłaszcza świeżych, ponieważ każda obróbka termiczna, czy mechaniczna znacząco wpływa na obniżenie ich ilości.
Czereśnie – bogactwo związków prozdrowotnych.
Czereśnie są źródłem witamin, kwasów, błonnika, pektyn, składników mineralnych. Niektóre źródła podają, że aktywność antocyjanów w czereśniach ( związków silnie antyoksydacyjnych) jest silniejsza niż określonej dawki witaminy E. Jako dobre źródło potasu i magnezu wykazują działanie ochronne dla naszego serca.
Proces odkrywania właściwości prozdrowotnych różnych składników warzyw i owoców staje się ważną dziedziną badań naukowych. Jest niewątpliwe, że każdy owoc i warzywo zawiera składniki, które przynoszą korzyści zdrowotne dla naszego organizmu. Pomimo ogromnego postępu cywilizacyjnego i naukowego do dziś nie wszystkie właściwości żywności są w pełni poznane.
Podsumowanie wartości odżywczych 100g czereśni:
Energia [kcal] 55,5100
Białko ogółem [g] 0,9100
Tłuszcz [g] 0,2730
Węglowodany ogółem [g] 13,2860
Sód [mg] 1,8200
Potas [mg] 183,8200
Wapń [mg] 11,8300
Fosfor [mg] 14,5600
Magnez [mg] 6,3700
Żelazo [mg] 0,2730
Witamina C [mg] 13,6500
Witamina A [mikro g] 10,9200
Witamina E [mg] 0,1183
Witamina B6 [mg] 0,0455
witamina D [mikro g] 0,0000
Błonnik pokarmowy [g] 1,1830
Cholesterol [mg] 0,0000
Kwasy tłuszczowe: ogółem nasycone [g] 0,0637
Kwasy tłuszczowe: ogółem jednonien. [g] 0,0728
Kwasy tłuszczowe: ogółem wielonien. [g] 0,0819
Witamina B1 (tiamina) [mg] 0,0373
Witamina B2 (ryboflawina) [mg] 0,0446
% energii z białka 7,00
% energii z tłuszczu 4,00
% energii z węglowodanów 89,00
Jeśli dokuczają ci problemy ze strony układu pokarmowego, np. zespół nadwrażliwego jelita lub jesteś z powodów zdrowotnych na diecie łatwo strawnej , niestety powinieneś unikać czereśni lub przyglądać się reakcjom twojego organizmu po ich spożyciu.
Zapraszam również do przeczytania kilku zdań na temat bananów i wiśni.
Jeśli podobał Ci się nasz wpis, proszę polub nas
Na podstawie:
- Niektóre składniki warzyw i owoców o wysokiej wartości biologicznej. – Lipecki, Libik
- Związki polifenolowe w owocach i warzywach.- Gheribi
Napisz lub odpowiedz: