Bataty, inaczej ziemniaki o słodszym smaku i o wartościach odżywczych przewyższających zwykłe ziemniaki
Bataty – korzyści lecznicze
Z uwagi na bogate źródło cennych składników odżywczych bataty to bardzo wartościowe warzywa, które mimo tak dobrego składu nadal nie są powszechnym produktem w naszych sklepach i w na naszych stołach. Dzięki bogactwu witamin i związków mineralnych wykazują silne właściwości prozdrowotne chroniąc nas przed chorobami i przedwczesnym starzeniem.
Bataty – co mają w sobie
Bulwy batatów zawierają węglowodany, białko, tłuszcze i szereg składników mineralnych: wapń, fosfor, potas, magnez, siarka, żelazo, a także witamin: witaminy C, prowitaminy A, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego, witaminy B6, choliny, folacyny oraz witaminy K. Witamina C i karotenoidy są bardzo silnymi antyoksydantami, które chronią przed wieloma chorobami i opóźniają procesy starzenia.
Bataty – karotenoidy
Odmiany batatów o barwie żółtawej są źródłem karotenoidów, których właściwości zdrowotne są bardzo szerokie. Karotenoidy, w istocie są barwnikami, które nadają roślinom barwę od żółtej do czerwonej, a dzięki swym właściwościom antyoksydacyjnym stanowią cenne źródło składników o udowodnionym naukowo prozdrowotnym wpływie na zdrowie człowieka. Zawartość karotenoidów w batatach o żółtej barwie jest wyższa niż w dyni, brokułach i w szpinaku.
Bataty źródło folacyny
Liście batatów są źródłem folacyny, która jest szczególnie ważna w diecie kobiet ciężarnych i planujących ciążę, w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka. Folacyna bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, a niedobór folianów może być przyczyną niedokrwistości.
Bataty a homocysteina
Zawarta w batatach witamina B6 wpływa na przemianę homocysteiny w organizmie i obniża ryzyko zmian miażdżycowych, tym samym zapobiega udarom mózgu i chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Danie z batatów – frytki
Potrzebujesz na 2 porcje:
- 2 średnie bataty
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
- przyprawy – ostra papryka, słodka papryka, pieprz, sól
Bataty obieramy i kroimy na kawałki ( duże frytki). Nacieramy olejem i przyprawiamy ostrą papryką, solą ( można również dodać pieprzu). Rozkładamy luźno na blasze, którą wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 15-20 minut. Bataty powinny być silnie zarumienione.
Podawać z ostrym sosem paprykowym lub z ketchupem.
Smacznego!
Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania i polub nas 🙂
Zapraszam do skorzystania z usługi on-line
Kontakt
- Tekst ma charakter informacyjny, a po właściwą poradę należy udać się osobiście do specjalisty.
Napisz lub odpowiedz: