Bataty

Bataty, inaczej ziemniaki o słodszym smaku i o wartościach odżywczych przewyższających zwykłe ziemniaki

 

Bataty – korzyści lecznicze

Z uwagi na bogate źródło cennych składników odżywczych bataty to bardzo wartościowe warzywa, które mimo tak dobrego składu nadal nie są powszechnym produktem w naszych sklepach i w na naszych stołach. Dzięki bogactwu witamin i związków mineralnych wykazują silne właściwości prozdrowotne chroniąc nas przed chorobami i przedwczesnym starzeniem.

Bataty – co mają w sobie

Bulwy batatów zawierają węglowodany, białko, tłuszcze i szereg składników mineralnych: wapń, fosfor, potas, magnez, siarka, żelazo, a także witamin: witaminy C, prowitaminy A, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego, witaminy B6, choliny, folacyny oraz witaminy K.  Witamina C i karotenoidy są bardzo silnymi antyoksydantami, które chronią przed wieloma chorobami i opóźniają procesy starzenia.

Bataty – karotenoidy

Odmiany batatów o barwie żółtawej są źródłem karotenoidów, których właściwości zdrowotne są bardzo szerokie. Karotenoidy,  w istocie są barwnikami, które nadają roślinom barwę od żółtej do czerwonej, a dzięki swym właściwościom antyoksydacyjnym stanowią cenne źródło składników o udowodnionym naukowo prozdrowotnym wpływie na zdrowie człowieka. Zawartość karotenoidów w batatach o żółtej barwie jest wyższa niż w dyni, brokułach i w szpinaku.

Bataty źródło folacyny

Liście batatów są źródłem folacyny, która jest szczególnie ważna w diecie kobiet ciężarnych i planujących ciążę, w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka. Folacyna bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, a niedobór folianów może być przyczyną niedokrwistości.

Bataty a homocysteina

Zawarta w batatach witamina B6 wpływa na przemianę homocysteiny w organizmie i obniża ryzyko zmian miażdżycowych, tym samym zapobiega udarom mózgu i chorobom układu sercowo-naczyniowego.

 

Danie z batatów – frytki

 

 

Potrzebujesz na 2 porcje:

 

  1. 2 średnie bataty
  2. 2 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
  3. przyprawy – ostra papryka, słodka papryka, pieprz, sól

 

 

Bataty obieramy i kroimy na kawałki ( duże frytki). Nacieramy olejem i przyprawiamy ostrą papryką, solą ( można również dodać pieprzu). Rozkładamy luźno na blasze, którą wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 15-20 minut. Bataty powinny być silnie zarumienione.

Podawać z ostrym sosem paprykowym lub z ketchupem.

Smacznego!

 

 

Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania i polub nas 🙂

 

 


Zapraszam do skorzystania z usługi on-line

 

Kontakt

  • Tekst ma charakter informacyjny, a po właściwą poradę należy udać się osobiście do specjalisty.

Napisz lub odpowiedz: