Jaja – skarb pod skorupką!
Co jajko zawiera?
Chyba krócej byłoby opisać, czego nie zawiera, ponieważ jajko jest bogactwem aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować, a także witamin, składników mineralnych i wielu substancji bioaktywnych.
Warto dodać, że białko jajka kurzego i mleka kobiecego mają skład aminokwasów najbardziej zbliżony do składu białek ustrojowych człowieka i są przez niego najlepiej wykorzystywane.
Bioaktywne składniki jaj:
Luteina i zeaksantyna, które zapobiegają degeneracji plamki żółtej.
Immunoglobuliny żółtka, które wykazują działanie wirusobójcze, przeciwbiegunkowe.
Cholina
Kwas sialowy o działaniu antywirusowym.
Lizozym, który posiada właściwości bakteriobójcze.
Cystatyna – zapobiega parodontozie.
Witaminy: witamina B12, witamina A, witamina B2, witamina E, witamina B6, witamina D.
Składniki mineralne: selen, żelazo, cyk, fosfor
Oznakowanie jajek np. 3/PL/24061304
Pierwsza cyfra:
0 – produkcja ekologiczna
1 – chów na wolnym wybiegu
2 – chów ściółkowy
3 – chów klatkowy
PL – oznaczenie kraju
Kolejne cyfry:
24 – kod województwa
06 – kod powiatu
13 – kod zakresu działalności
04 – kod fermy w powiecie
Klasyfikacja jajek ( wartości zbliżone):
XL – jajka bardzo duże o wadze powyżej 70 g
L – jajka duże o wadze powyżej 60 do 70g
M – jajka średnie o wadze powyżej 50 do 60g
S– jajka małe poniżej wagi 50 g
Ważne uwagi:
Jaj nie powinny się myć po zakupie, a miejsce ich przechowywania powinno być chłodne z dala od produktów bezpośrednich do spożycia. Okres przechowywania powinien być zgodny z terminem ważności do spożycia i nie powinien przekraczać 3 tygodni, chyba, że wskazania są inne.
| Jajko całe – 60g | w części jadalnej | |
| Nazwa składnika | Jednostka | Spożycie 24h – S |
| Energia | kcal | 83,4 |
| Woda | g | 45,7 |
| Białko | g | 7,5 |
| Tłuszcz | g | 5,8 |
| Węglowodany | g | 0,4 |
| Sód | mg | 84,6 |
| Potas | mg | 79,8 |
| Wapń | mg | 28,2 |
| Fosfor | mg | 122,4 |
| Magnez | mg | 7,2 |
| Żelazo | mg | 1,3 |
| Cynk | mg | 1,1 |
| Witamina A | µg | 163,2 |
| Retinol | µg | 162,0 |
| Beta-karoten | µg | 7,8 |
| Witamina E | mg | 0,4 |
| Ryboflawina | mg | 0,3 |
| Niacyna | mg | 0,0 |
| Witamina B6 | mg | 0,1 |
| Witamina C | mg | 0,0 |
| Cholesterol | mg | 216,0 |
| Izoleucyna | mg | 441,6 |
| Leucyna | mg | 639,6 |
| Lizyna | mg | 471,6 |
| Metionina | mg | 253,2 |
| Cystyna | mg | 165,6 |
| Fenyloalanina | mg | 416,4 |
| Tyrozyna | mg | 304,2 |
| Treonina | mg | 354,0 |
| Tryptofan | mg | 111,6 |
| Walina | mg | 519,0 |
| Arginina | mg | 460,8 |
| Histydyna | mg | 171,6 |
| Alanina | mg | 440,4 |
| Kwas asparaginowy | mg | 642,0 |
| Kwas glutaminowy | mg | 988,8 |
| Glicyna | mg | 258,0 |
| Prolina | mg | 289,2 |
| Seryna | mg | 570,6 |
| Foliany (ekwiw. diety) | µg | 39,0 |
| witamina B12 | µg | 1,0 |
| witamina D | µg | 1,0 |
| Jod | µg | 5,7 |
Kontakt
Bożena Czabaj Brauntsch – ZnanyLekarz.pl
- Informacje zawarte w tekście nie stanowią indywidualnej porady, mają charakter wyłącznie informacyjny. Po właściwą poradę należy zawsze udać się bezpośrednio do specjalisty.


Napisz lub odpowiedz: