Boczniaki

Posted In: proste PRZEPISY, Warzywa

Tagi:

Grzyby, w tym również boczniaki to  źródło czynnych biologicznie związków o działaniu:

przeciwnowotworowym, obniżającym ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego i wzmacniającym nasz system immunologiczny.

 

Właściwości zdrowotne grzybów znane są od wielu lat. Grecy nazywali grzyby pokarmem bogów,  a Egipcjanie podawali je wyłącznie faraonom, jako produkt zbyt cenny dla zwykłych śmiertelników.

Wartość odżywcza grzybów jest zależna od ich składu chemicznego. Grzyby są niskoenergetyczne a jednocześnie bogate w duże ilości witamin  ( zwłaszcza z grupy B) i  składników mineralnych ( zwłaszcza w  żelazo, potas, fosfor, magnez, cynk, miedź, selen).

Białko grzybów charakteryzuje się dużą przyswajalnością, ze względu na bardzo korzystny skład.

 

Boczniak ostrygowaty a zdrowie

Boczniak ostrygowaty ze względu duże właściwości prozdrowotne, wysoką wartość odżywczą i dużą zawartość witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego,  w wielu krajach jest zalecany jako dodatek do codziennej diety. Jego właściwości prozdrowotne,  podobnie jak innych grzybów polegają na wzmacnianiu układu immunologicznego, znaczeniu antykancerogennym,  regulacji poziomu cukru we krwi, obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów.

 

Właściwości przeciwnowotworowe grzybów

Wynikają z obecności glukanów o takim działaniu, zwłaszcza b-glukanu, który wykazuje działanie cytotoksyczne względem komórek nowotworowych. Związki zawarte w grzybach aktywują układ odpornościowy hamując rozwój nowotworów –  lektyny  prowadzą do apoptozy komórek nowotworowych, a terpenoidy,  poprzez zatrzymanie replikacji, prowadzą do śmierci komórek nowotworowych.

 

Właściwości przeciwmiażdżycowe grzybów

Grzyby są źródłem lowastatyny, która hamuje aktywność enzymu syntezy cholesterolu. Inne związki zawarte w grzybach przyspieszają wydalanie cholesterolu endogennego z organizmu, obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL nie wpływając jednocześnie na obniżenie cholesterolu frakcji HDL. Dzięki dużej zawartości włókna pokarmowego zwiększeniu ulega wydalanie kwasów żółciowych.

 

Wzmocnienie funkcji układu odpornościowego

Polifenole, glukany i inne związki, których źródłem są grzyby wpływają stymulująco na układ immunologiczny, wykazują właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe.

 

 

Boczniak z  makaronem pełnoziarnistym

 

 

Składniki:

 

1 porcja

  • boczniaki ( 100-200g)
  • cebulka (30g)
  • masło klarowane ( 10-15g)
  • makaron pełnoziarnisty (100g)
  • przyprawy do smaku – sól, pieprz czarny

 

Boczniaki należy umyć, osuszyć, a następnie pokrojone wraz z posiekaną cebulką  położyć na rozgrzane masełko. Doprawić i podsmażyć do miękkości. Makaron ugotować, odcedzić i podawać łącznie z podsmażonym boczniakiem.

Można posypać natką pietruszki lub rozmarynem.

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania i polub nas 🙂

 

 


Dieta on-line

 

Kontakt

 

Tekst ma charakter informacyjny, a po właściwą poradę należy udać się osobiście do specjalisty.

Napisz lub odpowiedz: