OMLET – na słodko.
Od czasu do czasu można z czystym sumieniem zjeść słodki i jednocześnie bardzo pożywny posiłek, który poza walorami smakowymi jest prawdziwą bombą witaminową, zależną wyłącznie od owoców, których użyjemy.
Potrzebujemy tylko kilku minut, jajek, serka homogenizowanego lub twarogowego, odrobiny mąki, cukru i wanilii (opcjonalnie) oraz owoców, które lubimy lub które akurat mamy pod ręką.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
- serek homogenizowany – naturalny ( z dodatkiem prawdziwej wanilii i ewentualnie cukru )
- 1/2 banana
- 1 małe kiwi
- garść borówek amerykańskich, malin lub innych drobnych owoców
- 1 mandarynka
- cukier lub syrop klonowy do smaku
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, szczyptę soli. Smażymy na odrobinie oleju z dwóch stron. Gotowy omlet smarujemy serkiem naturalnym z odrobiną wanilii i cukru, dodajemy pokrojony banan, kiwi, mandarynkę i borówki – składamy na pół i polewamy syropem klonowym.
Smacznego!
Warto wiedzieć.
Warto wiedzieć, że cukier można zastąpić syropem klonowym, który jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Są wśród nich witaminy z grupy B, kwas foliowy i biotyna. Już sama niacyna obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i, podobnie jak większość witamin z grupy B, ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
Jajka –stanowią skarbnicę wartości odżywczych, uznane są za wzorzec białka; zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne. Warto wiedzieć, że białka należą do składników o szczególnym znaczeniu: budują i odbudowują zużywające się tkanki ( złuszczony naskórek, wypadające włosy), są podstawowym składnikiem krwi, limfy, a także wielu związków biologicznie czynnych, wchodzą w skład ciał odpornościowych, biorą udział w regulacji ciśnienia krwi. Bez ich udziału nie jest możliwy rozwój i wzrost organizmu, spada odporność na choroby, a rany trudno się goją.
Jajka zawierają bioaktywne składniki, takie jak: luteinę i zeaksantynę, które zapobiegają degeneracji plamki żółtej oka, cholinę, witaminę D, kwas sialowy i cystatynę o działaniu antywirusowym. Nie należy jednak zapominać, że są też bogatym źródłem cholesterolu.
Podsumowanie wartości odżywczych posiłku:
Energia [kcal] 456,6210 * wartość zależna od ilości cukru
Białko ogółem [g] 20,6725
Tłuszcz [g] 19,3148
Węglowodany ogółem [g] 53,8224
Sód [mg] 188,4840
Potas [mg] 629,1820
Wapń [mg] 280,5830
Fosfor [mg] 432,8860
Magnez [mg] 48,8530
Żelazo [mg] 3,4883
Witamina C [mg] 47,3630
Witamina A [mikro g] 330,4030
Witamina E [mg] 3,3349
Witamina B6 [mg] 0,4176
Błonnik pokarmowy [g] 3,8085
Cholesterol [mg] 389,8400
Serdecznie polecam, smaczny i zdrowy posiłek – szczególnie dla dzieci.
Zobacz jak szybko przygotować pastę z awokado.
Napisz lub odpowiedz: