Dlaczego czujemy głód?
Podwzgórze – centrum dowodzenia głodem i sytością
Regulacja łaknienia to złożony i skomplikowany proces, na który wpływ ma wiele czynników. Kluczowe znaczenie w regulacji łaknienia, czyli odczuwania głodu lub sytości, odgrywa podwzgórze i znajdujące się w nim ośrodki: głodu i sytości. To podwzgórze reguluje częstotliwość i wielkość porcji posiłków, które spożywamy. Uszkodzenie części podwzgórza, w której znajduje się ośrodek głodu powoduje afagię, czyli zahamowanie łaknienia, a uszkodzenie części z ośrodkiem sytości powoduje hiperfagię, czyli nadmierny apetyt.
Jak to działa…
Na odczuwanie głodu wpływają czynniki zewnętrzne ( temperatura otoczenia, wilgotność, wygląd jedzenia, zapach, smak) i wewnętrzne.
Informacje o stanie organizmu przekazywane są do ośrodków głodu i sytości za pomocą 4 sygnałów:
- Sygnały termiczne – każdy posiłek wywołuje wzrost ciepła w organizmie ( termogenezę poposiłkową), dlatego, gdy jesteśmy głodni odczucie zimna staje się bardziej dotkliwe, a zjedzenie posiłku powoduje, że robi nam się cieplej. Gdy czujemy zimno rośnie nasz apetyt na posiłki wysokoenergetyczne. W upale lub w chorobach przebiegających z gorączką, nasz apetyt spada, nie mamy tak dużej ochoty na jedzenie, a wybierane przez nas posiłki są zazwyczaj lekkie.
- Sygnały motoryczne – spożyty pokarm wypełnia żołądek rozciągając jego ściany, a mechanoreceptory, które znajdują się w jego ścianach przekazują sygnały do podwzgórza o jego wypełnieniu – sytości. I przeciwnie, pusty żołądek kurczy się( czasami sygnalizując ten stan tzw. burczeniem) a nasze łaknienie rośnie.
- Sygnały metaboliczne– wiążą się przede wszystkim ze stężeniem glukozy, wolnych kwasów tłuszczowych, aminokwasów. Informacje o tym, na drodze nerwowej przekazywane są do podwzgórza. Spożycie pokarmu powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi, co wywołuje uczucie sytości, natomiast spadek glukozy wpływa na odczuwanie głodu.
- Sygnały hormonalne – sygnały o naszym odżywieniu dostarczane są do podwzgórza przez hormony. Sygnały krótkotrwałe to te, które pochodzą z przewodu pokarmowego. W trakcie posiłku uaktywniają się i informują o najedzeniu. Sygnały długotrwałe informują o stanie tkanki tłuszczowej.
Jak sobie radzić z odczuciem głodu?
Głód ma pozytywne znaczenie dla naszego organizmu, jednak gdy przeradza się w nadmierny apetyt, jego skutki mogą mieć negatywny wpływ dla naszego zdrowia.
Gdy czujesz się głodny…
- unikaj miejsc pachnących jedzeniem – piekarni, ciastkarni, kawiarni,
- zakupy rób tylko wówczas, gdy jesteś po posiłku. Pewne jest, że gdy będziesz robił zakupy z pustym żołądkiem, nie będziesz kierował się rozumem, tylko impulsem i do koszyka powędrują produkty szybkie do przygotowania, wysokokaloryczne, ładne i zachęcające,
- nie oglądaj programów kulinarnych, które z pewnością wywołają apetyt na przygotowywane w nich potrawy lub przynajmniej na coś zastępczego,
- nie przechowuj w domu słodyczy i przekąsek ( nigdy nie kupuj ” na zapas” lub, na ewentualną, przyszłą okoliczność – przyjścia niezapowiedzianych gości).
Jeśli głód nie chce cię „opuścić”, wtedy spróbuj go trochę „oszukać”.
- Wypełnij żołądek wodą lub warzywami – sygnały motoryczne na chwilę zadziałają.
- Nie dopuszczaj do spadku ( zwłaszcza gwałtownego) stężenia cukru we krwi, dlatego jedz posiłki regularnie w odstępach 3-4 godzinnych. Wybieraj cukry złożone, a nie proste, które szybko podnoszą cukier we krwi, ale również wpływają na szybki jego spadek,
a na przyszłość..
- Nie pocieszaj się jedzeniem ( słodyczami) i nie rób tego w stosunku do swoich bliskich np. dzieci. W ten sposób utrwalisz złe nawyki na bardzo długo.
- Nie jedz bezmyślnie – przed telewizorem, w kinie, przed monitorem komputera, co prawda wypełnisz żołądek, ale utracisz kontrolę na ilością spożytych porcji.
Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania. Polub nas na FB 🙂
dieta on-line
kontakt
- Tekst ma wyłącznie charakter informacyjny, a po właściwą poradę należy udać się do lekarza specjalisty.
Napisz lub odpowiedz: