Głód fizjologiczny czy emocjonalny

Kilka słów w temacie głodu

 

Głód ma pozytywne znaczenie dla naszego organizmu, jednak gdy przeradza się w nadmierny apetyt, jego skutki mogą mieć negatywny wpływ dla naszego zdrowia.

 

Głód fizjologiczny

Kiedy występuje ?

  • Odczuwamy ssanie w żołądku
  • burczenie w żołądku

 

Jak nie doprowadzić do  pojawienia się głodu fizlologicznego?

 

  • Posiłki należy jeść regularnie co 3-4 h
  • Dzień rozpocząć od śniadania
  • Posiłki powinny być sycące, ale niekoniecznie duże ( np. owoc nie jest pełnowartościowym posiłkiem, który da nam uczucie sytości)

 

Głód emocjonalny

 

Kiedy występuje ?

  • Może występować nawykowo, z automatu sięgamy po jedzenie, bezmyślnie, z przyzwyczajenia,
  • Sięgamy po jedzenie pod wpływem emocji: smutku, przygnębienia, znużenia, ale też radości

 

Więcej można przeczytać :  https://www.dieta-4u.pl/jedzenie-pod-wplywem-emocji/

 

  1. Jak odróżnić głód emocjonalny od głodu fizlologicznego ?
  • jeśli po ostatnim posiłku nie upłynęło więcej niż około 3h to można przyjąć, że jest to głód emocjonalny

 

  1. Jak sobie poradzić z głodem emocjonalnym ?
  • spróbować odwrócić uwagę od jedzenia, zająć się czymś co sprawi nam przyjemność ( telefon do bliskiej osoby, kąpiel, spacer, książka)
  • nauczyć się techniki uważności w trakcie spożywania posiłków, nie jeść bezmyślnie, cieszyć się jedzeniem. Jeśli skupiamy uwagę na serialu i jednocześnie coś jemy, to nasz mózg tego nie zapamiętuje – to tak jakbyśmy wyłączali żelazko, a myśli mieli zaprzątnięte czymś innym – nie pamiętamy czy ostatecznie żelazko wyłączyliśmy, czy nie.

 

Gdy czujesz się głodny…praktycznie

 

  1. unikaj miejsc pachnących jedzeniem –  piekarni, ciastkarni, kawiarni,
  2. zakupy rób tylko wówczas, gdy jesteś po posiłku. Pewne jest, że gdy będziesz robił zakupy z pustym żołądkiem, nie  będziesz kierował się rozumem, tylko impulsem i  do koszyka powędrują produkty szybkie do przygotowania, wysokokaloryczne, ładne i zachęcające,
  3. nie oglądaj programów kulinarnych, które z pewnością wywołają apetyt na  przygotowywane w nich potrawy lub  przynajmniej na coś zastępczego,
  4. nie przechowuj w domu ( w samochodzie, w pracy) przekąsek – łatwo po  nie  sięgnąć w chwili słabości.
  5. Zastanów się czy na pewno jesteś głody, czy też nie kierujesz się emocjami ( pragniesz pocieszenia, przyjemności….)

 

 

Jeśli głód nie chce cię „opuścić” wtedy spróbuj go trochę „oszukać”

 

Wypełnij żołądek wodą lub warzywami – sygnały motoryczne na chwilę zadziałają.

Nie dopuszczaj do spadku ( zwłaszcza gwałtownego) stężenia cukru we krwi – dlatego jedz posiłki regularnie w  odstępach 3-4 godzinnych. Wybieraj cukry złożone, a nie proste, które szybko podnoszą cukier we krwi i szybko wpływają na jego spadek.

 

 

Podwzgórze – centrum dowodzenia głodem i sytością

Regulacja łaknienia to złożony i niezwykle skomplikowany proces, na który wpływ ma wiele czynników. Kluczowe znaczenie w  regulacji łaknienia, czyli odczuwania głodu lub sytości, odgrywa podwzgórze i znajdujące się w nim dwa  ośrodki: głodu i sytości. To  podwzgórze reguluje częstotliwość i wielkość spożywanych porcji posiłków. Uszkodzenie części podwzgórza, w której znajduje się ośrodek głodu powoduje afagię, czyli zahamowanie łaknienia, a  uszkodzenie części z ośrodkiem sytości powoduje hiperfagię, czyli nadmierny apetyt.

 

 Jak to działa…

 

Na odczuwanie głodu wpływają czynniki zewnętrzne takie jak: temperatura otoczenia, wilgotność, wygląd jedzenia, zapach, smak  i wewnętrzne.

Ale nie tylko  – zaburzenia hormonalne ( wysoki poziom prolaktyny, insuliny), przyjmowane leki np. antydepresyjne lub hormonalne.

Informacje o stanie organizmu przekazywane są do ośrodków głodu i sytości za  pomocą 4 sygnałów:

 

Sygnały termiczne – każdy posiłek wywołuje wzrost ciepła w organizmie (  termogenezę poposiłkową), dlatego, gdy jesteśmy głodni odczucie zimna staje się bardziej dotkliwe, a zjedzenie posiłku powoduje, że  robi nam się cieplej. Gdy czujemy zimno rośnie  nasz apetyt na posiłki wysokoenergetyczne.  W upale lub w chorobach przebiegających z gorączką,  nasz apetyt spada, nie mamy tak dużej ochoty na jedzenie, a  wybierane przez nas posiłki są zazwyczaj lekkie.

 

Sygnały motoryczne – spożyty pokarm wypełnia żołądek rozciągając jego ściany, a mechanoreceptory, które znajdują się w jego ścianach przekazują sygnały do podwzgórza o jego wypełnieniu – sytości. I  przeciwnie, pusty żołądek kurczy się(  czasami sygnalizując ten stan tzw. burczeniem) a nasze łaknienie rośnie.

 

Sygnały metaboliczne– wiążą się przede wszystkim ze stężeniem glukozy, wolnych kwasów tłuszczowych, aminokwasów. Informacje o tym, na drodze nerwowej przekazywane są do podwzgórza. Spożycie pokarmu powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi, co wywołuje uczucie sytości, natomiast spadek glukozy wpływa na odczuwanie głodu.

 

Sygnały hormonalne – sygnały o naszym odżywieniu dostarczane są do podwzgórza przez hormony. Sygnały krótkotrwałe to te, które pochodzą z przewodu pokarmowego. W trakcie posiłku uaktywniają się i  informują o  najedzeniu. Sygnały długotrwałe informują o stanie tkanki tłuszczowej.

 

Pamiętaj:

 

  1. Nie pocieszaj się jedzeniem ( słodyczami) i nie rób tego w stosunku do swoich bliskich np. dzieci. W ten sposób utrwalisz złe nawyki na bardzo długo.
  2. Nie jedz bezmyślnie – przed telewizorem, w kinie, przed monitorem komputera – co prawda wypełnisz żołądek, ale  utracisz kontrolę na ilością spożytych porcji.
  3. Pamiętaj, że sięgając po przekąski nie kierujesz się głodem, tylko emocjami.

 

„Najpierw tworzymy sami własne nawyki, potem nawyki tworzą nas.” / John Dryden

 

 

 

 

 Bożena Czabaj Brauntsch – ZnanyLekarz.pl


 

Napisz lub odpowiedz: