Gojenie ran a żywienie.
Rana jest przerwaniem ciągłości skóry, inaczej mówiąc jej uszkodzeniem. W przypadku ran o dużej powierzchni i o trudnym gojeniu odpowiednie żywienie powinno być jednym ze składników kompleksowego leczenia. Ma ono szczególne znaczenie w przypadku ran oparzeniowych, odleżyn, czy ran pourazowych.
Natychmiast po zranieniu zostają uruchomione mechanizmy gojenia. Zaraz po obkurczeniu się naczyń (które wpływa na uniknięcie utraty krwi) pojawiają się typowe objawy zapalenia:
- Rubor- zaczerwienienie
- Tumor- obrzęk
- Calor – ocieplenie
- Dolor- ból
- Functio laesa – utrata funkcji.
Proces zapalny łącznie z procesem immunologicznym inicjuje proces gojenia.
Aby uzyskać dobre efekty leczenia ran należy zadbać o ranę miejscowo, ograniczyć proces zapalny, a także zapewnić pełnowartościową dietę, która dostarcza odpowiednich ilości składników odżywczych.
Gojenie ran a niedożywienie.
Niedożywienie skutkuje spowolnieniem gojenia i przedłużonej fazy zapalnej, dlatego właściwe odżywienie jest istotnie ważne zwłaszcza u osób z obszernymi ranami lub ranami długo gojącymi się.
Białko i aminokwasy a gojenie ran.
Odpowiednia ilość białka jest niezbędna dla prawidłowej odbudowy tkanek organizmu. Jego niedobór obniża syntezę kolagenu. Najważniejszymi aminokwasami wywierającymi wpływ na proces gojenia ran są cysteina, metionina ( związane z syntezą tkanki łącznej i kolagenu) oraz arginina ( wpływa na równowagę azotową organizmu i usprawnia reakcje immunologiczne). Dobrym źródłem białka są produkty pochodzenia zwierzęcego.
Kwasy tłuszczowe i ich znaczenie na proces gojenia.
Kwasy tłuszczowe są substratami w produkcji eikozanoidów, promujących proces zapalny i składnikami budującymi błony komórkowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 mają dowiedzione właściwości przeciwzapalne. Ich źródłem są tłuste, morskie ryby: łosoś, śledź, makrela oraz oleje rzepakowy i lniany.
Witaminy antyoksydacyjne A, C, E i inne składniki.
Witamina C a gojenie ran.
Jej obecność jest niezbędna do syntezy kolagenu oraz do pełnej odpowiedzi immunologicznej. Ma silne działanie antyoksydacyjne. Sporo jej znajdziemy w natce pietruszki, herbacie z dzikiej róży, owocach cytrusowych, porzeczkach, kapuście, cebuli, itd…
Witamina A i E
Biorą udział w regeneracji tkanek.
Cynk a gojenie ran.
Jest nieodłącznym składnikiem niezbędnym w procesie gojenia. Stanowi kofaktor wielu reakcji związanych z biosyntezą RNA, DNA i białek. Jego niedobór upośledza zamykanie rany. Jest niezbędny dla odporności i replikacji komórek. Jego źródłem powinna być żywność, a dodatkowe suplementowanie jest mocno dyskusyjne. Jego źródłami w żywności są: produkty mięsne: wątróbka, ale też ciemne pieczywo, kasza gryczana, pestki dyni, sery żółte, nasiona roślin strączkowych.
Żelazo a gojenie ran.
Bierze udział w syntezie kolagenu, jego niedobór zaburza proces gojenia. Jego najwartościowszymi źródłami są produkty mięsne. Żelazo pochodzące ze źródeł roślinnych ( niehemowe) ma zdecydowanie niższą wchłanialność.
Miedź.
Cu wpływa na dojrzewanie kolagenu.
Domowe sposoby na drobne rany i skaleczenia.
Okład z liści kapusty.
Kapusta działa antybakteryjnie i przyspiesza gojenie skaleczeń.
Aloes.
Przemywanie skaleczeń przyspiesza gojenie i działa antybakteryjnie.
Okład z babki lancetowatej.
Działa delikatnie przeciwbólowo i przyspiesza gojenie skaleczeń.
Zapraszam do przeczytania - wpływ diety na skórę. 
Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania i polub nas 🙂
- Opracowane na podstawie Podstaw Żywienia Klinicznego ( IV edycja)
- Tekst ma charakter informacyjny, a po właściwą poradę należy udać się do specjalisty.
Napisz lub odpowiedz: