Bardzo zdrowe MIGDAŁY.
Migdały a poziom cholesterolu.
Zgodnie z zaleceniami FDA ( Agencji ds. Żywności i Leków) codzienne spożywanie ok. 40g migdałów może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca, a wprowadzenie ich na stałe do diety może nawet wpłynąć na obniżenie cholesterolu LDL.
Inne korzyści płynące ze spożywania migdałów:
- zwalczają choroby układu moczowego i dróg moczowych,
- wspomagają leczenie prostaty i niektórych chorób nowotworowych,
- wzmacniają koncentrację, poprawiają pamięć (Mg),
- nawilżają jelita, poprawiają ich perystaltykę,
- poprawiają wygląd skóry, wzmacniają włosy i paznokcie (Ca, P, Fe, witamina E, NNKT),
- wpływają kojąco na nasz system nerwowy (Mg, K).
Migdały to jedyne orzechy o działaniu alkalizującym, reszta orzechów ma działanie lekko zakwaszające lub są neutralne.
Migdały – podsumowanie wartości odżywczych:
30g
Energia [kcal] 171,6000
Białko ogółem [g] 6,0000
Tłuszcz [g] 15,6000
Węglowodany ogółem [g] 6,1500
Sód [mg] 4,2000
Potas [mg] 233,4000
Wapń [mg] 71,7000
Fosfor [mg] 136,2000
Magnez [mg] 80,7000
Żelazo [mg] 0,9000
Witamina C [mg] 1,6800
Witamina A [mikro g] 0,0000
Witamina E [mg] 7,2000
Witamina B6 [mg] 0,0330
witamina D [mikro g] 0,0000
Błonnik pokarmowy [g] 3,8700
Cholesterol [mg] 0,0000
Kwasy tłuszczowe: ogółem nasycone [g] 1,4220
Kwasy tłuszczowe: ogółem jednonien. [g] 10,0950
Kwasy tłuszczowe: ogółem wielonien. [g] 3,2700
Witamina B1 (tiamina) [mg] 0,0630
Witamina B2 (ryboflawina) [mg] 0,2340
% energii z białka 14,00
% energii z tłuszczu 81,00
% energii z węglowodanów 5,00
Zapraszam do przeczytania kilku słów o orzechach: https://www.dieta-4u.pl/orzechy-bogactwo-dobrych-kwasow-tluszczowych-ukryte-w-skorupce/
Napisz lub odpowiedz: