Orzechy

Orzechy – bogactwo witamin i dobrych kwasów tłuszczowych ukryte w skorupce

 

 

Stanowią bogate źródło witaminy E, która  zapobiega szybkiemu starzeniu się organizmu, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych i miażdżycy. Ponadto stanowią źródło – energii, białka, błonnika, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, β- karotenu oraz witamin z grupy B. Wśród orzechów, szczególnie dobrym źródłem kwasów tłuszczowych OMEGA 3, są orzechy włoskie. Kwasy OMEGA 3  wykazują działanie przeciwzapalne, korzystnie wpływają na układ krążenia, pracę serca, mózgu, usprawniają przepływ bodźców nerwowych i poprawiają odporność naszego organizmu.

Najlepiej kupować orzechy w skorupkach, ponieważ takie zawierają najwięcej witamin i mikroelementów. Im produkt jest mniej przetworzony, tym zdrowszy. Kupując należy również zwracać uwagę, by orzechy były suche i jasne. Orzechy, które są  wilgotne mogą być we wnętrzu pokryte toksyczną pleśnią.


 

 

 

Orzechy włoskie

Podsumowanie wartości odżywczych – 30g:

Energia [kcal] 193,5000
Białko ogółem [g] 4,8000
Tłuszcz [g] 18,0900
Węglowodany ogółem [g] 5,4000
Sód [mg] 1,2000
Potas [mg] 142,2000
Wapń [mg] 26,1000
Fosfor [mg] 99,6000
Magnez [mg] 29,7000
Żelazo [mg] 0,5400
Witamina C [mg] 1,7400
Witamina A [mikro g] 2,4000
Witamina E [mg] 0,7800
Witamina B6 [mg] 0,2190
witamina D [mikro g] 0,0000
Błonnik pokarmowy [g] 1,9500
Cholesterol [mg] 0,0000
Kwasy tłuszczowe: ogółem nasycone [g] 1,9680
Kwasy tłuszczowe: ogółem jednonien. [g] 2,8200
Kwasy tłuszczowe: ogółem wielonien. [g] 12,3480
Witamina B1 (tiamina) [mg] 0,1170
Witamina B2 (ryboflawina) [mg] 0,0360

 

Orzechy laskowe

Podsumowanie wartości odżywczych -30g:

Energia [kcal] 192,0000
Białko ogółem [g] 4,3200
Tłuszcz [g] 18,9000
Węglowodany ogółem [g] 4,4700
Sód [mg] 0,6000
Potas [mg] 184,8000
Wapń [mg] 55,8000
Fosfor [mg] 99,9000
Magnez [mg] 42,0000
Żelazo [mg] 1,0200
Witamina C [mg] 0,9000
Witamina A [mikro g] 1,5000
Witamina E [mg] 11,6130
Witamina B6 [mg] 0,1650
witamina D [mikro g] 0,0000
Błonnik pokarmowy [g] 2,6700
Cholesterol [mg] 0,0000
Kwasy tłuszczowe: ogółem nasycone [g] 1,3530
Kwasy tłuszczowe: ogółem jednonien. [g] 14,6400
Kwasy tłuszczowe: ogółem wielonien. [g] 1,9680
Witamina B1 (tiamina) [mg] 0,0900
Witamina B2 (ryboflawina) [mg] 0,0240

Orzechy arachidowe

Podsumowanie wartości odżywczych – 30g:

Energia [kcal] 168,0000
Białko ogółem [g] 7,7100
Tłuszcz [g] 13,8300
Węglowodany ogółem [g] 5,7600
Sód [mg] 4,8000
Potas [mg] 216,0000
Wapń [mg] 17,4000
Fosfor [mg] 115,5000
Magnez [mg] 54,0000
Żelazo [mg] 0,9600
Witamina C [mg] 0,0000
Witamina A [mikro g] 0,0000
Witamina E [mg] 2,7300
Witamina B6 [mg] 0,0900
witamina D [mikro g] 0,0000
Błonnik pokarmowy [g] 2,1900
Cholesterol [mg] 0,0000
Kwasy tłuszczowe: ogółem nasycone [g] 1,8300
Kwasy tłuszczowe: ogółem jednonien. [g] 6,8730
Kwasy tłuszczowe: ogółem wielonien. [g] 4,3740
Witamina B1 (tiamina) [mg] 0,1980
Witamina B2 (ryboflawina) [mg] 0,0390

Ważne:  Orzechy, zwłaszcza orzechy ziemne, są jednym z najpowszechniejszych czynników alergizujących. 


Kontakt
Dieta on-line

Napisz lub odpowiedz: