Kaki
…. zwane również hebanowcem, persymoną, szaronem, hurmą, jest owocem hebanowca wschodniego. Ma barwę od żółtej po czerwoną, a swym wyglądem przypomina pomidory.
Owoc kaki jest bogaty w witaminę A, żelazo, potas, fosfor, wapń, zawiera również witaminę C i błonnik. Stosunkowo kaloryczny – 73 kcal/100g. Stanowi doskonałą przekąskę regeneracyjną po intensywnym wysiłku.
Miąższ kaki jest słodki i miękki – tym bardziej, im owoc jest dojrzalszy. Uprzednio obrany ze skórki, dobrze smakuje spożywany na surowo, na przykład pokrojony w plasterki (jeśli nie jest zbyt dojrzały), jak i przepołowiony, jedzony łyżeczką.
Kaki można wykorzystywać jako dodatek do sałatek owocowych lub do domowych przetworów np. dżemów i galaretek.
ß-karoten
Obecne w kaki związki przeciwutleniające (m.in. beta-karoten) hamują toksyczne działanie wolnych rodników, nadtlenków lipidowych i innych szkodliwych związków, co oznacza, że przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się organizmu, zmniejszając jednocześnie ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, choroby serca oraz zaćmę.
Wchłanianie karotenoidów zależy od obecności tłuszczu w pożywieniu. Dlatego produkty bogate w ten składnik ( kaki, dynia, marchew, pomidory) powinny być spożywane z odrobiną tłuszczu.
Pamiętajmy, że zdrowa dieta – to różnorodna dieta. Wprowadzajmy do naszego jadłospisu nowe produkty. Może się okazać, iż zasmakują nam tak bardzo, że ze względu na walory sensoryczne będą częstymi gośćmi na naszych stołach uzupełniając naszą dietę w cenne składniki o znaczeniu prozdrowotnym.
Więcej o prozdrowotnych właściwościach karotenoidów
Dieta on-line
Kontakt
Oferta
Napisz lub odpowiedz: