MIÓD – źródło zdrowia
Miód to jeden z najcenniejszych produktów pszczelich. Zawiera całe spektrum substancji bioaktywnych, i związków organicznych ( kwas glukonowy, cytrynowy i jabłkowy). Główną siłą miodu są węglowodany, dalej witaminy, mikroelementy i enzymy. Miód jest cennym dodatkiem do diety, zwłaszcza w żywieniu małych dzieci, osób o dużej aktywności fizycznej: sportowców i osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, a także rekonwalescentów i osób starszych.
W zależności od surowca z jakiego miód został wytworzony, wyróżnia się miody:
- kwiatowe – nektarowe ( wielokwiatowy, rzepakowy, wrzosowy, gryczany, akacjowy, lipowy, manuka),
- spadziowe ( ze spadzi iglastej)
- mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).
Świeży miód ma konsystencję płynną, z czasem ulega krystalizacji uzyskując stałą konsystencję. Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym. Kolor miodu jest różny i zależny głównie od ilości karotenoidów ( przybiera barwę od białej i jasnożółtej po brunatno-brązową). Również smak miodu różni się zależnie od jego gatunku ( od łagodnego po bardziej intensywny).
MIÓD – enzymy
Enzymy aktywują reakcje biochemiczne oraz pełnią rolę substancji neutralizujących lub wiążących toksyny w organizmie. Należy pamiętać, że miód jest stosunkowo mało odporny na wyższe temperatury, zwłaszcza jego część enzymatyczna, która już w temperaturze 50°C inaktywuje się, czyli traci część swych cennych właściwości.
Miód – lekarstwo dla ciała i duszy
W Starożytności uważany był za substancję zapewniającą nieśmiertelność. Wykazuje szerokie działanie:
- bakteriostatyczne ( wstrzymuje wzrost i namnażanie się drobnoustrojów),
- detoksykujące ( wspomaga działanie odtruwające u ludzi narażonych na działanie metali ciężkich i innych toksycznych substancji),
- immunostymulujące – podnoszące działanie sił obronnych organizmu,
- odżywcze i wzmacniające – uzupełnia witaminy i mikroelementy, a w niedożywieniu energetycznym jest dobrym źródłem energii,
- podnoszące nastrój – w stanach przygnębienia podnosi poziom serotoniny ( hormonu szczęścia) .
Spośród produktów pszczelich bardzo silne działanie przeciwbakteryjne i pobudzające układ immunologiczny wykazują oprócz miodu inne produkty pszczele: propolis, mleczko pszczele oraz pyłek kwiatowy.
Miód – nie dla każdego
Niewiele jest przeciwwskazań do spożywania miodu, ale z pewnością należy je wziąć pod uwagę:
- miód jest wysokokaloryczny, dlatego nie jest wskazany u osób z nadwagą i otyłością,
- może uczulać, dlatego osoby z predyspozycjami do alergii powinny sięgać po miód z ostrożnością
- mimo licznych właściwości prozdrowotnych jest cukrem prostym, dlatego nie jest wskazany u osób z nieprawidłową tolerancją glukozy oraz u osób chorujących na cukrzycę
- z uwagi na wysoką zawartość fruktozy powinien być stosowany z umiarem przez osoby chorujące na stłuszczenie wątroby,
- nie powinien być spożywany zbyt często i w zbyt dużych ilościach, nawet u osób szczupłych i zdrowych nie powinien być nadużywany, choć na pewno jest lepszym zamiennikiem cukru
- również dzieci do pierwszego roku życia nie powinny próbować miodu ( możliwe zanieczyszczenie Clostridium botulinum)
Miód – gdzie kupić
Kupujmy miód ze sprawdzonych, lokalnych pasiek. Oczywiście czytajmy etykiety i wybierajmy wyłącznie miody naturalne. Miód sztuczny nie jest tym samym produktem co miód naturalny – nie zawiera wielu składników odżywczych i enzymów. Wartość lecznicza i odżywcza miodu pochodzącego z niewiadomego źródła może być wątpliwa.
Miód przechowujmy w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu.
Miód – wartości odżywcze
O wartości energetycznej miodu decyduje dominujący udział cukrów prostych, przede wszystkim glukozy i fruktozy.
10g – ok. 1 łyżeczka miodu zawiera:
- Energia [kcal] 32,4
- Węglowodany ogółem [g] 7,95
- Sód [mg] 0,7
- Potas [mg] 4,6
- Wapń [mg] 0,5
- Fosfor [mg] 1,6
- Magnez [mg] 0,5
- Żelazo [mg] 0,09
- Witamina C [mg] 0,14
- Witamina B6 [mg]0,002
Jeśli chcesz więcej informacji z zakresu wzmocnienia organizmu – kliknij
Życzę dużo zdrowia!
Indywidualna dieta on-line
Kontakt
Bożena Czabaj Brauntsch – ZnanyLekarz.pl
- Informacje zawarte w tekście nie stanowią indywidualnej porady, mają charakter wyłącznie informacyjny. Po właściwą poradę należy zawsze udać się bezpośrednio do specjalisty.
Napisz lub odpowiedz: