Pieczarki – smak, aromat i zdrowie.

Posted In: Warzywa

Tagi: ,

Niedocenione pieczarki

Pieczarki powinny być częstym gościem na naszym stole. Wnoszą do potraw niepowtarzalny aromat i smak, ale poza tym są bogatym źródłem wielu cennych wartości odżywczych.  W Polsce najbardziej popularne są odmiany białe, ale istnieją również odmiany brązowe i  Portobello, a w Europie szacuje się, że co 4 pieczarka pochodzi właśnie z Polski.

Pozytywny wpływ pieczarek na nasz układ odpornościowy

Posiadają wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Oprócz  bardzo wartościowego białka, które zawiera prawie wszystkie aminokwasy, w swym składzie zawierają również dobrze przyswajalne węglowodany i tłuszcze. Są bogatym źródłem potasu, magnezu, fosforu, kwasu foliowego, który jest szczególnie wskazany dla kobiet w ciąży i u osób z podwyższonym poziomem homocysteiny.

Pieczarki i ich znaczenie w prewencji nowotworów

Ekstrakt z pieczarek wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, zawdzięcza to obecności po­li­sa­cha­ry­dów  i ter­pe­nów. Medycyna Dalekiego Wschodu już od dawna wykorzystuje tą właściwość. Ich użycie w celu zmniejszenia ryzyka zachorowalności na nowotwory coraz częściej potwierdzają badania za­chod­nich na­ukow­ców.

Pieczarki – źródło witaminy D

W swym składzie zawierają witaminę D, której niedobór ma u siebie większość osób mieszkających w naszej strefie klimatycznej (występujący zwłaszcza w miesiącach jesienno- zimowych, co jest związane ze zmiennością nasłonecznienia). Działanie witaminy D na organizm ludzki jest bardzo szeroki, od wpływu na układ kostny (zapobiegając osteoporozie i krzywicy) poprzez wpływ na układ nerwowy i mięśnie, kończąc na szerokim działaniu immunomodulującym.

( witamina D µg 1,7266  w 100g)

Podsumowanie wartości odżywczych w 100g pieczarek:

Kaloryczność pieczarek jest niska, w 100 g  zaledwie 15 kcal.

Energia [kcal] 15,1300
Białko ogółem [g] 2,4030
Tłuszcz [g] 0,3560
Węglowodany ogółem [g] 2,3140
Sód [mg] 5,3400
Potas [mg] 257,2100
Wapń [mg] 9,7900
Fosfor [mg] 146,8500
Magnez [mg] 10,6800
Żelazo [mg] 0,8010
Witamina C [mg] 4,4500
Witamina A [mikro g] 1,7800
Witamina E [mg] 0,0979
Witamina B6 [mg] 0,0445
witamina D [mikro g] 1,7266
Błonnik pokarmowy [g] 1,7800
Cholesterol [mg] 0,0000
Witamina B1 (tiamina) [mg] 0,0205
Witamina B2 (ryboflawina) [mg] 0,5331

  • na podstawie dieta5

 

Niestety pieczarki są ciężkostrawne, dlatego osoby z problemami ze strony przewodu pokarmowego powinny sięgać po nie ostrożnie.

 


DIETA ON-LINE

 

KONTAKT

Napisz lub odpowiedz: