Pokrzywa – czy taka zwyczajna?
Niejednokrotnie fascynujemy się orientalnymi i nieznanymi roślinami, ulegamy medialnym nowinkom, a zupełnie nie pamiętamy o bardzo cennych roślinach, które można zerwać w naszym kraju niemal w każdym miejscu.
Uważamy że coś, co rośnie na drugim końcu globu musi być lepsze od tego, co u nas jest znane z dziada pradziada.
Pokrzywa – pospolita, niedoceniana,…niezwykła
Doceniana przez nasze babcie, a zupełnie zapomniana przez nas. Powinnyśmy sobie przypomnieć o pokrzywie z racji wielu prozdrowotnych własności i dostępności w naszym kraju. Wg niektórych źródeł pokrzywa jest jedną z najbardziej znanych i niedocenianych roślin użytkowych, a jej walory zdrowotne są znane już od czasów Starożytnych.
Pokrzywa w Polsce występuje powszechnie w całym kraju – na polach, łąkach, w lasach, ogrodach, na pastwiskach. Do celów leczniczych zbiera się od czerwca do września dobrze rozwinięte liście, które następnie suszy się w przewiewnym miejscu.
Co zawiera pokrzywa:
Związki czynne :
- Kwasy organiczne – glikolowy i glicerowy
- Witaminy – C,B2, kwas pantotenowy,
- Flawonoidy,
- Garbniki,
- Karotenoidy,
- Chlorofile A i B,
- Fitosterole ( B-systerol),
- Olejki eteryczne,
- Nieustalone bliżej związki zwiększające odporność organizmu.
Pokrzywa – właściwości lecznicze
Pokrzywa dla zdrowia:
- „Oczyszcza krew” – eliminuje szkodliwe produkty przemiany materii,
- Korzystnie wpływa na przemianę materii uzupełniając niedobory witamin i składników mineralnych,
- Obniża ciśnienie krwi,
- Wykazuje działanie moczopędne,
- Zapobiega drobnym krwawieniom z naczyń włosowatych w przewodzie pokarmowym, dzięki witaminie K i flawonoidom,
- Sok z pokrzywy pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
- Wykazuje nieznaczne działanie żółciopędne,
- Ułatwia trawienie, przyswajanie składników odżywczych i poprawia przemianę materii,
- Nieznacznie obniża poziom cukru we krwi,
- Wykazuje działanie przeciwwirusowe – zawiera interferon i antygeny wirusowe,
- Uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych,
- Wykazuje działanie immunostymulujące, pobudza działanie interferonu,
- Stosowana pomocniczo w stanach zapalnych dróg moczowych,
- Zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego,
Pokrzywa dla urody:
- Wpływa korzystnie na kondycję włosów,
- Zmniejsza łupież,
- Zmniejsza łojotok skóry,
- korzystnie wpływa na stan skóry
Pokrzywa najczęściej spożywana jest w formie herbatki, soku lub jako gotowy suplement diety. W kosmetyce jest składnikiem wielu kremów pielęgnacyjnych, maseczek do twarzy, toników, szamponów i odżywek do włosów.
Dlaczego pokrzywa parzy?
Pokrzywa porośnięta jest „kłująco- parzącymi włoskami”, które zawierają charakterystyczną substancję, nie do końca jeszcze poznaną, która w kontakcie ze skórą wywołuje charakterystyczne uczucie pieczenia, swędzenia i bólu. Pojawia się zaczerwienienie i charakterystyczne piekące pęcherzyki, które chyba wszystkim są dobrze znane.
Działanie niepożądane:
Tylko u nielicznych osób mogą wystąpić działania niepożądane po spożywaniu pokrzywy i jej przetworów. Są to: reakcje alergiczne, skąpomocz, obrzęki i inne dolegliwości. Nie powinny stosować jej kobiety z cystami i krwotokami wywołanymi polipami macicy. Również kobiety w ciąży powinny zrezygnować z pokrzywy podobnie jak z innych produktów zielarskich.
Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania 🙂
Indywidualna usługa on-line
Pełna oferta
- Tekst ma charakter wyłącznie informacyjny. Po poradę należy zgłosić się osobiście u specjalisty.
- Na podstawie – Ożarowski, Jaroniewski – Rosliny lecznicze.
Napisz lub odpowiedz: