POSPOLITA A TAKA NIEZWYKŁA – POKRZYWA

Pokrzywa – czy taka zwyczajna?

 

Niejednokrotnie fascynujemy się orientalnymi i nieznanymi  roślinami, ulegamy medialnym nowinkom, a zupełnie nie pamiętamy o bardzo cennych roślinach, które można zerwać w naszym kraju niemal w każdym miejscu.

Uważamy że coś, co rośnie na drugim końcu globu musi być lepsze od tego, co u nas jest  znane z dziada pradziada.

 

Pokrzywa – pospolita, niedoceniana,…niezwykła

 

Doceniana przez nasze babcie,  a zupełnie zapomniana przez nas. Powinnyśmy sobie przypomnieć o pokrzywie z racji wielu prozdrowotnych własności i dostępności w naszym kraju. Wg niektórych źródeł pokrzywa jest jedną z najbardziej znanych i  niedocenianych roślin użytkowych, a jej walory zdrowotne są  znane  już od czasów Starożytnych.

Pokrzywa w Polsce występuje powszechnie w całym kraju – na polach, łąkach,  w lasach, ogrodach, na pastwiskach. Do celów leczniczych  zbiera się od czerwca do września dobrze rozwinięte liście, które następnie  suszy się w przewiewnym miejscu.

 

Pokrzywa_dietetyk_dieta-4u

Co zawiera pokrzywa:

Związki czynne :

  • Kwasy organiczne – glikolowy i glicerowy
  • Witaminy – C,B2, kwas pantotenowy,
  • Flawonoidy,
  • Garbniki,
  • Karotenoidy,
  • Chlorofile A i B,
  • Fitosterole ( B-systerol),
  • Olejki eteryczne,
  • Nieustalone bliżej związki zwiększające odporność organizmu.

 

 

 

Pokrzywa – właściwości lecznicze

 

Pokrzywa dla zdrowia:

 

  • „Oczyszcza krew” – eliminuje szkodliwe produkty przemiany materii,
  • Korzystnie wpływa na przemianę materii uzupełniając niedobory witamin i składników mineralnych,
  • Obniża ciśnienie krwi,
  • Wykazuje działanie moczopędne,
  • Zapobiega drobnym krwawieniom z naczyń włosowatych w  przewodzie pokarmowym, dzięki witaminie K i flawonoidom,
  • Sok z pokrzywy pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
  • Wykazuje nieznaczne działanie żółciopędne,
  • Ułatwia trawienie, przyswajanie składników odżywczych i poprawia przemianę materii,
  • Nieznacznie obniża poziom cukru we krwi,
  • Wykazuje działanie przeciwwirusowe – zawiera interferon i antygeny wirusowe,
  • Uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych,
  • Wykazuje działanie immunostymulujące, pobudza działanie interferonu,
  • Stosowana pomocniczo w stanach zapalnych dróg moczowych,
  • Zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego,

 

Pokrzywa dla urody:

 

  • Wpływa korzystnie na kondycję włosów,
  • Zmniejsza łupież,
  • Zmniejsza łojotok skóry,
  • korzystnie wpływa na stan skóry

 

Pokrzywa najczęściej spożywana jest w formie herbatki, soku lub jako gotowy suplement diety. W kosmetyce jest składnikiem wielu kremów pielęgnacyjnych, maseczek do twarzy, toników, szamponów i odżywek do włosów.

 

 

Dlaczego pokrzywa parzy?

 

Pokrzywa porośnięta jest „kłująco- parzącymi włoskami”, które zawierają charakterystyczną substancję, nie do końca jeszcze poznaną, która  w kontakcie ze skórą wywołuje charakterystyczne uczucie pieczenia, swędzenia i bólu. Pojawia się zaczerwienienie i  charakterystyczne piekące pęcherzyki, które chyba wszystkim są dobrze znane.

 

Działanie niepożądane:

 

Tylko u nielicznych osób mogą wystąpić działania niepożądane po spożywaniu pokrzywy i jej przetworów. Są to: reakcje alergiczne, skąpomocz, obrzęki i inne dolegliwości. Nie powinny stosować jej kobiety z cystami i krwotokami wywołanymi polipami macicy. Również kobiety w ciąży  powinny zrezygnować z pokrzywy podobnie jak z innych produktów zielarskich.

 

 

 

 

 

 


Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania  🙂

 .

 

 

Indywidualna usługa on-line
Pełna oferta

 


  • Tekst ma charakter wyłącznie informacyjny. Po poradę należy zgłosić się osobiście u specjalisty.
  • Na podstawie – Ożarowski, Jaroniewski – Rosliny lecznicze.

Napisz lub odpowiedz: