pyszne i pachnące JABŁKA

Posted In: Porady

Tagi: ,

Jabłka – kilka słów.

Pewne angielskie powiedzenie mówi: ” Two apples a day keeps the doctor away”. 

Jabłka są stosunkowo dobrym źródłem witaminy C (9,2mg/100g), która wzmacnia nasz układ immunologiczny. W porównaniu z innymi owocami są niskokaloryczne (50 kcal/100g), a z uwagi na niewysoką cenę i dostępność w sprzedaży przez cały rok, stale powinny gościć na naszych stołach.

Jabłka są dobrym źródłem błonnika – świeże jabłka zawierają go ok.2.0g/100g, a suszone aż 10,3g/100g. Te drugie są też bogatszym źródłem energii ( 258kcal/100g), dlatego można zalecać ich spożywanie przy zaparciach.

Błonnik zawarty w jabłkach należy głównie do jego frakcji rozpuszczalnej.

 Co to oznacza?

Błonnik frakcji rozpuszczalnej wpływa na zmniejszenie stężenia cholesterolu. Wiąże kwasy żółciowe i ich sole, zwiększa wydalanie tłuszczu z kałem. Ma zdolność wychwytywania toksycznych związków, takich jak toksyny bakteryjne i jony metali ciężkich, opóźnia wchłanianie triglicerydów, a ponadto tworzy korzystne podłoże dla rozwoju dobrej mikroflory jelit.

Obserwuje się, że osoby spożywające wystarczającą ilość błonnika w mniejszym stopniu zapadają na chorobę niedokrwienną serca, zawały, miażdżycę i niektóre nowotwory.

Jeśli twój organizm źle reaguje na jabłka, możesz spróbować je obrać ze skórki, przetrzeć lub upiec w piekarniku. Wtedy błonnik staje się mniej drażliwy.

Uwaga: Spożywanie jabłek przez osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) może nasilać dolegliwości.

Napisz lub odpowiedz: