schorzenia
Dietoterapia w schorzeniach
Chorując i niewłaściwie się odżywiając możemy pogorszyć swój stan zdrowia. Pokarmy, które są wskazane dla osób zdrowych, przy określonych schorzeniach mogą szkodzić. Właściwie skomponowaną dietą można skutecznie wspomóc farmakoterapię oraz własne siły obronne organizmu, a nawet doprowadzić do wyleczenia wielu schorzeń.
„Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.” / Linus Pauling – amerykański fizyk i chemik, ekspert w dziedzinie dietetyki, dwukrotny laureat Nagrody Nobla/
- W trakcie każdej wizyty wykonana zostanie bezpłatnie analiza składu ciała metodą BIA przy pomocy profesjonalnego urządzenia japońskiego producenta najwyższej klasy analizatorów. Oprócz masy ciała, tkanki tłuszczowej i mięśniowej w procentach i kilogramach, poziomu nawodnienia, oznaczenia wartości PPM (podstawowej przemiany materii), a także innych parametrów – analizator określa również wiek metaboliczny organizmu. Przykładowy raport z analizy – tanita-raport-z-analizy-skladu-ciala
- Na pierwsze spotkanie warto przygotować dokładny i rzetelny spis potraw i produktów zjedzonych w typowym dla siebie dniu – w załączeniu wzór – wywiad-24-godzinny
Zakres usług:
- niedoczynność tarczycy,
- nadczynność tarczycy,
- Hashimoto,
- choroba Gravesa-Basedowa
- miażdżyca,
- hipercholesterolemia,
- trójglicerydemia,
- insulinooporność,
- zaburzona gospodarka węglowodanowa,
- niealkoholowe stłuszczenie wątroby,
- dna moczanowa,
- PCOS
- kamica nerkowa,
- wrzody żołądka i dwunastnicy,
- zaparcia,
- refluks żołądkowo- jelitowy,
- osteoporoza,
- migreny,
- niedokrwistość,
- obniżona odporność,
- niepłodność,
- nadciśnienie,
- prewencja chorób nowotworowych.
Odpowiednio dobrana dieta przy określonych schorzeniach ma zasadnicze znaczenie w wyzdrowieniu. Wraz z innymi środkami leczniczymi ma doprowadzić do wyleczenia lub przynajmniej zahamowania procesu chorobowego. Musi dostarczać wszystkich składników odżywczych ( białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin, składników mineralnych itd) i uzupełniać te składniki, które organizm utracił w procesie choroby. Ilość i jakość składników pożywienia musi być dostosowana do możliwości trawienia i wchłaniania przez osłabiony chorobą organizm.
Racjonalne żywienie wraz z odpowiednią farmakoterapią, jeśli istnieje taka konieczność, jest warunkiem powrotu do zdrowia. Dostarczenie wszystkich niezbędnych składników zwiększa szansę szybkiego powrotu do zdrowia podnosząc naturalne siły obronne organizmu.
Serdecznie zapraszam .