Właściwości zdrowotne DYNI
– bogactwo witamin i składników mineralnych
Dynia jest bogactwem wielu witamin i składników mineralnych. Szczegółowy wykaz tych składników znajdziesz na końcu wpisu. Jednak wartości prozdrowotne dyni wynikają przede wszystkim z bogactwa zawartego w niej barwnika o kolorze żółtawo-pomarańczowym nazwanego beta-karotenem. A zatem właściwości zdrowotne dyni są bardzo obszerne.
Beta-karoten
Spośród kilkuset karotenoidów jedną z największych aktywności biologicznych, a może nawet największą aktywność wykazuje beta-karoten. Beta-karoten to naturalny antyoksydant, który pełni rolę ochronną przed działaniem wolnych rodników, które wywołują szkody w komórkach prowadząc w konsekwencji do wielu chorób: w tym chorób nowotworowych, chorób układu krążenia, a także zaćmy. Beta-karoten ma także duże znaczenie dla urody, a zwłaszcza dla zachowania ładnego wyglądu skóry. Niedobór beta – karotenu prowadzi do suchości skóry, nadmiernego rogowacenia naskórka, łuszczenia, wysychania, a także do kruchości paznokci.
Więcej o beta-karotenie znajdziesz tutaj
Jak wspomóc wchłanianie beta-karotenu
W organizmie człowieka następuje przemiana karotenów w witaminę A. By skutecznie doszło do takiej przemiany wymagana jest obecność wielu związków, w tym duże znaczenie odgrywa cynk. Zarówno wchłanianie w przewodzie pokarmowym witaminy A jak i karotenoidów zależy od obecności tłuszczu w naszej diecie, dlatego ważne jest łączenie warzyw i owoców bogatych w beta-karoten z odrobiną tłuszczu np. olejem lnianym, rzepakowym, oliwą z oliwek lub masłem.
Pestki dyni
Pestki dyni charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Są bogate w błonnik pokarmowy, białko, kwas linolowy, a także w związki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne. Znalazły pomocnice zastosowanie w leczeniu chorób układu moczowego, nadciśnienia a także w leczeniu chorób pasożytniczych. Przypisuje im się działanie: Hipotensyjne, hipolipemiczne hipoglikemiczne, przeciwutleniające. Systematyczne spożywanie pestek dyni lub oleju z nich pozyskiwanego wpływa bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Świeże pestki dyni wykorzystywane są w medycynie naturalnej w walce z niektórymi pasożytami.
Więcej o pestkach dyni znajdziesz tutaj
PROSTE PRZEPISY
- KREM Z DYNI
Składniki
- Dynia – 150 – 200g ( części gotowej, po obraniu)
- Ziemniaki – 50g
- Cebula 1 mała lub ½ średniej
- Czosnek ½ ząbka
- Imbir – 1 płaska łyżeczka startego imbiru
- Masło – 1 łyżeczka
- Mleko – 1/3 szklanki
- Bulion/wywar z warzyw – 1 mała szklanka
- Kurkuma i inne przyprawy wg własnego uznania (ostra papryka, sól, pieprz)
Przygotowanie:
Obraną ze skórki i oczyszczoną z pestek dynię pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać i delikatnie zeszklić na maśle. Warzywa podgotować w bulionie do miękkości, dodać cebulę z czosnkiem i starty imbir. ( Można również dodać odrobinę przecieru pomidorowego i kilka kropel cytryny). Doprawić, dodać mleko, a następnie po zdjęciu z palnika zblendować.
Można podawać z płatkami chilli, z łyżką śmietany lub jogurtu
- PLACKI Z DYNI
Składniki:
- Dynia 200-250g ( ¼ średniej/ małej dyni)
- Jajko -2 sztuki
- Mąka pszenna pełnoziarnistej 20g – około 2 łyżki
- Cebula – 1 mała sztuka
- Olej rzepakowy do smażenia
- Przyprawy sugerowane: sól, pieprz
Sos jogurtowy z czosnkiem:
- Jogurt naturalny typu greckiego – 50g ¼ kubka
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Sól i pieprz do smaku
Dynię obrać ze skóry, oczyścić z pestek i pokroić na kawałki wygodne do starcia na tarce. Startą na grubych oczkach dynię i cebulę oprószyć solą i pieprzem. Następnie dodać jajka i mąkę. Wymieszać wszystko na jednolita masę.
W oddzielnej miseczce wymieszać jogurt z czosnkiem . Doprawić solą, pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto w formie placków i smażyć przez 3- 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z sosem .
Dynia – 100g |
||
Energia | kJ | 117,0 |
Energia | kcal | 28,0 |
Woda | g | 89,9 |
Białko ogółem | g | 1,3 |
Białko zwierzęce | g | 0,0 |
Białko roślinne | g | 1,3 |
Tłuszcz | g | 0,3 |
Węglowodany ogółem | g | 7,7 |
Popiół | g | 0,8 |
Sód | mg | 4,0 |
Potas | mg | 278,0 |
Wapń | mg | 66,0 |
Fosfor | mg | 43,0 |
Magnez | mg | 14,0 |
Żelazo | mg | 0,8 |
Cynk | mg | 0,4 |
Miedź | mg | 0,2 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | µg | 496,0 |
Beta-karoten | µg | 2 974,0 |
Witamina E (ekwiw. alfa-tokoferolu) | mg | 1,0 |
Tiamina | mg | 0,1 |
Ryboflawina | mg | 0,1 |
Niacyna | mg | 0,5 |
Witamina B6 | mg | 0,1 |
Witamina C | mg | 8,0 |
Cholesterol | mg | 0,0 |
Izoleucyna | mg | 65,0 |
Leucyna | mg | 95,0 |
Lizyna | mg | 87,0 |
Metionina | mg | 17,0 |
Cystyna | mg | 14,0 |
Fenyloalanina | mg | 47,0 |
Tyrozyna | mg | 25,0 |
Treonina | mg | 43,0 |
Tryptofan | mg | 25,0 |
Walina | mg | 66,0 |
Arginina | mg | 63,0 |
Histydyna | mg | 28,0 |
Alanina | mg | 65,0 |
Kwas asparaginowy | mg | 208,0 |
Kwas glutaminowy | mg | 320,0 |
Glicyna | mg | 43,0 |
Prolina | mg | 40,0 |
Seryna | mg | 51,0 |
Sacharoza | g | 2,1 |
Laktoza | g | 0,0 |
Skrobia | g | 0,1 |
Błonnik pokarmowy | g | 2,8 |
Alkohol | g | 0,0 |
Foliany (ekwiw. diety) | µg | 31,0 |
witamina B12 | µg | 0,0 |
witamina D | µg | 0,0 |
Jod | µg | 1,4 |
Pestki dyni – 100g w części jadalnej |
||
Energia | kJ | 2 327,0 |
Energia | kcal | 556,0 |
Woda | g | 6,8 |
Białko ogółem | g | 24,5 |
Białko zwierzęce | g | 0,0 |
Białko roślinne | g | 24,5 |
Tłuszcz | g | 45,8 |
Węglowodany ogółem | g | 18,0 |
Popiół | g | 4,9 |
Sód | mg | 18,0 |
Potas | mg | 810,0 |
Wapń | mg | 43,0 |
Fosfor | mg | 1 170,0 |
Magnez | mg | 540,0 |
Żelazo | mg | 15,0 |
Cynk | mg | 7,5 |
Miedź | mg | 1,6 |
Mangan | mg | 1,0 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | µg | 38,0 |
Retinol | µg | 0,0 |
Beta-karoten | µg | 228,0 |
Witamina E (ekwiw. alfa-tokoferolu) | mg | 26,0 |
Tiamina | mg | 0,2 |
Ryboflawina | mg | 0,3 |
Niacyna | mg | 1,7 |
Witamina B6 | mg | 0,1 |
Witamina C | mg | 0,0 |
Cholesterol | mg | 0,0 |
Izoleucyna | mg | 1 095,0 |
Leucyna | mg | 1 808,0 |
Lizyna | mg | 1 591,0 |
Metionina | mg | 478,0 |
Cystyna | mg | 261,0 |
Fenyloalanina | mg | 1 061,0 |
Tyrozyna | mg | 887,0 |
Treonina | mg | 782,0 |
Tryptofan | mg | 374,0 |
Walina | mg | 1 713,0 |
Arginina | mg | 3 504,0 |
Histydyna | mg | 591,0 |
Alanina | mg | 1 009,0 |
Kwas asparaginowy | mg | 2 156,0 |
Kwas glutaminowy | mg | 3 756,0 |
Glicyna | mg | 1 565,0 |
Prolina | mg | 869,0 |
Seryna | mg | 1 000,0 |
Sacharoza | g | 1,1 |
Laktoza | g | 0,0 |
Skrobia | g | 1,4 |
Błonnik pokarmowy | g | 5,3 |
Alkohol | g | 0,0 |
Foliany (ekwiw. diety) | µg | 60,0 |
witamina B12 | µg | 0,0 |
witamina D | µg | 0,0 |
Jod | µg | 0,0 |
Bożena Czabaj Brauntsch – ZnanyLekarz.pl
Zmotywuj nas do działania i polub nas na FB
- Informacje zawarte w tekście nie stanowią indywidualnej porady, mają charakter wyłącznie informacyjny. Po właściwą poradę należy zawsze udać się bezpośrednio do specjalisty.
Napisz lub odpowiedz: