Żurawina posiada niezwykle duży potencjał prozdrowotny i szerokie możliwości, które można wykorzystać w produkcji żywności funkcjonalnej. Jej owoce są źródłem bardzo cennych składników. Zawierają witaminy antyoksydacyjne A, C, E, związki mineralne: potas, sód, selen, luteinę i beta-karoten, jednak najbardziej znaczącą grupą związków zawartych w żurawinie o znaczeniu prozdrowotnym są polifenole o wysokiej aktywności biologicznej: flawonoidy, kwasy fenolowe, stibeny, antocyjany, kwas galusowy i kawowy.
Najstarsze doniesienia o leczniczych właściwościach żurawiny pochodzą z siedemnastego wieku. Indianie z Nowej Anglii wykorzystywali owoce żurawiny zarówno w codziennej diecie, jak i w celach leczniczych: chorobach żołądka, wątroby, układu moczowego, krwi, chorobach przyzębia i w biegunce.
Właściwości przeciwutleniające żurawiny wykorzystywane są w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, prewencji miażdżycy i innych chorób. Związki zawarte w żurawinie zapobiegają utlenianiu cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko tworzenia zakrzepów.
Żurawina na problemy urologiczne
Infekcje pęcherza moczowego są jedną z najczęściej występujących dolegliwości kobiet zwłaszcza w okresie około menopauzalnym. Infekcje układu moczowego są skutkiem pojawienia się mikroorganizmów chorobotwórczych w pęcherzu, nerkach czy w gruczole krokowym. Właściwości lecznicze żurawiny w problemach urologicznych wynikają z jej działania zakwaszającego mocz ( pH soku z żurawiny wynosi ok. 2,5), a także obniżającego przyczepność bakterii do błony śluzowej komórek układu moczowego, co znaczy, że żurawina hamuje przyleganie bakterii chorobotwórczych ( m.in. Escherichii Coli ) do ścianek pęcherza i dróg moczowych, tym samym ograniczając ich namnażanie i ułatwiając ich wydalanie.
Żurawinę można spożywać w różnej postaci: suszoną, w formie soku, a jej zastosowanie w codziennej diecie jest bardzo szerokie – od dodatku do potraw mięsnych czy serów po szeroką gamę deserów.
Wartości odżywcze żurawiny suszonej ( 100g)
Energia | kcal | 319,0 |
Potas | mg | 40,0 |
Wapń | mg | 10,0 |
Fosfor | mg | 8,0 |
Magnez | mg | 5,0 |
Żelazo | mg | 0,5 |
Cynk | mg | 0,1 |
Miedź | mg | 0,1 |
Mangan | mg | 0,3 |
Witamina E (ekwiw. alfa-tokoferolu) | mg | 1,1 |
Tiamina | mg | 0,0 |
Ryboflawina | mg | 0,0 |
Niacyna | mg | 1,0 |
Witamina B6 | mg | 0,0 |
Witamina C | mg | 0,2 |
Błonnik pokarmowy | g | 5,7 |
Indywidualna dieta on-line
Tekst ma charakter informacyjny, a po właściwą poradę należy się udać osobiście do specjalisty.
Napisz lub odpowiedz: