Żurawina

Żurawina posiada niezwykle  duży potencjał prozdrowotny i  szerokie możliwości, które można wykorzystać w produkcji żywności funkcjonalnej. Jej owoce są źródłem bardzo cennych składników. Zawierają witaminy antyoksydacyjne A, C, E, związki mineralne: potas, sód, selen, luteinę i beta-karoten, jednak najbardziej znaczącą grupą związków zawartych w żurawinie o znaczeniu prozdrowotnym są polifenole o  wysokiej aktywności biologicznej: flawonoidy, kwasy fenolowe, stibeny, antocyjany, kwas galusowy i kawowy.

Najstarsze doniesienia o leczniczych właściwościach żurawiny pochodzą z siedemnastego wieku.  Indianie z Nowej Anglii wykorzystywali owoce żurawiny zarówno w codziennej diecie, jak i w celach leczniczych: chorobach żołądka, wątroby, układu moczowego, krwi, chorobach przyzębia i w  biegunce.

Właściwości przeciwutleniające żurawiny wykorzystywane są w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, prewencji miażdżycy i innych chorób. Związki zawarte w żurawinie zapobiegają utlenianiu cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko tworzenia zakrzepów.

 

Żurawina na problemy urologiczne

 

Infekcje pęcherza moczowego są jedną z najczęściej występujących dolegliwości kobiet zwłaszcza w okresie około menopauzalnym. Infekcje układu moczowego są skutkiem pojawienia się mikroorganizmów chorobotwórczych w pęcherzu, nerkach czy w gruczole krokowym. Właściwości lecznicze żurawiny w problemach urologicznych wynikają z jej działania zakwaszającego mocz ( pH soku z żurawiny wynosi ok. 2,5), a także obniżającego przyczepność bakterii do błony śluzowej komórek układu moczowego, co znaczy, że żurawina hamuje przyleganie bakterii chorobotwórczych ( m.in. Escherichii Coli ) do ścianek pęcherza i dróg moczowych, tym samym ograniczając ich namnażanie i ułatwiając ich wydalanie.

Żurawinę można spożywać w różnej postaci: suszoną, w formie soku, a jej zastosowanie w codziennej diecie jest bardzo szerokie – od dodatku do  potraw mięsnych czy serów po szeroką gamę deserów.

 

Wartości odżywcze żurawiny suszonej ( 100g)

 

Energia kcal 319,0
Potas mg 40,0
Wapń mg 10,0
Fosfor mg 8,0
Magnez mg 5,0
Żelazo mg 0,5
Cynk mg 0,1
Miedź mg 0,1
Mangan mg 0,3
Witamina E (ekwiw. alfa-tokoferolu) mg 1,1
Tiamina mg 0,0
Ryboflawina mg 0,0
Niacyna mg 1,0
Witamina B6 mg 0,0
Witamina C mg 0,2
Błonnik pokarmowy g 5,7

 


Indywidualna dieta on-line

Tekst ma charakter informacyjny, a po właściwą poradę należy się udać osobiście do specjalisty.

Napisz lub odpowiedz: