Antyoksydanty i inne substancje wpływające na naszą odporność
Odporność – to jakość i długość naszego życia
Układ immunologiczny ma za zadanie chronić organizm przed czynnikami zewnętrznymi. Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu odpornościowego. Prawidłowa jego czynność zależy od wielu czynników: wieku, kondycji zdrowotnej, genów, stresu i diety.
Jedne czynniki wykazują działanie wspomagające układ odpornościowy ( stymulujące), inne wykazują działanie przeciwne ( supresyjne).
Do składników diety szczególnie zasługujących na uwagę należą:
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega- 6 i omega -3,
- Witaminy,
- Składniki mineralne,
Z kwasów omega 6 w wyniku przemian enzymatycznych powstają w komórkach związki o działaniu prozapalnym. Natomiast kwasy tłuszczowe omega 3 wykazują działanie przeciwne – przeciwzapalne, wpływając na regenerację komórek, tkanek, narządów.
- omega-3: łososie, makrele, śledzie, orzechy włoskie, olej rzepakowy i l
en oraz oleje z tych produktów.
- omega-6: ziarna słonecznika, sezam, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, soja, kukurydza oraz oleje z tych produktów.
Witamina A
– bardzo ważna dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, dodatkowo uczestniczy w procesie widzenia i wpływa na stan naszej skóry.
- Produkty pochodzenia zwierzęcego – masło, jajka, sery żółte,
- Produkty pochodzenia roślinnego – (karotenoidy) warzywa barwy pomarańczowej i zielonolistne.
Witamina E
– neutralizuje wolne rodniki powstające w stresie oksydacyjnym, opóźnia proces starzenia (witamina młodości)
- oleje roślinne, margaryny, kiełki pszenicy, migdały, orzechy laskowe
Witamina D
– sugeruje się, że może przeciwdziałać autoimmunologicznej destrukcji komórek, wpływa na gospodarkę wapniową – przeciwdziała krzywicy (u dzieci) i osteoporozie ( u dorosłych)
- wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych
- tran, ryby morskie, żółtko jaj, niektóre grzyby
Witamina C
– działanie ochronne, antyoksydacyjne, immunostymulujące, wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększa wchłanialność żelaza, ułatwia wytwarzanie ciał odpornościowych
- warzywa (natka pietruszki, papryka, warzywa kapustne, szpinak, szczypiorek, brokuły itd.)
- owoce ( owoce dzikiej róży, porzeczka, żurawina, kiwi, cytryna, owoce cytrusowe itd.)
Selen
– znacząco wspomaga działanie układu odpornościowego (orzechy brazylijskie, pestki dyni…)
Cynk
– ( mięso, wędliny, podroby, kiełki pszenicy, orzechy, migdały, słonecznik) , żelazo (produkty zwierzęce – mięso, podroby) oraz roślinne (mniejsza przyswajalność) – natka pietruszki, szpinak, brokuły.
Flawonoidy
– działanie antyoksydacyjne, detoksykujące, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne
(warzywa, owoce i produkty z nich wytworzone)
Naturalne przyprawy
– kurkuma, curry, tymianek, majeranek, papryka. Więcej o znaczeniu przypraw dla zdrowia znajdziesz w – zdrowe przyprawy
Probiotyki
– jogurty, kefiry, maślanki, mleko kwaśne, ogórki kiszone, kapusta kiszona.
W przypadku każdego z wymienionych składników ważna jest dawka. Zarówno niedobór jak i nadmiar jest szkodliwy dla organizmu ( nadmiar może tłumić odpowiedź immunologiczną) .
Zapewniając sobie podaż witamin i składników mineralnych w formie naturalnej ( z pożywienia) w zasadzie nie narażamy się na przekroczenie tej dawki, a jednocześnie zapewniamy sobie najlepszą dostępną ich jakość, wyznaczoną przez wysoką biodostępność.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat antyoksydanów i nie tylko:
Gorzka czekolada (ponad 70 % kakao) – spowalnia wzrost komórek rakowych, spowalnia ich angiogenezę. IG czekolady jest umiarkowany. Tabliczka czekolady zawiera 2 x więcej antyoksydantów niż lampka wina i prawie tyle co zielona herbata.
Czerwone wino – zawiera wiele polifenoli (resweratrol). Chroni zdrowe komórki przed starzeniem, spowalnia i zapobiega rozwojowi wielu chorób np. nowotworowych. ( nie więcej niż kieliszek i nie dla kobiet w ciąży).
Więcej na temat wpływu wina na nasze zdrowie znajdziesz tutaj…
Różnego rodzaju jagody ( kwas elagenowy, polifenole) – stymulują mechanizmy eliminacji substancji kancerogennych.
Więcej na temat jagód znajdziesz tutaj….
Pomidory i ich przetwory ( likopen) – duże działanie antyrakowe.
Imbir– silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe.
Zielona herbata – (polifenole, katechiny galusan) – silne działanie antyoksydacyjne, antynowotworowe.
Kurkuma i curry – najsilniejszy obecnie znany środek przeciwzapalny, zapobiega angiogenezie.
Warzywa krzyżowe (brukselka, brokuły, kapusta, kalafior) – zawierają sulforafan, silne związki o działaniu antyrakowym. Warzywa te należy bardzo krótko gotować pod przykryciem.
Jarzyny bogate w karotenoidy (marchew, bataty, dynia, buraki, itd.) usprawniają działanie układu odpornościowego.
Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania i polub nas 🙂
Zapraszam do skorzystania z usługi on-line.
- Niniejsze informacje mają charakter wyłącznie informacyjne.
- Na podstawie „Antyrak” D.Servan-Schreiber
Napisz lub odpowiedz: