Antyoksydanty wspomagają naszą odporność

Antyoksydanty i inne substancje wpływające na naszą odporność

Odporność – to jakość i długość naszego życia

 

Układ immunologiczny ma za zadanie chronić organizm przed czynnikami zewnętrznymi. Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu odpornościowego. Prawidłowa jego czynność zależy od wielu czynników: wieku, kondycji zdrowotnej, genów, stresu i diety.

Jedne czynniki wykazują działanie wspomagające układ odpornościowy ( stymulujące), inne wykazują działanie przeciwne ( supresyjne).

Do składników diety szczególnie zasługujących na uwagę należą:

 

  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega- 6 i omega -3,
  • Witaminy,
  • Składniki mineralne,

 

Z kwasów omega 6 w wyniku przemian enzymatycznych powstają w komórkach związki o działaniu prozapalnym. Natomiast kwasy tłuszczowe omega 3 wykazują działanie przeciwne – przeciwzapalne, wpływając na regenerację komórek, tkanek, narządów.

  • omega-3: łososie, makrele, śledzie, orzechy włoskie, olej rzepakowy i lŁosos_dietetyk_dieta-4uen oraz oleje z tych produktów.
  • omega-6: ziarna słonecznika, sezam, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, soja, kukurydza  oraz oleje z tych produktów.

 

 

Witamina A

– bardzo ważna dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, dodatkowo uczestniczy w procesie widzenia i wpływa na stan naszej skóry.dieta-4u.pl_dietetyk_karoten

  • Produkty pochodzenia zwierzęcego – masło, jajka, sery żółte,
  • Produkty pochodzenia roślinnego – (karotenoidy) warzywa barwy pomarańczowej i zielonolistne.

 

Witamina Edieta-4u.pl_orzechy

– neutralizuje wolne rodniki powstające w stresie oksydacyjnym, opóźnia proces starzenia (witamina młodości)

  • oleje roślinne, margaryny, kiełki pszenicy, migdały, orzechy laskowe

 

Witamina D

– sugeruje się, że może przeciwdziałać autoimmunologicznej destrukcji komórek, wpływa na gospodarkę wapniową – przeciwdziała krzywicy (u dzieci) i osteoporozie ( u dorosłych)

  • wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych
  • tran, ryby morskie, żółtko jaj, niektóre grzyby

 

Witamina Cdieta-4u.pl_witamina_C (1280x720)

– działanie ochronne, antyoksydacyjne, immunostymulujące, wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększa wchłanialność żelaza, ułatwia wytwarzanie ciał odpornościowych

  • warzywa (natka pietruszki, papryka, warzywa kapustne, szpinak, szczypiorek, brokuły itd.)
  • owoce ( owoce dzikiej róży, porzeczka, żurawina, kiwi, cytryna, owoce cytrusowe itd.)

 

Selen

– znacząco wspomaga działanie układu odpornościowego (orzechy brazylijskie, pestki dyni…)

Cynk

– ( mięso, wędliny, podroby, kiełki pszenicy, orzechy, migdały, słonecznik) , żelazo (produkty zwierzęce – mięso, podroby) oraz roślinne (mniejsza przyswajalność) – natka pietruszki, szpinak, brokuły.

Flawonoidy

– działanie antyoksydacyjne, detoksykujące, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne

(warzywa, owoce i produkty z nich wytworzone)

Naturalne przyprawy

– kurkuma, curry, tymianek, majeranek, papryka. Więcej o znaczeniu przypraw dla zdrowia znajdziesz w  – zdrowe przyprawy

Probiotyki

– jogurty, kefiry, maślanki, mleko kwaśne, ogórki kiszone, kapusta kiszona.

 

 

W przypadku każdego z wymienionych składników ważna jest dawka. Zarówno niedobór jak i nadmiar jest szkodliwy dla organizmu ( nadmiar może tłumić odpowiedź immunologiczną) .

 

 

 

Zapewniając sobie podaż witamin i składników mineralnych  w formie naturalnej ( z pożywienia) w zasadzie nie narażamy się na przekroczenie tej dawki, a jednocześnie zapewniamy sobie najlepszą dostępną ich jakość, wyznaczoną przez wysoką biodostępność.

 

 

Co jeszcze warto wiedzieć na temat antyoksydanów i nie tylko:

 

Gorzka czekolada (ponad 70 % kakao) – spowalnia wzrost komórek rakowych, spowalnia ich angiogenezę. IG czekolady jest umiarkowany. Tabliczka czekolady zawiera 2 x więcej antyoksydantów niż lampka wina i prawie tyle co zielona herbata.

Czerwone wino – zawiera wiele polifenoli (resweratrol). Chroni zdrowe komórki przed starzeniem, spowalnia i zapobiega rozwojowi wielu chorób np. nowotworowych. ( nie więcej niż kieliszek i nie dla kobiet w ciąży).

Więcej na temat  wpływu wina na nasze zdrowie znajdziesz tutaj…

Różnego rodzaju jagody ( kwas elagenowy, polifenole) – stymulują mechanizmy ejagody_dietetyk_dieta-4uliminacji substancji kancerogennych.

Więcej na temat jagód znajdziesz tutaj….

Pomidory i ich przetwory ( likopen) – duże działanie antyrakowe.

Imbir– silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe.

Zielona herbata – (polifenole, katechiny galusan) – silne działanie antyoksydacyjne, antynowotworowe.

 dietetyk_przyprawy_dieta-4u.pl

Kurkuma i curry – najsilniejszy obecnie znany środek przeciwzapalny, zapobiega angiogenezie.

Warzywa krzyżowe (brukselka, brokuły, kapusta, kalafior) – zawierają sulforafan, silne związki o działaniu antyrakowym. Warzywa te należy bardzo krótko gotować pod przykryciem.

Jarzyny bogate w karotenoidy (marchew, bataty, dynia, buraki, itd.) usprawniają działanie układu odpornościowego.

 

 

Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania i polub nas 🙂

 .
.
Zapraszam do skorzystania z usługi on-line. 
.

 


  • Niniejsze informacje mają charakter wyłącznie informacyjne. 
  • Na podstawie „Antyrak” D.Servan-Schreiber

 

Napisz lub odpowiedz: