Żywność funkcjonalna
Nie każdy wie, że istnieje żywność, która w sposób szczególny wywiera korzystny wpływ na zdrowie. Jest to żywność o potwierdzonym, pozytywnym działaniu. Taka żywność zapewnia dodatkowe profity zdrowotne w stosunku do żywności tradycyjnej i świecie nauki o żywieniu nazywana jest żywnością funkcjonalną.
Żywność funkcjonalna powinna być oznakowana, jednak do tego potrzebne są jeszcze uregulowania prawne. Właściwości prozdrowotne takiej żywności powinny być również dobrze udokumentowane, a nim produkt zostanie zakwalifikowany do żywności funkcjonalnej powinien przejść szereg badań klinicznych.
Co wchodzi w skład żywności funkcjonalnej…
- Probiotyki – wzmacniają odporność, poprawiają pracę układu pokarmowego – Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus GG. Probiotyki naturalnie występują w kefirach, jogurtach, ale także w kiszonkach – kapuście i ogórkach.
- Błonnik pokarmowy frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej – poprawia pracę układu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom, obniża poziom cholesterolu. Źródeł błonnika należy szukać w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach i owocach.
- Prebiotyki – np. fruktooligosacharydy.
- Kwasy omega -3 – ich znaczenie dla zdrowia człowieka jest szczególnie szerokie i podlega wciąż nowym badaniom. Kwasy omega-3 wykazują silne działanie przeciwzapalne, dlatego powinny być nieodłącznym elementem codziennej diety. Ich działanie prozdrowotne jest bardzo szerokie: korzystnie wpływają na profil lipidowy, wspomagają pracę serca, przeciwdziałają starzeniu się organizmu, chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi znacznie zmniejszając ryzyko na ich zachorowania. Dobry źródłem kwasów omega-3 są: tłuste ryby morskie, olej lniany, olej rzepakowy, orzechy włoskie, siemię lniane. Więcej na temat kwasów omega – 3 znajdziesz tutaj.
- Składniki mineralne: Ca, Fe, Se i inne,
- Witaminy antyoksydacyjne: C, E, beta -karoten, (produkty zawierające antyoksydanty: warzywa, zwłaszcza – brokuły, cebula, czosnek, sałata, kapusta, jarmuż; owoce, zwłaszcza – aronia, jagody, winogrona, wiśnie, czereśnie, morele)
- Polifenole roślinne,
- Fitosterole, (margaryny z dodatkiem stanoli)
Żywność wzbogacana to żywność, która jest wzbogacona w dodatkowe składniki – przede wszystkim w witaminy i minerały.
Żywność wzbogacana jest obligatoryjnie lub dobrowolnie. W Polsce obligatoryjnie wzbogaca się margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu w witaminy A i D. Celem takiego działania jest upodobnienie składu margaryny do masła. Również sól kuchenna przeznaczona do spożycia w domu wzbogacana jest obowiązkowo w jod w celu ograniczenia skutków związanych z niedoborem jodu – niedoczynności tarczycy.
Wzbogacanie dobrowolne żywności zwiększa w produktach żywnościowych wybrane składniki odżywcze, których straty wystąpiły w wyniku przechowywania lub procesu technologicznego.
Żywność wzbogacana
Jakie produkty najczęściej producenci wzbogacają…
- Płatki śniadaniowe – wzbogacone w witaminy z grupy B, wapń, żelazo, kwas foliowy,
- Przetwory mleczne – w witaminy A i D ( zwłaszcza przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu),
- Soki owocowe i warzywne – w witaminy z grupy B, C, E,
- Słodycze – w witaminę C, B, czasami Ca,
- Majonezy – w kwasy omega – 3,
- Jajka – w kwasy omega -3.
Czy żywność wzbogacana jest zupełnie bezpieczna…
Istnieje zagrożenie, że systematyczne i długotrwałe spożywanie żywności wzbogaconej w witaminy i minerały doprowadzi do przekroczenia wartości zalecanego dziennego spożycia witamin i składników mineralnych.
Należy pamiętać, że odpowiednia dieta dostarcza w ilościach zgodnych z zaleceniami żywieniowymi wszystkich składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia i rozwoju człowieka.
Zarówno żywność funkcjonalna jak i żywność wzbogacona nie zastąpią urozmaiconej diety.
Dieta on-line - zapoznaj się z usługą on-line
Kontakt
- Tekst ma charakter wyłącznie informacyjny.
- Na podstawie Zasady Żywienia Wsip
Napisz lub odpowiedz: