Co jeść przed i w trakcie podróży

Posted In: Porady

Tagi:

Dieta przed i w trakcie podróży

 

Aby  wakacyjny wyjazd był udany ważne jest  samopoczucie w czasie podróży. W dużym stopniu jest ono zależne od tego co zjemy bezpośrednio przed podróżą lub w jej trakcie, a im podróż jest dłuższa, tym większe znaczenie odpowiedniej diety, pod pojęciem której nie kryje się jakiś specjalny sposób odżywiania, tylko wykluczenie i ograniczenie pewnych pokarmów zwiększających  ryzyko pojawienia się przykrych dolegliwości.  Wzdęcia, biegunki, zaparcia, ból głowy i inne dolegliwości mogą skutecznie zepsuć nastrój nawet na kilka dni.

 

Przed podróżą

należy unikać:

  • potraw, których zupełnie nie znamy i nie wiemy jak nasz organizm zareaguje po ich zjedzeniu,
  • potraw,  po których wiemy, że nie wpływają na nasz organizm dobrze. Tutaj podejście powinno być bardzo indywidualne, ponieważ niektóre osoby po zjedzeniu np.  bigosu czują się źle, innym zupełnie nic nie jest,
  • potraw ciężko strawnych i wzdymających -kapusta, brokuły, fasola, grzyby, niektóre suszone owoce – śliwki,
  • potraw i produków zapierających – zwłaszcza słodyczy,
  • potraw i produktów nieświeżych, niewiadomego pochodzenia i niepewnej jakości,
  • alkoholu.

 

Już kilka dni przed podróżą można zażywać probiotyki, które bardzo korzystnie wpływają na mikroflorę jelit. Jest to szczególnie ważne, gdy wybieramy się do miejsc w innej strefie klimatycznej.

 

W takcie podróży

 

  • nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Często w podróży ograniczamy ilość płynów z uwagi na ograniczony dostęp do toalety. Niestety nie jest to korzystne dla naszego organizmu, ponieważ właśnie w czasie podróży ilość przyjmowanych płynów powinna być większa niż zwykle. Jeśli podróżujemy w upale samochodem bez klimatyzacji odpowiednie nawodnienie jest po prostu obowiązkowe. Niedobór płynów może przyczynić się do bólu i zawrotów głowy, wywołać atak migreny, spowodować zaparcia. W podróży najlepiej sprawdza się woda mineralna niegazowana.
  • spożywane w czasie podróży potrawy i produkty powinny być łatwo strawne,
  • posiłki powinny być spożywane w spokoju i z umiarem – nie można się przejadać,
  • nie powinno się spożywać alkoholu, który potęguje uczucie zmęczenia i może powodować odwodnienie organizmu,
  • należy zrezygnować z żywności typu fast-food ( hamburgerów, pizzy, hot- dogów), które nawet jeśli na co dzień nie wpływają źle na nasz organizm, w podróży, przy długim bezruchu mogą wywołać zgagę, wzdęcia i inne dolegliwości,
  • zwłaszcza w podróży samolotem odradza się spożywanie napojów gazowanych, które mogą wywołać silne wzdęcia,
  • niektórzy kierowcy długich tras polecają, by w czasie podróży sięgać po banany –  źródło energii, potasu i innych składników.

 

W czasie podróży należy dbać o higienę i czystość rąk. Kontakt z przedmiotami na lotniskach lub w innych miejscach zwiększa ryzyko infekcji wirusowych, ale nie tylko.

Ważne jest, by w czasie podróży robić sobie przerwy ( krótkie odpoczynki), w czasie których należy „rozprostować kości” i przejść się lub nawet wykonać kilka ćwiczeń. Gorzej, gdy podróżujemy samolotem. Poruszanie jest wtedy bardzo ograniczone, ale nawet w pozycji siedzącej można wykonać kilka prostych ćwiczeń np. wykonując ruchy okrągłe stopami, podnosząc od czasu do czasu stopy do góry itd…

 

Na urlopie

należy:

  • pić wodę tylko ze sprawdzonych, pewnych źródeł ( zwłaszcza w krajach w innych strefach klimatycznych),
  • nie spożywać posiłków w miejscach, które już na pierwszy rzut oka nie spełniają warunków higienicznych,
  • ograniczyć lub zrezygnować ze spożywania kremów, ciast i lodów – z uwagi na ryzyko zatrucia bakteriami Salmonelli.

 

 


Indywidualna dieta on-line
Kontakt

Tekst ma charakter informacyjny, a po właściwą poradę należy udać się osobiście do specjalisty.

 

 


 

Nasze gabinety znajdziesz w Katowicach, Tychach i w Pszczynie.

Zapraszamy.

Napisz lub odpowiedz: