Dieta przed i w trakcie podróży
Aby wakacyjny wyjazd był udany ważne jest samopoczucie w czasie podróży. W dużym stopniu jest ono zależne od tego co zjemy bezpośrednio przed podróżą lub w jej trakcie, a im podróż jest dłuższa, tym większe znaczenie odpowiedniej diety, pod pojęciem której nie kryje się jakiś specjalny sposób odżywiania, tylko wykluczenie i ograniczenie pewnych pokarmów zwiększających ryzyko pojawienia się przykrych dolegliwości. Wzdęcia, biegunki, zaparcia, ból głowy i inne dolegliwości mogą skutecznie zepsuć nastrój nawet na kilka dni.
Przed podróżą
należy unikać:
- potraw, których zupełnie nie znamy i nie wiemy jak nasz organizm zareaguje po ich zjedzeniu,
- potraw, po których wiemy, że nie wpływają na nasz organizm dobrze. Tutaj podejście powinno być bardzo indywidualne, ponieważ niektóre osoby po zjedzeniu np. bigosu czują się źle, innym zupełnie nic nie jest,
- potraw ciężko strawnych i wzdymających -kapusta, brokuły, fasola, grzyby, niektóre suszone owoce – śliwki,
- potraw i produków zapierających – zwłaszcza słodyczy,
- potraw i produktów nieświeżych, niewiadomego pochodzenia i niepewnej jakości,
- alkoholu.
Już kilka dni przed podróżą można zażywać probiotyki, które bardzo korzystnie wpływają na mikroflorę jelit. Jest to szczególnie ważne, gdy wybieramy się do miejsc w innej strefie klimatycznej.
W takcie podróży
- nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Często w podróży ograniczamy ilość płynów z uwagi na ograniczony dostęp do toalety. Niestety nie jest to korzystne dla naszego organizmu, ponieważ właśnie w czasie podróży ilość przyjmowanych płynów powinna być większa niż zwykle. Jeśli podróżujemy w upale samochodem bez klimatyzacji odpowiednie nawodnienie jest po prostu obowiązkowe. Niedobór płynów może przyczynić się do bólu i zawrotów głowy, wywołać atak migreny, spowodować zaparcia. W podróży najlepiej sprawdza się woda mineralna niegazowana.
- spożywane w czasie podróży potrawy i produkty powinny być łatwo strawne,
- posiłki powinny być spożywane w spokoju i z umiarem – nie można się przejadać,
- nie powinno się spożywać alkoholu, który potęguje uczucie zmęczenia i może powodować odwodnienie organizmu,
- należy zrezygnować z żywności typu fast-food ( hamburgerów, pizzy, hot- dogów), które nawet jeśli na co dzień nie wpływają źle na nasz organizm, w podróży, przy długim bezruchu mogą wywołać zgagę, wzdęcia i inne dolegliwości,
- zwłaszcza w podróży samolotem odradza się spożywanie napojów gazowanych, które mogą wywołać silne wzdęcia,
- niektórzy kierowcy długich tras polecają, by w czasie podróży sięgać po banany – źródło energii, potasu i innych składników.
W czasie podróży należy dbać o higienę i czystość rąk. Kontakt z przedmiotami na lotniskach lub w innych miejscach zwiększa ryzyko infekcji wirusowych, ale nie tylko.
Ważne jest, by w czasie podróży robić sobie przerwy ( krótkie odpoczynki), w czasie których należy „rozprostować kości” i przejść się lub nawet wykonać kilka ćwiczeń. Gorzej, gdy podróżujemy samolotem. Poruszanie jest wtedy bardzo ograniczone, ale nawet w pozycji siedzącej można wykonać kilka prostych ćwiczeń np. wykonując ruchy okrągłe stopami, podnosząc od czasu do czasu stopy do góry itd…
Na urlopie
należy:
- pić wodę tylko ze sprawdzonych, pewnych źródeł ( zwłaszcza w krajach w innych strefach klimatycznych),
- nie spożywać posiłków w miejscach, które już na pierwszy rzut oka nie spełniają warunków higienicznych,
- ograniczyć lub zrezygnować ze spożywania kremów, ciast i lodów – z uwagi na ryzyko zatrucia bakteriami Salmonelli.
Indywidualna dieta on-line
Kontakt
Tekst ma charakter informacyjny, a po właściwą poradę należy udać się osobiście do specjalisty.
Nasze gabinety znajdziesz w Katowicach, Tychach i w Pszczynie.
Zapraszamy.
Napisz lub odpowiedz: